Dzūkų žinios

Komfortiškas šildymas atokioje sodyboje ar vasarnamyje – 5 patarimai

Dalintis:

Kai įsirenginėjate arba tik ruošiatės statyti sodybą ar vasarnamį atokioje vietovėje, privalote pagalvoti ir apie šildymą. Kadangi, ko gero nebūsite arti dujotiekio, o geoterminis siurblys retai kada atsiperka, turėsite tik keletą realių pasirinkimų. Nepaisant to, kad malkiniai židiniai ir krosnelės yra malonus, jaukumo suteikiantis akcentas, tikriausiai nepavyks apsieiti vien su juo. Žiemą būtų per mažai komforto ir patogumo. Tam, kad padėtume jį pasiekti, pasidalinsime 5 patarimais, kaip įsirengti komfortišką šildymo sistemą namuose, atokesnėje vietovėje.

1. Įvertinkite patalpų plotą ir tūrį

Priklausomai nuo patalpų ploto, išplanavimo ir net tūrio (labiausiai – lubų aukščio) bei izoliacijos, skirsis ir geriausias šildymo sprendimas. Mažoje patalpoje žymiai efektyvesnis bus oras-oras šildymas, o štai po kelis kambarius ar net du aukštus išvedžioti patikimą kondicionierių sistemą nebūtinai apsimoka labiau nei grindinį šildymą ar net įsivesti dujas.

Tam, kad priimtumėte sprendimą, turite įvertinti savo patalpų plotą, skaičių ir bendrą tūrį. Kuo didesnės patalpos, tuo mažiau jautraus (lėtesnis, bet tvaresnis temperatūrų pasikeitimas) šildymo būdo turėtumėte ieškoti. Šildymas oru yra labai inertiškas, o šildymas radiatoriais ar grindimis – žymiai mažiau. 

2. Prisiminkite vandens šildymo poreikius

Tai, kad turėsite šiltus radiatorius, šiltas grindis ar per vidinio šilumos siurblio bloko angas eis šiltas oras, dar nereiškia, kad pasirūpinsite visu šiluminiu komfortu. Šiluma turi pasiekti ir vandenį, kadangi jis taip pat turi būti karštas, jeigu norėsis plauti indus, praustis, atlikti kitas įvairias užduotis. 

Jeigu nėra vandentiekio, bet kokiu atveju teks rinktis boilerį. Dažniausiai atokiai įsikūrusiuose sodų nameliuose apsimoka rinktis elektrinį boilerį su vidutine arba mažesne talpa. Taip pat galima pasukti ir skirtingu keliu bei įsigyti tik momentinį bei mažos talpos boilerį. Tai geriausiai tinka, jeigu poreikis dušui – minimalus ir retas, o karšto vandens reikia nebent maisto ruošimui, indų plovimui. 

3. Apsibrėžkite erdvę, kurią skirsite šildymo sistemos mazgams

Neišvengsite to, kad vienos šildymo sistemos užims daugiau vietos nei kitos. Štai, pavyzdžiui, dažnu atveju rekomenduojama rinktis būtent geoterminį šildymą. Tačiau viduje toks mazgas užims gana nemažai erdvės, o ką jau kalbėti apie kasimo bei paruošimo darbus, kada į žemę įleidžiami specialūs elementai kaitinimui.

Daug vietos lauke ir viduje taip pat užima ir šildymo sistema oras-vanduo. Net ir monoblokui reikia daug erdvės lauke, todėl svarbu, kad jos galėtumėte skirti. Kai kurie gamintojai labai didžiuojasi tuo, kad jų šiluminiai įrenginiai užima mažiau nei 0,5 kvadratinio metro ploto, net ir su integruotu boileriu. Visgi iš jų reikia išvesti vamzdžius, o jie taip pat skleidžia garsą, tad miegamojo ar svetainės viduryje tokį pastatyti nėra realu. Jeigu vietos stokojate, geriau rinkitės oras-oras arba grindinio šildymo sistemą. 

4. Kuro sandėliavimas bei priežiūra

Visgi negalima nuneigti to, kad šildymas malkomis, briketais ar medžio granulėmis vis tiek išlieka populiariu sprendimu. Yra tikrai ne vienas atvejis ir ne viena situacija, kada tai bus pats geriausias variantas. Tačiau, jeigu planuojate leisti laiką ne tik vasarą, reikia turėti pakankamai malkų pasišildyti arba užkurti katilą tam, kad viskas viduje nesušaltų.

Daug kas nepagalvoja apie tai, kiek pastangų ir resursų reikės tam, kad pavyktų tinkamai sandėliuoti ir prižiūrėti kurą. Mediena turi būti laikoma sausai ir saugiai. Įsigytas malkas net reikia džiovinti tam, kad jos taptų maksimaliai efektyvios ir paliktų mažiau pelenų. Bet kokiu atveju pelenai po degimo lieka. Juos reikia utilizuoti, o tai pareikalaus pastangų kone kiekvieną savaitę. 

5. Nepamirškite ir jokiais būdais neignoruokite saugumo

Saugumas – svarbiausia. Pasirinkus katilą ir deginti kietą kurą jums reikės ne tik kibirėlio pelenams surinkti ar pavėsinės apsaugoti malkų nuo lietaus. Reikalingas ir kokybiškas dūmtraukis iš „Varlės, tinkami vamzdynų išvedžiojimai, atsižvelgimas į vyraujančius saugumo standartus. Rekomenduojame darbus patikėti ekspertams ir profesionalams, kurie suteiktų garantiją bei viską atliktų tinkamai. Dažniausiai problemos kyla ne dėl to, kad gamintojai palieka broką gamyklose, o dėl to, kad montavimo darbai atlikti neprofesionaliai ir, pvz., leidžia tarpinės, nesandarūs sujungimai ir kita. Saugumas, tebūnie prioritetas numeris vienas, o visa kita – antroje ar žemesnėje vietoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: