Dzūkų žinios

Lietuvių dienos Lenkijoje: tautiečiai apgulė Lenkijos prekybos centrus

Dalintis:

Alius Mikelionis
Nuo vasario mėnesio Lenkija pusmečiui panaikino pridėtinės vertės mokestį (PVM), kuris iki tol maisto produktams buvo 5 procentai, mokesčiai degalams nuo 23 procentų sumažėjo iki 8, todėl kaimyninę šalį užplūdo pirkėjai iš Lietuvos. Rengdami straipsnį sutikome žmonių iš Alytaus, Kauno, Kėdainių, Anykščių, kurių teigimu, atvykti į Lenkiją apsipirkti verta net ir gyvenantiems ne pasienio regionuose.

Tiesa, tie, kas jau pirmą savaitgalį nusprendė sutaupyti, turėjo apsišarvuoti kantrybe. Maždaug valandą šeštadienį eilėje teko laukti norintiems užeiti į lietuvaičių pamėgtą prekybos centrą „Kaufland“, dėl konfliktinių situacijų kviesta policija. Specializuotose pieno ir mėsos produktų bazėse apsipirkti buvo galima per maždaug dvi valandas. Nuo penktos ryto dirbančioje mėsos parduotuvėje prieš vidurdienį pasirinkimo beveik neliko, atpigę mėsos produktai buvo išgraibstyti.

Lietuviai perka ne tik maisto produktus, bet ir alkoholį. Lietuvaičių pamėgtoje parduotuvėje „Biedronka“ populiaraus tarptautinio prekinio ženklo alaus kaina – 70 euro centų, lenkiški obuoliai – 0,33 Eur. Sutikti lietuviai pasakojo, kad dalis mėsos produktų beveik dukart pigesni nei Lietuvoje, pieno gaminiai taip pat. Panaši situacija ir vos sieną kirtus parduotuvėje „Vynoteka“, čia pirkėjų taip pat netrūksta, o į Lenkiją atvežti produktai pigesni nei pagaminimo šalyje – Lietuvoje. Populiarus lietuviškas alus tik pervažiavus sieną kainuoja 79 centus jau su depozitu. 

Dabar ir degalai Lenkijoje pigesni. Šeštadienį dyzelinis kuras kainavo 1,15 Eur, panašiai tiek ir benzinas, dėl to tolimųjų reisų vairuotojams nurodyta papildyti bakus Lenkijoje.

„Važiuoju iš Vilniaus į Olandiją. Kurą pilsiu grįždamas Lenkijoje. Aš nežiūriu į kuro kainas, ne už savo pinigus pilu. Vadovas pasako, kur mums pilti, ten ir pilame“, – sakė tolimųjų reisų vairuotojas Danielis. 

Šešias maisto prekių parduotuves valdanti UAB „Lazdijų prekyba“ direktorė Lazdijų rajone  Irena Petrauskienė nežino, kaip susigrąžinti klientus. Esą pasienyje gyvenantys žmonės jau seniai perka tik pačius būtiniausius produktus, o išleisti pinigus vyksta į kaimyninę Lenkiją. Vietos prekybininkai svarstė, kaip situacija pasikeistų, jei ir Lietuvoje būtų sumažintas PVM maistui, bet ar dėl to vartotojas pajustų naudą, prekybininkė pasakyti negalėjo, esą tuomet kainas galimai pakeltų gamintojai.

Suvalkuose sutikti žmonės keiksnojo Lietuvos valdžią. Kritikos negailėta tiek prezidentui Gitanui Nausėdai, tiek premjerei Ingridai Šimonytei. Žmonės reikalavo arba kelti darbo užmokestį, arba mažinti PVM maistui bei vaistams. 

Pridėtinės vertės mokestis maisto produktams Lenkijoje naikinamas nuo vasario pirmos dienos ir nebus taikomas šešis mėnesius iki liepos 22 dienos. Dėl esą iškraipomos rinkos priekaištus kaimynams reiškė Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Tuo tarpu Lenkijos Respublikos Vyriausybė tvirtina, kad taip ji siekia gyventojams pagelbėti sudėtingomis pandemijos ir kylančios infliacijos sąlygomis. Lenkų valdžia aiškina, kad PVM maistui  naikinimo ir degalams bei trąšoms mažinimo laikinosios priemonės prieš jas įvedant buvo suderintos su europinėmis instancijomis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: