Dzūkų žinios

„Vasiukų“ sindromas: nuo Nacionalinio futbolo stadiono iki Lazdijų sporto centro

Dalintis:

A. Margelis būtų pastatęs už 3 mln. – A. Miškinienė „statys“ už 14,5 mln.

Buvo pasirašyta Lazdijų daugiafunkcio sporto centro statybos rangos sutartis. Ją pasirašė savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė ir UAB „Infes“ generalinis direktorius Arvydas Markevičius. Sutarties vertė – 14,5 mln. eurų. Tai solidi suma – pusė Lazdijų rajono metinio biudžeto.

Jei būtų gyvas legendinis kombinatorius Ostapas Benderis, jis tikrai užkabintų medalį dabartinei Lazdijų rajono valdžiai už lakią fantaziją, už sugebėjimą pasirašyti 14,5 mln. eurų sutartį, neturint tų pinigų ir nežinant, iš kur jų reiks gauti. Už pažadus žmonėms, jog labai greitai šlovingame Lazdijų mieste stovės puikus sporto centras, kuriame gal vyks Europos krepšinio, tinklinio ir kitų sporto šakų čempionatai, o gal ir pasaulio legendinių muzikos grupių koncertai.

Galima įsivaizduoti, kaip visa Lietuva, o gal net ir Lenkija važiuos į Lazdijus stebėti tarptautinių čempionatų ar klausytis koncertų. Tada kur nors šalia hipodromo reiks įrengti oro uostą, o Policijos komisariato kabinetų vietoje įrengtus savivaldybės viešbutuko kambarius pertvarkyti į 5 žvaigždučių liuksus.

Sakoma, svajoti niekam neuždrausi, tačiau, kai svajojama už Lazdijų rajono varganai uždirbtus pinigus, tada svajonės nėra labai padorios.

Pasirašė rangos sutartį

Praėjusią savaitę Lazdijų rajono savivaldybėje buvo pasirašyta Lazdijų daugiafunkcio sporto centro statybos rangos sutartis. Ją pasirašė savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė ir UAB „Infes“ generalinis direktorius Arvydas Markevičius. Sutarties vertė – 14,5 mln. eurų. Tai solidi suma – pusė Lazdijų rajono metinio biudžeto.

„Tai iš tiesų svarbi mūsų rajono bendruomenei diena. Prasidės laukti ir kruopščiai planuoti rangos darbai. Šio projekto įgyvendinimas užtruko dvejus metus dėl žemės sklypo ir pastato perėmimo bei žemės sklypo detaliojo plano parengimo, projektavimo procedūrų. Šiandien galime drąsiai pasitikti naują etapą, kurio metu prasidės modernaus sporto centro statybos. Tikiu, kad darbams pasibaigus turėsime vieną iš moderniausių sporto centrų šalyje, kuriame erdvę sau suras kiekvienas rajono gyventojas nuo mažiausio iki pagyvenusio“, – susitikime su rangovais kalbėjo savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Sutarties laikotarpis – 48 mėnesiai. Vadinasi, sporto centras turės būti pastatytas per ketverius metus, kasmet jo statyboms skiriant vidutiniškai po 3,5 mln. eurų. Iš kur gauti tokias pinigų sumas? Kodėl tiek metų gyventa be sporto centro, atimant jaunimui galimybę sportuoti?

Lazdijų sporto centro vizualas. Sutarties laikotarpis – 48 mėnesiai. Vadinasi, sporto centras turės būti pastatytas per ketverius metus, kasmet jo statyboms skiriant vidutiniškai po 3,5 mln. eurų. Iš kur gauti tokias pinigų sumas? Kodėl tiek metų gyventa be sporto centro, atimant jaunimui galimybę sportuoti?

Centras jau būtų veikęs

O juk viskas galėjo būti kitaip. Jau dabar galėjo stovėti naujas sporto centras ir jame sportuoti Lazdijų vaikai, jaunimas, visa bendruomenė.

„Jei dabartinė valdžia nebūtų dariusi nesąmonių, sporto centras jau būtų veikęs nuo 2021 metų. Buvo parengtas senojo sporto centro rekonstrukcijos projektas, buvo gauti pinigai jam įgyvendinti, pasirašyta rangos sutartis, tai rajonui būtų kainavę apie 3 mln. eurų, keturis kartus pigiau nei dabartinės rajono vadovų fantazijos. Tačiau naujoji valdžia nutraukė šį projektą, nors į jį nemažai buvo investuota, ir ėmėsi naujojo projekto, kuris man primena „vasiukus“, – kalbėjo tarybos narys, buvęs meras Artūras Margelis.

Jis nelabai tiki, jog šis sporto centro projektas apskritai bus įgyvendintas, o jei vis dėlto jis pasiektų finišą, tai, anot A. Margelio, procesas gali užtrukti dešimt metų.

„Man ši valdžios fantazija primena Nacionalinio stadiono statybų istoriją. Esu įsitikinęs, jog skirti tokią pinigų sumą šiam projektui yra Lazdijų žmonių uždirbtų pinigų švaistymas. Kad pasirašyta darbų rangos sutartis, tai dar nieko nereiškia. Iš kur valdžia gaus pinigų?“ – retoriškai klausė A. Margelis.

Redakcijos duomenimis, naujoji valdžia, planuodama sporto centro statybą, užsakė studiją, kuri turėjo pateikti duomenis, kiek galėtų kainuoti naujasis sporto centras. Kai studija buvo atlikta, jos autoriams buvo „rekomenduota“ įrašyti 2,5 mln. eurų kainą. Suprask: Margelis sporto centrą norėjo pastatyti už 3 mln. eurų, o mes tai padarysime pigiau – už 2,5 mln. Aritmetinė logika labai aiški ir, atrodo, įtikinanti. Tada buvo nutrauktos ankstesnės valdžios pasirašytos sporto centro rangos sutartys, o vėliau nugriautas ir dar veikęs sporto centras.

Tačiau, kai prasidėjo projektavimas, sukilo „vasiukiškos“ fantazijos, sporto centro suma išaugo daugiau nei penkis kartus. Tai kas ką apgavo?

Visa karta be sporto?

Lazdijų vaikai ir jaunimas jau beveik trejus metus gyvena be sporto centro, neturi sąlygų sportuoti. Panašu, jog ir artimiausią penkmetį jiems tokia galimybė nebus suteikta.

„Dešimt metų be sporto salės – čia yra tikroji šiandienos „gerosios naujienos“ kaina. Dešimt metų – visa karta mokykloje, nuo pradinuko iki abituriento. Visa karta, neturėjusi galimybės sportuoti. Šaunuoliai politikai, mylit jūs jaunąją kartą! Padėkokime 18-ai rajono savivaldybės tarybos narių, 2020 m. balandžio 30 d. balsavusių už pritarimą projektui. Taip, tada už Vasiukus nebalsavo Artūro Margelio opozicija. <…> Nekalbu, kad minėtą pastatą, jeigu kada nors bus pastatytas, reikės išlaikyti. Išlaikyti teks iš biudžeto. Kas jį lankys, jei mokių ir sportuoti galinčių (amžius 20–30 m., nes už moksleivius apmokės biudžetas) rajone yra kiek daugiau nei 2 tūkst. iš 17 tūkst. gyventojų“, – taip socialiniuose tinkluose sporto centro rangos sutarties pasirašymo proga ironizavo žurnalistė Vilma Danauskienė.

Kyla klausimų dėl viešbučio

A. Margelis sakė, jog jam daug klausimų kyla ne tik dėl naujojo sporto centro, bet ir dėl policijos pastate savivaldybės įrengto viešbučio.

„Nors viešbučio reikalai buvo kruopščiai slepiami, tačiau žinoma, jog buvusiuose policijos komisariato kabinetuose yra įrengti viešbučio tipo kambariai. Kiek man žinoma, kambarių įrengimui savivaldybė investavo solidžią pinigų sumą. Viešbučių verslas yra ne savivaldos, bet privataus verslo reikalas. Neįsivaizduoju, kas ten gyvens, ar sutvarkyti visi dokumentai, leidžiantys ten apgyvendinti žmones“, – kalbėjo A. Margelis.

Kas galėtų paneigti, jog šis viešbutis dar viena „vasiukiška“ šios valdžios fantazija, juk ten, sekant kurortų pavyzdžiu, galima būtų įrengti „Tech spa“ – tokią modernią įstaigėlę, kai IT ir kiti specialistai, galintys dirbti per nuotolį, persikelia dirbti ir gyventi į gamtos prieglobstį. Būkim atviri, per Lazdijų „Tech spa“ patalpų langus neatsivertų idiliškas vaizdelis – tik prekybos centras ir nelabai didingas savivaldybės pastatas.

Kažkada „Dzūkų žinios“ redakcijos „Žvilgsnyje“ priekaištavo merei dėl to, jog jai trūksta „draivo“, sveiko (zuokiško) avantiūrizmo. Panašu, jog redakcija nebuvo visiškai teisi. Pasirodo, avantiūrizmo ir merei, ir jos komandai gal ir netrūksta. Tik ar sveikas tas avantiūrizmas? Ir kas už jį mokės? Ypač tada, jei Ausmos neišrinks antrai kadencijai. Mokėsime mes, nes liksime valdžios fantazijų įkaitais, tiesiog „vasiukiečiais“.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: