Dzūkų žinios

Kodėl Rudaminos žmonėms atimta teisė į geriamąjį vandenį?

Dalintis:
Rudaminos gyventojai iki šiol jokių teigiamų poslinkių nemato. „Mes nieko nežinome, niekas nevyksta, seniūnaitis sakė, kad sutvarkė seną bokštą. Vandens šiuo metu yra, bet jis nekokybiškas, rudas. Jį galima naudoti tik daržams laistyti, nei maistui, nei skalbimui jis netinkamas“, – minėjo miestelio gyventoja. Redakciją pasiekusios nuotraukos iš Rudaminos.

Nors Lietuva – ne Sachara, tačiau geriamojo vandens problema 21 amžiuje, pasirodo, aktuali ir pas mus. Lazdijų rajono Rudaminos miestelio gyventojai ne vienerius metus laukia, kada juos pasieks kokybiškas geriamasis vanduo. Nors rajono valdžia dar 2020 metais žadėjo Rudaminoje išspręsti geriamojo vandens problemą, tačiau iki šiol rudaminiškiai skundžiasi negaunantys kokybiško vandens.

Sakoma, jog gerais noras ir pragaras grįstas. Šią patarlę patvirtina ir Lazdijų valdžios „dėmesys“ geriamojo vandens problemai Rudaminoje.

2020 metų lapkričio 20 dieną merė Ausma Miškinienė spaudoje optimistiškai ir pakiliai pristatė rajono vandentvarkos veiklą ir planuojamus darbus.

Ji teigė: „Didelės apimties projektavimo darbai jau vyksta ir kitais metais be problemų bus įgyvendinti Rudaminos miestelyje. Čia statysime naują vandens gręžinį bei vandens gerinimo stotį. Kitu etapu planuosime ir kitus vandentiekio darbus“.

Tačiau jau prasidėjo 2022-ieji, o geriamojo vandens problema Rudaminoje taip ir lieka neišspręsta. Gal merė pamiršo savo pažadus?

Neturi geriamojo vandens

Rudaminos gyventoja Rūta (pavardė ir vardas redakcijai žinomi) pasakojo, jog buvo skaičiusi merės pažadus dėl geriamojo vandens Rudaminoje, tačiau iki šiol jokių teigiamų poslinkių ji nematanti.

„Mes nieko nežinome, niekas nevyksta, seniūnaitis sakė, kad sutvarkė seną bokštą. Vandens šiuo metu yra, bet jis nekokybiškas, rudas. Jį galima naudoti tik daržams laistyti, nei maistui, nei skalbimui jis netinkamas. Panašu, kad senasis vandens bokštas jau baigia savo dienas“, – sakė Rūta.

Jos teigimu, buvo planuota statyti kitą bokštą, bet žmonės išgirdę, jog už tai teks jiems patiems mokėti, nesutiko.

„Mūsų apie tai niekas neklausė, su mumis apie tai niekas nekalba, bet faktas – vandens nėra. Mes naudojamės savo šuliniu, bet vasarą jo pritrūksta. Kai dėl mūsų dviejų asmenų, tai kaip nors išsisuktume, galime pirkti vandenį plastikinėse talpose, bet kiti žmonės negali sau to leisti. Kai kas, nesulaukę savivaldybės pagalbos, patys pasidarė vandens gręžinius. Mes galvojame, kad savivaldybė kaip institucija privalo aprūpinti rajono žmones geriamuoju vandeniu. Nesvarbu, ar to reikia vienam, ar dešimčiai žmonių“, – kalbėjo Rūta.

Moteris teigė girdėjusi kalbas apie tai, jog ketinama daryti vandens gręžinį kapinių laistymui. Jos nuomone, atskiras gręžinys kapinėms neturi jokios logikos.

„Mano nuomone, reikia ieškoti tokios vietos, kad būtų galima daryti gręžinį, kurio vanduo būtų naudojamas ir gerti, ir kapams laistyti. Nesąmonė kapams daryti atskirą gręžinį, kai žmonės neturi geriamojo vandens. Dabartinė Lazdijų rajono valdžios politika sveiku protu nesuvokiama. Savivaldybės vadovės su niekuo nesikalba, su niekuo nesiderina, visada jaučiasi esančios teisios ir teisingos, o vandens nėra“, – piktinosi rudaminiškė.

Bokštą remontavo, bet vanduo nekokybiškas

Seniūnaitis Vidas Vaitulionis teigė, jog tam tikru metu vandens bokštas, kuris yra privati nuosavybė, visai neveikė, žmonės neturėjo jokio vandens. Tada buvo renkami gyventojų parašai dėl susidariusios situacijos sprendimo. Raštas su gyventojų parašais buvo pristatytas į savivaldybę.

„Atvažiavo vyrai iš „Lazdijų vandens“ ir senąjį bokštą remontavo, trasas patvarkė, bet vandens kokybės neužtikrino. Dabar vanduo bėga, tačiau jis gerti ir gaminti maistą tikrai nėra tinkamas“, – sakė V. Vaitulionis.

Jis teigė, jog rajono valdžia žadėjo rimčiau šią problemą spręsti, įtraukti į planus, tačiau nieko konkretaus Rudaminos gyventojai dar nežino.

„Dzūkų žinios“ domėjosi, ką apie tai galvoja Lazdijų rajono savivaldybės administracija.

Merė A. Miškinienė 2020 metų lapkričio mėn. savivaldybės tinklapyje pranešė, kad 2021 metais Rudaminos miestelyje bus pastatytas naujas vandens gręžinys bei vandens gerinimo stotis.

  1. Ar šis projektas jau įgyvendintas? Jei ne, tai kokios priežastys?
  2. Kada bus išspręstas Rudaminos miestelio gyventojų aprūpinimas geriamuoju vandeniu?

Deja, savivaldybės atsakymų iki vakar popiečio redakcija nesulaukė. Juos pateiksime kitame „Dzūkų žinių“ numeryje.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: