Dzūkų žinios

Ar galima vairuoti automobilį be termostato?

Dalintis:

Visuose dyzeliniuose bei benzininiuose automobiliuose yra įmontuoti termostatai, kurių paskirtis yra atskirti didįjį bei mažąjį aušinimo sistemos ratus. Retkarčiais termostatas sugenda ir užstringa uždarytoje arba atidarytoje padėtyje. Jam užstrigus atidarytoje padėtyje, sistema šyla gerokai ilgiau, o uždarytoje – variklis lengvai gali perkaisti. Pastaruoju atveju, kai kurie vairuotojai tiesiog visai išima termostatą. Tačiau, ar galima vairuoti automobilį be termostato ir kas nutinka taip darant?

Variklis ilgai šyla

Kone pati didžiausia problema yra ta, kad išėmus termostatą, skystis visada tekės pro radiatorių, alyvos aušintuvą ir kitas detales. Jeigu variklį užvesite šaltą žiemos dieną, tai variklis labai ilgai šils arba visai nepasieks optimalios temperatūros.

Variklis yra sukurtas veikimui kai aušinimo skystis pasiekia apie +90°C temperatūrą. Kol temperatūra mažesnė, įvairūs variklio elementai dėvisi žymiai greičiau – todėl ir naudojamas termostatas.

Kaupiasi kondensatas

Dėl neįprastų temperatūros pokyčių sistemoje kaupiasi kondensatas. Ar kada teko girdėti apie atvejus, kai variklio alyvoje atsiranda drėgmės ir kamštelis pasidengia balta mase? Dažniausiai tai nutinka trumpais atstumais važinėjantiems vairuotojams, nes variklis nespėja pasiekti optimalios temperatūros. Tuo tarpu, važinėdami be termostato jūs dar labiau prailginate laiką iki kol variklis pašyla ir įvairiose variklio vietose kaupiasi kondensatas, taip skatinant koroziją.

Modernių automobilių variklių valdymas priklauso nuo aušinimo sistemos temperatūros

Daugelis vairuotojų net neįsivaizduoja, kokią didelę įtaką variklio veikimui turi aušinimo skysčio temperatūra moderniuose automobiliuose. Jau porą dešimtmečių automobilių varikliuose yra sumontuoti įvairūs temperatūrų jutikliai, kurių rodikliai daro įtaką degalų tiekimui, purkštukų veikimui, išmetimo sistemai ir kitiems svarbiems dalykams. Jeigu variklio valdymo blokas “mato”, kad aušinimo skysčio temperatūra yra žema, tai atitinkamai didinamas tiekiamo kuro kiekis, todėl didėja išmetamųjų dujų tarša bei kuro sąnaudos.Važinėti be termostato neapsimoka. Jeigu termostatas jūsų automobilyje sugedo, jį reikėtų ne išimti, o pakeisti – naują termostatą galite įsigyti Autoera.lt pardutuovėje, o keitimui taip pat gali pasirūpinti Autoera.lt autoservisų specialistai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: