Dzūkų žinios

Antikorupcijos komisija jau kviečia STT

Dalintis:

Ar rajono vadovės sugebės uždangstyti dar vieną skandalą?

Skaidrė iš komisijos posėdžio protokolo.

Kai savivaldybės merė viešoje erdvėje didžiuojasi savivaldybės teikiama pavėžėjimo paslauga, Lazdijų rajono savivaldybės antikorupcijos komisija įnirtingai svarsto ir vertina vežėjo parinkimo Lazdijų rajono savivaldybėje pirkimo dokumentus.

Ar tikrai viskas mūsų savivaldybėje vyksta teisėtai ir sklandžiai?

Lazdijų rajono savivaldybės antikorupcijos komisija mišraus posėdžio, vykusio 2022 m. gegužės 3 d., metu svarstė klausimą „Dėl korupcijos rizikos vertinimo vežėjo (operatoriaus) parinkimo viešųjų paslaugų įsipareigojimams vykdyti Lazdijų rajono savivaldybėje pirkime“, tačiau komisijos nariams kilo daugiau klausimų, negu jiems buvo pateikta atsakymų.

Lazdijų rajono savivaldybės administracija prašė Antikorupcijos komisiją įvertinti korupcijos rizikos požiūriu pirkimo sąlygas, tačiau išsamios informacijos nepateikė. „Korupcijos rizikos niekaip neįmanoma įvertinti nežinant, apie kokią pinigų sumą kalbama. Tos sąlygos, kurios matomos pateiktuose dokumentuose, kelia labai daug klausimų. 1š sąlygų kyla įtarimų, jog šios paslaugos poreikis rajone yra stipriai padidintas, todėl kyla įtarimų, ar nebus padidinta ir sandorio kaina. Ar ji atitinka poreikį? Tiekėjui keliami reikalavimai taip pat kelia įtarimų, ar nėra apribojama konkurencija. Ar sąlygos nėra surašytos vienai firmai, kuri turi didelius autobusus ir važinės, ne keleivius vežios, nes vežti nėra ką, bet važinės. Už maždaug pusę milijono eurų važinėti yra per didelė suma“, – teigė komisijos narė Vilma Danauskienė. Ji taip pat pastebėjo, kad vežiojimo maršrutai buvo sudaryti apklausus 100 rajono gyventojų, nors jų šiuo metu 18000. (Antikorupcinės komisijos posėdžio protokolas (https://www.lazdijai.lt/data/public/uploads/2022/05/protokolas-j8-32.pdf).

Komisijos narių dauguma nutarė prašyti Specialiųjų tyrimų tarnybos skubos tvarka vertinti pirkimo sąlygas dėl korupcijos rizikos vežėjo (operatoriaus) parinkimo viešųjų paslaugų įsipareigojimams vykdyti Lazdijų rajono savivaldybėje pirkime.

Tačiau tuo viskas nesibaigė. Karštligiškai ieškodami, kaip kuo greičiau paskubinti vežėjo parinkimo viešąjį pirkimą, valdantieji Antikorupcijos komisijoje sumanė naują žingsnį – pasinaudodami komisijos nuostatų punktu dėl neeilinio posėdžio sušaukimo, penki komisijos nariai (Rūtelionis, Mikelionis, Varnelis, Ažukas ir Pileckas) pareikalavo skubiai sukviesti neeilinį posėdį ir iš naujo svarstyti antikorupcinį konkurso sąlygų vertinimą.

Įdomu, kodėl kilo toks triukšmas dėl kažkokio eilinio savivaldybės pirkimo? Kyla įtarimų, kad galimai buvo su kažkuo susitarta, suderintos pirkimo sąlygos, o čia ėmė ir sumaišė Antikorupcijos komisija visas kortas. Patys komisijos nariai komentuoti kol kas atsisako, teigia, kad visuomenei žinotina informacija yra sudėta posėdžio protokoluose ir posėdžio vaizdo įraše. Pirmasis yra paskelbtas viešai savivaldybės interneto svetainėje.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: