Dzūkų žinios

Nors žiemą Mišioms vandenį ir vyną teks kišenėje atsivežti, bet klebonas V. Smulskis naująja Mindaugų parapija nė kiek nenusivylė

Dalintis:
Mindaugų parapijos bažnyčia
Mindaugų parapija turi naują kleboną – Šeštokų ir Krosnos parapijų kleboną Valdemarą Smulskį.

Dineta Babarskienė

Mindaugų parapija turi naują kleboną – Šeštokų ir Krosnos parapijų kleboną Valdemarą Smulskį. Dabar klebonas aptarnaus tris parapijas. Paklaustas, ar žinąs daugiau klebonų, kad tiek parapijų turėtų, sako, kad tikrai taip, net keturias aptarnaujančių yra. Kunigų trūksta ar parapijos ne tokios gausios? „Trūksta kunigų labai, o dargi išeina amžinybėn kasmet, tad kažką daryti reikia: skiria kitam, arčiau tarnaujančiam kunigui, daugiau parapijų“, – sako jis.

Viską susistygavęs ramiai, be jokių įtampų, skubėjimo

Tik ar nereiks verstis per galvą, greičio viršyti, kad visur suspėtumėte? Svarbiausia, anot klebono, ramiai viską susistyguoti. „Viskas priklauso nuo kunigo grafiko. Reikia susistyguoti ramiai, be jokių įtampų, skubėjimo. Labai daug priklauso nuo sustyguoto grafiko, kitaip sakant, viskas priklauso nuo paties klebono. 9 valandą ryto melsiuosi Mindaugų parapijoje, 10.30 – Krosnoje, 12 valandą – Šeštokuose“, – dėlioja laiką klebonas. Sako, kad laiko nekaitalios, stengsis viską susidėlioti ir daryti laiku. „Tokie tie kunigų rūpesčiai, kad kartais nenumatyti įvykiai sujaukia planus, bet taip jau yra, kitaip nebus, jų pasitaiko ir pasitaikys, bet su Dievo pagalba, su Dievo palaima – į priekį“, – optimistiškai nusiteikęs klebonas. Neslepia, kad kartais visi darbai lyg tyčia susideda vienon krūvon. „Jeigu kitomis savaitės dienomis galima truputį ir paatostogauti, būna lyg ir ramiau, kaip tik sekmadienis ateina, taip laidotuvės, jei ne vienoj, tai kitoj parapijoje. Tada jau reikia vėl dėliotis arba ieškoti pagalbos kitose parapijose“, – sako klebonas.

Pirmas įspūdis: „Faina“

„Faina“, – tokiu žodžiu klebonas Valdemaras Smulskis apibūdina savo pirmąsias dienas Mindaugų parapijoje. Sako, kad dar tik pati pradžia, bet tikrai nenusivylė. Kai kalbinau kleboną, jis jau buvo pradėjęs darbą: vieną sekmadienį jau laikė šv. Mišias Mindaugų parapijos bažnytėlėje. „Labai aktyvi bendruomenė, yra zakristijonas, yra choras, tvarkinga bažnytėlė, suremontuota su Europos paramos pagalba“, – pasakoja kunigas. Sako, kad labai panaši kaip ir Šeštokų bažnyčia, tik mažesnė. „Labai jauki, labai joje jauku“, – tvirtina jis.

Žmonių, pirmąsias šv. Mišias laikant šioje parapijoje, sekmadienį buvo apie 20. „Gal iš smalsumo pasižiūrėti, kaip tas naujas kunigėlis, daugelis atėjo“, – svarsto pats dvasininkas. O paskui, kaip sako kunigas, matys, ar daugiau ateis, ar mažiau. „Faktas tas, kad mašinėlių prie bažnyčios susirenka nemažai sekmadienį“, – jau spėjo pastebėti jis. Pasakoja, kad seniūnaitė yra labai aktyvi, besirūpinanti visais reikalais. „Ji styguoja visus darbus ir su klebonu, ir su bažnyčios choru, o ir šventės čia rengiamos. Iš tiesų aktyvi bendruomenė čia. Apie 500, gal šiek tiek daugiau gyventojų parapijoje yra. Yra kaimukų, kurie tarpusavyje palaiko ryšį, bendrauja“, – kalba jis. Sako, kad patys parapijiečiai ir bažnytėlę tvarko, puošia, ir skaitinius skaito, rinkliavas renka zakristijonas. „Tad daugeliu dalykų man nereikės rūpintis“, – pastebi klebonas. Dėkoja buvusiam šios parapijos klebonui Gintautui Černauskui.

Klebono negąsdina būsimi sunkumai: jis viską apgalvojęs

Tiesa, jau ir pats kunigas girdėjęs, kad žiemą bažnytėlėje šalta. „Sakė, kad kiek lauke šąla, tiek pat ir viduje“, – sako jis. Tai užšals ir vandenukas, ir vynas? „Tai taip ir bus. Vešiuosi kišenėje, kad neužšaltų“, – jau viską apgalvojęs klebonas. Mindaugų bažnytėlė – nešildoma. „Tik zakristijoje kokį tai pečiuką pasijungia, kad jaukiau būtų, – ir tiek to šildymo“, – sako jis.

Žmonės pasakoja, kad Mindaugų bažnytėlė mylima parapijiečių, mena laikus, kai ji būdavo pilnutėlė, į atlaidus traukdavo dideli ir maži, šventorius būdavo pilnas, o einant procesijai aplink bažnyčią, žmonės eidavo tiesiog ratu, nei pradžios, nei galo rodės nebuvę, o ir laukus šventindavo klebonas, mat suvalkiečiai darbštūs, pamaldūs žmonės: Dievo palaimos laukams, būsimam derliui visad reikėdavo.

Dabar atverstas naujas šios parapijos puslapis: į jį jau įrašytas Šeštokų ir Krosnos bei Mindaugų parapijų klebonas Valdemaras Smulskis. Mindaugų parapija jau turi ir savo puslapį feisbuke.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: