Dzūkų žinios

Sprendimai dėl sovietinių „balvonų“ nukėlimo užstrigo Vilniuje, „vieciniai“ irgi neskuba

Dalintis:
Panašu, jog niekas neskuba nukelti sovietinių balvonų – sostinės departamentas ilgai nepriima sprendimų, o vietinė komisija irgi niekur neskuba.

Prasidėjus karui Ukrainoje, daugelis Lietuvos savivaldybių kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydamos leidimo nuimti sovietmečio memorialus.

Gegužės mėnesį Lazdijų rajono savivaldybė taip pat kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą dėl sovietinių karių atminimo vietų ir jiems skirtų paminklų teisinės apsaugos panaikinimo ir išbraukimo iš Kultūros vertybių registro. Tačiau sprendimai užstrigo, balvonai ramiai stovi savo vietose.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas D. Mockevičius patvirtino, jog savivaldybė kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydama leidimo inicijuoti Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lazdijų miesto Vilniaus gatvėje, Kapčiamiestyje, Kapčiamiesčio seniūnijos Stalų kaime, Būdviečio seniūnijos Filicijanavo kaime, Rudaminoje, Verstaminų senųjų kapinių ir abiejų pasaulinių karų karių kapų komplekso Verstaminų kaime paminklų arba sovietinės simbolikos, esančios ant jų, demontavimą.

Šiose vietose savivaldybė planuoja pateikti istorinę tiesą atitinkančią informaciją specialiai parengtuose informaciniuose stenduose.

Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovė Jūratė Mičiulienė „Dzūkų žinioms“ patvirtino, jog departamentas yra gavęs Lazdijų rajono savivaldybės prašymą dėl paminklų teisinės apsaugos panaikinimo.

Lazdijų rajonas kreipėsi su antrąja savivaldybių banga, todėl jų prašymas bus nagrinėjamas vėliau. Departamentas yra gavęs per 80 prašymų, posėdžiai vyksta du kartus per mėnesį. Manau, kad Lazdijų prašymas bus svarstomas liepą“, – prieš du mėnesius „Dzūkų žinioms“ sakė KPD atstovė.

Šia savaitę „Dzūkų žinios“ kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydamos suteikti informaciją apie priimtus sprendimus dėl Lazdijų savivaldybės prašymo.

Departamento Apskaitos, inventorizavimo ir registro skyriaus vedėja Rita Kuncevičienė informavo, jog Lazdijų rajono prašymai iki šiol nebuvo svarstyti.

„Kultūros paveldo centras dar tikrina Lazdijų pateiktų objektų vertingąsias savybes ir nepateikė savo išvadų. Paprastai sovietinių karių palaidojimo vietose tik palaikai laikomi vertingais, o antžeminė dalis – paminklai, obeliskai, lentos nelaikoma vertybe“, – sakė R. Kuncevičienė.

Jos duomenimis, vienas Lazdijų objektas jau parengtas svarstymui, planuojama, jog sprendimas dėl jo turėtų būti priimtas rugpjūčio 22 dieną vyksiančiame komisijos posėdyje.

„Kiti Lazdijų objektai bus svarstomi rugsėjo mėnesį, tada ir turėtų būti priimti atitinkami sprendimai“, – sakė R. Kuncevičienė.

Be departamento sprendimo savivaldybės negali demontuoti sovietinių memorialų.

Redakcijos duomenimis, Lazdijų rajono savivaldybė sudarė komisiją, kuri turėtų svarstyti sovietinių balvonų, kurių nukėlimui nereikia Kultūros paveldo departamento leidimo, likimą.

Viena iš šios komisijos narių – istorijos mokytoja Audronė Pileckienė patvirtino, jog yra įtraukta į komisiją, tačiau iki šiol nevyko nė vienas komisijos posėdis.

„Man paskambino Audra Kimbirauskienė iš savivaldybės ir pasakė, kad esu įtraukta į komisiją, tačiau daugiau apie tai nieko nežinau, nes į posėdį nebuvau kviesta. O gal jų dar ir nebuvo“, – sakė A. Pileckienė.

„Dzūkų žinioms“ panorus daugiau sužinoti apie šią komisiją ir paskambinus A. Kimbirauskienei, su ja susisiekti nepavyko.

Taigi, panašu, jog niekas neskuba nukelti sovietinių balvonų – sostinės departamentas ilgai nepriima sprendimų, o vietinė komisija irgi niekur neskuba. Taip snausdami, galime sulaukti ir Ukrainos užpuolimo metinių.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: