Dzūkų žinios

Už dešimties kilometrų nuo Lazdijų – dar didesnis kainų rojus

Dalintis:
Lietuvių srautai į Lenkijos parduotuves šią savaitę turėtų padidėti, nes lietuviai laukė vasario 1 dienos, kai bus atsisakyta PVM.

Mūsų krašto ir visos Lietuvos žmonių pamėgtas maršutas į Lenkijos prekybos centrus nuo šios savaitės sulauks dar daugiau dėmesio.

Nuo vasario 1 dienos Lenkijos vyriausybė, siekdama amortizuoti brangstančią energetiką, didėjančią infliaciją, nusprendė palengvinti savo tautiečių gyvenimą ir pusmečiui panaikino pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams, degalams, kitoms prekėms.

Maistas, Lenkijoje kainavęs 20–40 proc. pigiau nei Lietuvoje, dabar bus dar pigesnis, todėl dar daugiau tautiečių važiuos apsipirkti į Seinus, Suvalkus, Augustavą ar Baltstogę.

Kaip rašoma „Pricer.lt“ socialinio tinklo paskyroje, „Biedronka“ nusprendė nelaukti vasario 1 dienos ir kainas sumažino jau nuo sausio 31 d., pirmadienio.

Tinklas bando demonstruoti skaidrumą – prekių, kurių PVM mažinamas, kainų etiketėse bus rodoma kaina su buvusiu PVM, to PVM suma (ji rodys, kiek pirkėjas sutaupo) ir dabartinė kaina be PVM.

Lidl“ savo ruožtu irgi nuo sausio 31 dienos „nuėmė“ PVM, tačiau tik akcijoje dalyvaujančioms prekėms, o likusioms prekėms PVM panaikina nuo vasario 1 d.

„Netto“ nebėga priešais traukinį, bet savo leidinio kainose rodo, kad naujos savaitės leidinio kainos yra „pigu, bet nuo 1 vasario dar pigiau“.

Bet kokiu atveju, šios 2–3 savaitės bus karščiausios, kai visi bandys parodyti, kad sumažino ir PVM sumą, ir šiek tiek daugiau. Lenkijoje bus tikrai įdomu.

Punske gyvenantis ir dirbantis žurnalistas Sigitas Birgelis „Dzūkų žinioms“ sakė, kad situacija nėra vienareikšmė.

„Kai buvo paskelbta, jog ketinama atsisakyti PVM benzinui ir dyzelinui, tai degalų kainos iškart pakilo tam, kad galėtų vėl jas sumažinti. Dabar, kai atsisakoma PVM, tai jos nukris, bet ne tiek, kiek daugelis įsivaizdavo“, – sakė S. Birgelis.

Jis įsitikinęs, kad lietuvių srautai į Lenkijos parduotuves šią savaitę turėtų padidėti, nes lietuviai laukė vasario 1 dienos, kai bus atsisakyta PVM. Į Lenkiją apsipirkti lietuviai nuolat važiuoja, tačiau dabar gali būti, jog prie parduotuvių kas antras automobilis bus su lietuviškais numeriais.

„Kaip bus iš tiesų, pamatysime šią savaitę: ar prekybininkai padidins savo antkainius, ar atpigs prekės, manau, kad jos turėtų atpigti. Tik kas bus po pusės metų, kai vėl teks sugrįžti prie PVM“, – retoriškai klausė S. Birgelis.

Jis teigė, jog ir Lenkijoje labai pabrango anglys, elektros energija, dujos, tačiau mažas pajamas turintys gyventojai gali tikėtis kompensacijų.

Nors infliacija Lenkijoje nėra tokia didelė kaip Lietuvoje, kuri pas mus sausį pasiekė per 12 proc., tačiau lenkai stengiasi savo gyventojams bent kiek amortizuoti infliacijos pasekmes.

Lietuvos ekonomistai, analitikai, Finansų ministerijos atstovai viešojoje erdvėje nevengia kritikos šiam Lenkijos sprendimui ir teigia, jog tai turės neigiamų pasekmių Lenkijos ekonomikai, kad lenkai, atsisakydami PVM, nusižengia Europos Sąjungos ekonominėms nuostatoms.

Įdomu, ar kas gali suskaičiuoti, kiek Lietuvos žmonių uždirbtų milijonų nuguls Lenkijos parduotuvėse ir degalinėse vietoj to, kad sustiprintų Lietuvos ekonomiką?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: