Dzūkų žinios

Oficialiai dar neįkurta partija populiarumu jau lenkia valstiečius

Dalintis:

Algimantas Mikelionis

Portalo „Delfi“ užsakymu gruodžio 13–25 dienomis atlikta „Sprinter tyrimai“ gyventojų apklausa. Joje atsispindi politinių partijų, politikų ir visuomenės veikėjų populiarumas. Lyginant gruodžio mėnesio populiarumo reitingus su lapkričio mėnesio populiarumo reitingais, galima aiškiai pamatyti vyraujančias tendencijas, t. y. kaip kito – didėjo ar mažėjo – Vyriausybės, premjerės ir ministrų, ir kitų politikų ar visuomenės veikėjų ir partijų populiarumas.

Turbūt nieko keisto, kad gruodžio mėnesį, palyginus su lapkričiu, didėjo neigiamas I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės vertinimas ir savo ruožtu mažėjo teigiamas Vyriausybės su premjere priešakyje vertinimas. Šiai Vyriausybei tenka dirbti iš tiesų itin sunkiu metu. Ką jau kalbėti apie koronaviruso pandemiją ir pabėgėlių krizę, nors pastaroji buvo laikinai suvaldyta, bet vis dar išlieka tiksinti bomba. Su pabėgėlių krize susidūrė ir mūsų kaimynai. Vien susidūrusi su tokiomis problemomis, bet kuri vyriausybė patirtų milžiniškus išbandymus, o čia dar prisideda nemažos dalies visuomenės neapykanta konservatoriams ir konkrečiai prof. V. Landsbergiui bei užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui. Penkiasdešimt metų okupacijos padarė savo, ir žmogus, itin didelėmis savo ir bendražygių pastangomis sugriovęs sovietinį monstrą, yra keikiamas, ar yra tam proga, ar ne.

Atrodo, kad prastai vertinama turėtų būti ir Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė, bet šiuo atveju laukia paradoksas ir staigmena. Tarp visų politikų, pretenduojančių tapti premjeru, dabartinė ministrė pirmininkė gruodžio mėnesio apklausoje gavo daugiausia respondentų balsų. Už ją pasisakė 16,7 procento apklaustųjų. Antroje vietoje – S. Skvernelis, surinkęs 11,7 procento pasisakiusiųjų balsų. Trečia liko socdemų pirmininkė V. Blinkevičiūtė – 6,2 procento. I. Šimonytė iš tikrųjų yra labai gabi, talentinga ir kompetentinga politikė, jeigu, esant tikrai nelengvai situacijai Lietuvos politiniame ir socialiniame gyvenime, sugeba išlikti populiariausia tarp kandidatų į premjero postą. Juk atrodytų, oponentai, kurie nėra valdžioje, galėtų jaustis itin komfortabiliai ir pirštu baksnoti rodydami į I. Šimonytės vadovavimo Vyriausybei klaidas.

2021-uosius metus socdemai ir konservatoriai užbaigė turėdami tą patį populiarumo reitingą. Socdemų reitingas siekia 10,9 procento, o lapkričio mėnesį jis buvo 2 procentais didesnis. Konservatorių populiarumas gruodį buvo 10,8 procento, o lapkritį – 11 procentų. Trečią vietą užima Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen vadovaujamas Liberalų sąjūdis, kuris gruodžio mėnesį surinko 7,2 procento balsų. Ketvirtoje vietoje sensacingai įsitaisė S. Skvernelio vadovaujama Demokratų sąjunga („Vardan Lietuvos“), kuri pelnė 7,2 procento respondentų balsų. Juokingiausia, kad ši partija dar net neįkurta, o populiarumu jau aplenkė valstiečius, kurie pelnė 6,7 procentų apklaustųjų balsų. Lapkričio mėnesį už R. Karbauskio partiją dar pasisakė net 8,9 respondentų.

Žvelgiant į ateitį, galima prognozuoti, kad kai S. Skvernelio vadovaujama Demokratų sąjunga taps politine partija, jos populiarumas dar labiau didės. Jau dabar matyti, kad šis politinis judėjimas per mėnesį atėmė nemažai balsų iš valstiečių. Matosi aiški tendencija, kad bus pretenduojama ir į socialdemokratų rinkėjų balsus. Panašu, kad iš didelio Demokratų sąjungos kiaušinio bus išperėtas didelis, plėšrus ir aršus politinis erelis, kuris galingai pataršys populiarumo plunksnas ne vienai politinei partijai. Tad mūsų laukia itin įdomus politinis laikotarpis, kurį kaip reikalas pravėdins S. Skvernelio kuriama politinė partija.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: