Dzūkų žinios

Vidzgirio progimnazijos direktorius Artūras Čiurlionis moka kepti ir šakočius

Dalintis:
A. Čiurlionis gimė Virbalų kaime, Lazdijų rajone. Baigęs Šventežerio mokyklą, po istorijos magistro studijų Vilniuje grįžo, iš kur ir išėjo – į Šventežerį. Šventežerio mokyklai vadovavo 17 metų. 2018 m. baigė ir ISM vadybos ir ekonomikos universitetą. Šiuo metu dirba Alytuje, vadovauja Vidzgirio progimnazijai.

Kasdien 34 kilometrus į Vidzgirio progimnaziją Alytuje važiuoja jos direktorius 52 metų Artūras Čiurlionis. Mokyklai jis vadovauja daugiau kaip metus. Kaip jam sekasi? Kokią ugdymo įstaigos perspektyvą regi vadovas ir kodėl laisvalaikiu kepa šakočius?

A. Čiurlionis gimė Virbalų kaime, Lazdijų rajone. Baigęs Šventežerio mokyklą, po istorijos magistro studijų Vilniuje grįžo, iš kur ir išėjo – į Šventežerį. Šventežerio mokyklai vadovavo 17 metų. „Man buvo iššūkis grįžti į savo mokyklą ir jai vadovauti. Juk čia dirbo mano mokytojai. Grįžęs įnešiau naujovių, pasikeitimų vadybos prasme“, – apie darbą Šventežeryje kalbėjo A. Čiurlionis, 2018 m. baigęs ir ISM vadybos ir ekonomikos universitetą.

Dirba Alytuje

Jau metai laiko, kaip lazdijiškis vadovauja Alytaus Vidzgirio progimnazijai. „Buvo net planuota šią mokymo įstaigą uždaryti. Tad viskas prasidėjo iš naujo. Mačiau, kad kolektyvas daug dirbo, bet neturėjo vienos krypties, trūko vieningos visumos. Potencialo veikti yra, tik reikia jį suvienyti. Didelį dėmesį skyriau ir skirsiu bendravimui su mokinių tėvais“, – kalbėjo direktorius. Mokyklos kolektyvas kartu su tėvais įrengė Kneipo taką, pagražino, atnaujino mokyklos vidines erdves. „Džiaugiuosi, kad tėvai patys prisideda prie mokyklos veiklų“, – sakė Artūras.

Šiais metais Vidzgirio mokyklos bendruomenė organizavo Sausio 13-osios minėjimą Alytuje. „Džiaugiuosi, kad mumis miesto vadovai pasitikėjo. Mums svarbu ugdyti patriotiškumą“, – tęsė vadovas. Pasak A. Čiurlionio, Vidzgirio mokyklą mielai renkasi ir Alytaus rajono vaikai. Per metus bendras mokinių skaičius pas mus padidėjo apie 10 proc. „Jau formuosime po dvi pirmokų ir penktokų klases“, – džiaugėsi mokyklos vadovas. Progimnazijoje 276 mokiniai. Direktorius džiaugiasi ir mokytojų profesionalumu.

Tačiau Artūras šaknų į Alytaus miestą įleisti neketina. „Mokyklų vadovų darbas kadencinis. Tai priklauso nuo miesto mero. Tikiu, kad manimi pasitikės“, – sakė direktorius. A. Čiurlionis turi daug planų ateičiai. Mokyklos rūsyje planuoja įrengti šaudyklą, parengtas lauko sporto aikštelių atnaujinimo projektas. Mokykloje – aktyvus Šaulių sąjungos būrelis.

Hobis – šakočiai ir pirtis

Užvėręs progimnazijos duris, direktorius užsiriša prijuostę, užkuria kepimo aparatą ir pasineria į širdžiai mielą hobį – šakočių kepimą. „Man tai laisvalaikio pati mėgstamiausia forma“, – taip apie šakočių kepimą kalba Artūras. Iškeptus šakočius vyras išdalina draugams. O šiuos skanėstus išmoko kepti vos prieš 3 metus. Artūras darbuojasi ne vienas, jam padeda žmona Vilija, dukra Vaiva. „Už šakočių kepimo užsikabinau perskaitęs lietuvių valgių receptų knygą, išleistą 1962 metais, kurioje parašyta, kad šakotį gali iškepti ne kiekviena moteris. Supykau. Pagalvojau, negi vyras negali iškepti? Pabandžiau. Pavyko“, – šypsosi Artūras. Vienas šakočio kepimas nuo paruošimo iki aparato išplovimo užtrunka mažiausiai 6 valandas. Produktus renkasi natūralius, kaimiškus. Vienu kepimu iškepa 4 nedidelius, apie 20 cm, spygliuotus skanėstus.

Antras Artūro hobis – pirtis. „Mano pirtis kitokia. Tai draugų susitikimas, gyvas bendravimas. Neskubėjimas“, – kalba vyras.

Jis su šeima gyvena netoli Kalniškės miško, džiaugiasi ramybe, gamta, mėgaujasi pirties malonumais, dažnai draugų sulaukia. Vilija dirba Alytaus kolegijoje, dukra Vaiva mokosi tėtės vadovaujamoje Vidzgirio progimnazijoje.

Paklaustas apie svajones, A. Čiurlionis stebisi: kaip žmogus be svajonių? „Noriu, kad Vidzgirio progimnazija taptų pačia geriausia ugdymo įstaiga Alytuje, kur netilptų visi norintys. Bendradarbiaujame su darželiais, planuojame rengti bendrus projektus“, – apie svajones, kurias nori paversti realybe, pasakojo mokyklos vadovas.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: