Dzūkų žinios

Kas galėtų Lazdijams paskolinti ar išnuomoti merą?

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Baigiantiems tretiesiems dabartinės valdžios vadovavimo metams, išryškėja gausybė problemų, su kuriomis nesugeba susidoroti savivaldybės vadovai ir valdančioji tarybos dauguma. Lazdijuose katastrofiškai trūksta profesionalių specialistų, įstaigų vadovų. Buvusieji, supratę, kad su valdžia sudėtinga dirbti, išbėgioja kas kur. Populiariausios kryptys – Alytus, Druskininkai, bet buvo ir pasiekusių Kauną ir Klaipėdą.

Naujų specialistų, vadovų surasti nepavyksta – kas norės važiuoti į priešpaskutinėje vietoje patogiai įsitaisiusią savivaldybę, kurioje nematyti jokių perspektyvų.

Štai jau metus Lazdijai gyveno be vyriausiojo architekto, kurio vaidmuo, formuojant savivaldybės įvaizdį ir dėliojant perspektyvas, yra labai svarbus, nekalbant apie šio specialisto parašo ant dokumentų reikšmę.

Savivaldybė ilgai ieškojo ir nieko nerado, tada ėmėsi desperatiško veiksmo – pasiskolino (išsinuomojo) iš Varėnos savivaldybės vyriausiąją architektę. Žinoma, tai geriau už nieką, tačiau realiai šis žmogus, dirbdamas Lazdijams dvi dienas per mėnesį, kalnų nenuvers, tik atliks privalomąsias funkcijas – dės parašus ant projektų, kurie be vyriausiojo architekto patvirtinimo tiesiog negalioja ir negali būti vykdomi.

Šiuo atveju apie rajono vyriausiąjį architektą, kaip Lazdijų įvaizdžio ir estetinės aplinkos formuotoją, puikiai pažįstatantį kiekvieną rajono kertelę, negali būti nė kalbos. Skolintas specialistas yra skolintas.

Tą patį galime pasakyti ir apie buvusią merės patarėją Sonatą, kuri laimėjo konkursą ir dabar vadovauja vienam iš Alytaus miesto savivaldybės skyrių. Ši specialistė irgi buvo paskolinta iš Alytaus, ji laisvu nuo pagrindinio darbo Alytuje metu (įdomu, kaip pavyko suderinti darbo valandas) darbuojasi ir Lazdijuose.

Iš Nacionalinės teismų administracijos Lazdijai buvo pasiskolinę komunikacijos specialistę Miglę, kuri turėjo sustiprinti Lazdijų savivaldybės viešųjų ryšių komandą, tačiau moteris Lazdijuose dirbo neilgai, jos pavardės Lazdijų savivaldybės tinklalapyje jau neliko. Pikti liežuviai plaka, kad moteris deramai nesusitvarkė dokumentų ir atsisakė nuotolinio darbo Lazdijuose.

Išnuomotų ar paskolintų vadovų laukia biblioteka, muziejus, kitos įstaigos.

Trečias mėnuo be vadovo dirba Lazdijų turizmo informacinis centras, kurį vasarį paliko direktorius Mantas, susiradęs gerą darbą Druskininkuose. Dabar bandoma į jo vietą įtaisyti garsų žirgininką, politinį merės satelitą. Nežinia, kas iš to išeis, ar nepasikartos hipodromo situacija, kai tas pats žirgininkas, žadėjęs atgaivinti šį objektą, galų gale aukštai pakėlė rankas?

O hipodrome esminių permainų nematyti, rimti renginiai nevyksta, tik sėdynėms suteiktas garbingas Anglijos karalienės vardas. O gal Lazdijai kartu su gautu vardu galėtų iš Londono išsinuomoti hipodromų specialistą, kuris šiam išskirtiniam Dzūkijos objektui įskeltų bent kiek gyvybės?

Visiškas absurdas, kad Lazdijuose, kurie dalyvauja sveikatos priežiūros sistemos reformoje, nėra savivaldybės gydytojo. Kaip kurti strategiją, kaip dalyvauti reformoje, kai nėra tų dalykų išmanančio žmogaus? O gal galima šiam reikalui išsinuomoti specialistą iš Sveikatos apsaugos ministerijos? Valdžia galėtų apie tai pagalvoti.

Gero specialisto nuoma yra laikina išeitis, bet geriau nei nieko. Kadangi rajono reikalai kosminiu greičiu lekia žemyn, tai gal derėtų savivaldybei pagalvoti apie mero nuomą? Juk visai neblogai būtų išsinuomoti kokį nors merą, pavyzdžiui, Druskininkų, kuris, kaip ir vyr. architektas, Lazdijų problemoms spręsti galėtų skirti bent po dvi dienas per mėnesį. Žinoma, turėti nuolatinį darbuotoją yra daug geriau, bet kai nėra kitos išeities, galima imtis ir nuomos, dar geriau – išperkamosios.

O kai Lazdijai gerovės reitinge užims paskutinę vietą, gal kas iš aplinkinių savivaldybių imsis gelbėtojo vaidmens ir prisijungs Lazdijus prie savo sėkmingai veikiančios savivaldybės?

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: