Dzūkų žinios

Mokinių profilaktiniai sveikatos patikrinimai – ką turi žinoti kiekvienas

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Sveikatos specialistai primena, kad vasarą, prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas, būtina pasirūpinti vaikų sveikata ir užsukti į gydytojo kabinetą, kuris atliks nuodugnią sveikatos apžiūrą, peržiūrės atliktus skiepus. Nepasitikrinę sveikatos mokiniai negali dalyvauti fizinio ugdymo pamokose, nes nežinoma jų fizinio ugdymo grupė, mokykla negali užtikrinti kitų su jo sveikata susijusių sąlygų, tokių kaip pritaikytas maitinimas, pagalba savirūpai ir t. t.

Mokinio sveikatos pažymėjimą sudaro dvi atskiros dalys: I dalis „Sveikatos būklės įvertinimas“ ir II dalis „Dantų ir žandikaulių būklės įvertinimas“. Pirmą pažymėjimo dalį užpildo šeimos gydytojas, antrą – gydytojas odontologas arba burnos higienistas. Gydytojų elektroniniu būdu užpildytos I ir II dalys galioja 1 metus. Todėl prašome visų tėvų / globėjų, pasirūpinti savo vaikų / globotinių sveikata, apsilankyti ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas odontologą.

Profilaktinio vaiko sveikatos patikrinimo metu atliekama vaiko apžiūra, kuria siekiama įvertinti svorį, ūgį, regą, klausą, kraujotakos sistemą, dantų būklę ir kt., tačiau ne mažiau svarbu ir pasiskiepyti. Paskiepyti vaikus prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas yra labai svarbu, nes į kolektyvą ateina vaikai iš skirtingų šeimų, kurie gali nešioti įvairių užkrečiamųjų ligų sukėlėjų. Be to, mokykloje, atsiradus nors vienam infekcijos atvejui, yra labai palankios sąlygos jai išplisti. Primename, kad patogiausias ir saugiausias būdas apsisaugoti nuo sunkiausių užkrečiamųjų ligų yra planiniai skiepijimai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vakcinos, numatytos šiame kalendoriuje, suteikia geriausią įmanomą apsaugą nuo užkrečiamųjų ligų tada, kai to labiausiai reikia.

Specialistai primena, kad pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 6–7 metų vaikai pakartotinai skiepijami nuo kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, taip pat nuo tymų, epideminio parotito bei raudonukės. 15–16 m. paaugliams reikia pakartotinai pasiskiepyti nuo difterijos, stabligės ir kokliušo, o 11 m. mergaites paskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso. Rizikos grupių vaikams rekomenduojama pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos. Šie skiepai taip pat yra nemokami, tačiau griežčiau nustatyta, kokiomis ligomis sergantiems vaikams tai galima atlikti. Papildomos informacijos suteiks šeimos gydytojas. Taip pat 7 metų amžiaus vaikams svarbi tuberkuliozės profilaktika. Septynmečiams ir tuberkuliozės rizikos grupei priklausantiems vaikams, pavyzdžiui, neskiepytiems nuo tuberkuliozės, bendraujantiems su sergančiaisiais tuberkulioze šeimoje ar kolektyve, turi būti atlikti tuberkulino mėginiai.

Parengė Laima Strašinskienė,
Lazdijų rajono savivaldybės
visuomenės sveikatos biuro specialistė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: