Dzūkų žinios

Eksperimentas su sauskelnėmis: daugkartines kviečiame išbandyti nemokamai

Dalintis:
Kūdikį augindama Evalda mėnesį laiko naudojo tik daugkartines sauskelnes ir įsitikino: tai daug ekologiškiau, ekonomiškiau ir sveikiau. (ARATC nuotr.)

Auginant kūdikį, gyvenimas be sauskelnių neįsivaizduojamas. Skaičiuojama, kad naujagimiui per vieną dieną reikia vidutiniškai 12 sauskelnių.

Vienkartinės sauskelnės yra neperdirbamos ir nesuyrančios, todėl panaudotos jos keliauja į mišrių atliekų konteinerius, o iš jų – į deginimo įrenginius ar sąvartyną.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro atliekami mišrių komunalinių atliekų sudėties tyrimai rodo, kad sauskelnės sudaro didžiulę dalį – apie 13 proc. – mišrių atliekų. Vienintelis kelias mažinti šių atliekų kiekį – rinktis daugkartines sauskelnes. Bet jų naudojimas vis dar nėra išplitęs ir neretai susijęs su išankstiniais nusistatymais bei baimėmis.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras prieš keletą metų atliko eksperimentą, kurio metu siekta išsiaiškinti daugkartinių sauskelnių naudojimo privalumus bei trūkumus. Eksperimentą vykdė tuo metu motinystės atostogose buvusi ARATC darbuotoja Evalda.

Prieš pradėdama eksperimentą, ji suskaičiavo, kad per savaitę keturių mėnesių kūdikiui sunaudojo 58 vienetus sauskelnių, o iš jų susidariusių atliekų svoris buvo daugiau kaip 5 kilogramai. Naudojant daugkartines sauskelnes, kurių šeima įsigijo 20 vienetų, atliekų nebuvo visai.

„Įsitikinome, kad naudoti daugkartines sauskelnes yra daug ekologiškiau, šiek tiek ekonomiškiau ir daug sveikiau, nes jos pagamintos iš natūralių medžiagų, o ne iš plastiko, kaip kad vienkartinės, lipdukais galima reguliuoti daugkartinių sauskelnių dydį ir naudoti auginant ne vieną vaiką“, – patirtimi dalijosi Evalda.

Ji pastebėjo, kad naktį ir keliaujant patogiau naudoti vienkartines sauskelnes, tačiau visais kitais atvejais verta rinktis daugkartines. Arba bent jau pabandyti, nes nepabandęs – nežinosi.

Siekdamas paskatinti aktyvesnį daugkartinių sauskelnių naudojimą ir taip sumažinti iš vienkartinių sauskelnių susidarančių atliekų kiekį, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras norinčiuosius išbandyti daugkartinių sauskelnių naudojimo privalumus kviečia dalyvauti eksperimente ir nemokamai gauti daugkartinio naudojimo sauskelnių.

„Esame didžiausia atliekų tvarkymo įmonė regione, turinti dvidešimties metų patirtį ir jaučianti atsakomybę ne tik už tai, kad atliekos būtų sutvarkytos, bet ir kad mažėtų neperdirbamų atliekų kiekiai“, – sako eksperimento iniciatorius, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Tris mėnesius truksiančiame eksperimente kviečiami dalyvauti regiono savivaldybėse gyvenantys tėvai, auginantys du ir daugiau vaikų iki 3 metų amžiaus. Jie turi atsiųsti motyvacinį laišką, nurodydami gyvenamąją vietą, amžių, kontaktinius duomenis, motyvus, kodėl nori dalyvauti eksperimente, trumpai papasakoti, kokias sauskelnes naudoja, bei pateikti vaikų gimimą patvirtinančių dokumentų kopijas. Motyvacinius laiškus ir dokumentų kopijas siųsti el. p. aldona.jankauskiene@alytausratc.lt.

Pagal motyvacinius laiškus atrinktiems 25 asmenims ARATC įteiks po 25 vienetus daugkartinių sauskelnių. Jas gavę tėvai turės stebėti, kaip pasikeitė namuose susidarančių mišrių atliekų kiekis, pradėjus naudoti daugkartines sauskelnes, aprašyti savo patirtį, įvertinant praktinius šių sauskelnių naudojimo privalumus ir trūkumus. Informacija apie eksperimentą ir jame dalyvaujančius asmenis bus viešinama.

Po trijų mėnesių eksperimento rezultatai bus pristatyti visuomenei. Aktyviausios, atsakingiausiai eksperimente dalyvavusios ir labiausiai atliekų kiekį sumažinusios šeimos bus apdovanotos ARATC įsteigtais prizais.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: