Dzūkų žinios

Merės deklaracijos apie veiklos skaidrumą ir sąžiningumą patyrė fiasko

Dalintis:

Ar jai užteks savigarbos prisiimti politinę atsakomybę?

Rugpjūčio 24 dieną socialiniuose tinkluose pasirodė nuotrauka, kurioje nusifotografavo Seimo opozicinės frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai, Trakuose susirinkę į išvažiuojamąjį šios frakcijos posėdį. (Nuotr. iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ FB paskyros.)

Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė, prieš merų rinkimus ir tapusi savivaldybės vadove nuolat deklaravusi savo veiklos skaidrumą ir atvirumą, skaudžiai paslydo. Ant savo pačios deklaruotų principų. Ji praėjusią savaitę išsirašė sau komandiruotę į Trakus ir darbo metu tarnybiniu transportu išvyko į ten vykusį jos partijos kolegų susirinkimą. Toks jos poelgis sukėlė Tarybos narių pasipiktinimą, informacija apie kelionę perduota Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, o Lazdijų politikai reikalauja merės moralinės ir asmeninės atsakomybės.

Tai ne pirmas atvejis, kai merė savo partinius interesus kelia aukščiau už tarnavimą Lazdijų krašto žmonėms. Liepą ji gausybę rajone vykusių svarbių renginių iškeitė į partijos vakarėlį.

Komandiravo save į Trakus

Merė rugpjūčio 23 dieną pasirašė potvarkį, kuriame konstatavo, jog rugpjūčio 24 dieną išvyksta į Trakus dalyvauti seminare-diskusijoje. Tame pačiame potvarkyje nurodyta, jog į komandiruotę ji vyks Lazdijų rajono savivaldybės administracijos automobiliu „VW Passat“.

Toks potvarkis būtų visai normalus, jei merė būtų vykusi į kokį nors Lietuvos savivaldybių asociacijos renginį ar į susitikimą su Vyriausybės atstovais, į kitus, tiesiogiai su Lazdijų reikalais susijusius, renginius.

Tačiau rugpjūčio 24 dieną socialiniuose tinkluose pasirodė nuotrauka, kurioje nusifotografavo Seimo opozicinės frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai, Trakuose susirinkę į išvažiuojamąjį šios frakcijos posėdį.

Nuotraukoje taip pat buvo matyti ir Lazdijų merė A. Miškinienė, tačiau ten nebuvo nė vieno kitos savivaldybės mero, tik šios Seimo frakcijos nariai ir jų padėjėjai, akivaizdžiai – partinė „Vardan Lietuvos“ grietinėlė.

Akivaizdu – partinis renginys

Apie tai, kas rugpjūčio 24 dieną vyko Trakuose, socialiniame tinkle parašė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko pavaduotojas Lukas Savickas:

„Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ kolegos susitiko išvažiuojamajame posėdyje Trakuose. Vyriausybei vangiai sprendžiant iššūkius dėl infliacijos šuolio, energetikos kainų kilimo, laukiančio šildymo sezono ir kitų išbandymų, su kuriais susiduria Lietuvos gyventojai, būtini konstruktyvūs pasiūlymai ir sprendimo būdai.

Artėjančioje Seimo rudens sesijoje Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ yra pasirengusi juos pateikti!“

Po tokio įrašo niekam nekilo abejonių, jog tai buvo partinis renginys, o merė į jį vyko, prisidengusi tarnybine komandiruote.

Tačiau Lazdijų rajono politikams ir bendruomenių atstovams kilo klausimas, kodėl merė darbo metu tarnybiniu transportu keliauja į partinį susirinkimą? Netrukus apie šį merės poelgį buvo informuoti Vyriausiosios tarnybinės etikos sargai. O Tarybos nariai garsiai prabilo apie merės asmeninę ir politinę atsakomybę.

Vietoj renginių – partiečių susitikimas

Tai ne pirmas kartas, kai merė demonstruoja, jog partija, kurios pirmininko pavaduotoja ji yra, jai svarbiau už rajono žmonių reikalus.

Vienas liepos savaitgalis buvo itin dosnus renginiais Lazdijų krašte. Krosnos bendruomenė pažymėjo savo miestelio 420 metų sukaktį, į šventę susirinko nemažai žmonių. Šeštokai stadione surengė tradicinį, pilną įvairios muzikos ir geros nuotaikos festivaliuką „Šeštokų vasara“.

Neeilinis įvykis laukė ir Seirijų krašto tikinčiųjų – sekmadienį čia vyko atlaidai, kuriems pirmą kartą dirigavo naujai paskirtas klebonas Paulius Marčiulionis. Be darbo nestovėjo ir Lazdijų hipodromas, čia buvo surengta žirgų ir skrybėlaičių šventė „Ledi diena“, į kurią susirinko nemažas dalyvių ir žiūrovų būrys.

Visų renginių organizatoriai tikėjosi, jog juos savo vizitu pagerbs merė. Tačiau nė viename iš šių renginių ji nepasirodė, nes jai, panašu, buvo svarbiau partiniai reikalai – savo namuose surengė partijos bičiulių susitikimą.

Merė į Trakus vyko ne savo asmeniu automobiliu, tačiau praėjusių metų rudenį savivaldybės išsinuomotu limuzino klasės automobiliu „VW Passat Lim. Business“. Kaip praėjusį lapkritį „Dzūkų žinioms“ teigė administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė, šis automobilis buvo išnuomotas tam, kad į tolimesnes komandiruotes vykstantys darbuotojai ir vadovai sėkmingai pasiektų kelionės tikslą. Automobiliu važinėja ir važinės tiek savivaldybės vadovai, tiek darbuotojai. Nuomos kaina mėnesiui su PVM sudaro 600 eurų.

Automobilis – darbuotojų komandiruotėms

Merė į Trakus vyko ne savo asmeniu automobiliu, tačiau praėjusių metų rudenį savivaldybės išsinuomotu limuzino klasės automobiliu „VW Passat Lim. Business“.

Kaip praėjusį lapkritį „Dzūkų žinioms“ teigė administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė, šis automobilis buvo išnuomotas tam, kad į tolimesnes komandiruotes vykstantys darbuotojai ir vadovai sėkmingai pasiektų kelionės tikslą. Automobiliu važinėja ir važinės tiek savivaldybės vadovai, tiek darbuotojai. Nuomos kaina mėnesiui su PVM sudaro 600 eurų.

Paklausta, ar savivaldybės vadovai turi tarnybinius automobilius ir kas juos vairuoja, I. Šaparauskienė atsakė:

„Savivaldybės vadovai neturi tarnybinių automobilių. Jie į komandiruotes vyksta tuo metu techniškai tvarkingu savivaldybei priklausančiu automobiliu. Neretai į susitikimus ir šventes savaitgaliais rajono vadovai vyksta nuosavu transportu. Savivaldybei priklausantį transportą įprastai vairuoja vairuotojai, tačiau neretai – ir patys savivaldybės darbuotojai ar vadovai“.

Bandė sureikšminti partiečių susitikimą

„Dzūkų žinios“ pateikė merei klausimus, susijusius su jos „komandiruote“ į Trakus. Pateikiame merės atsakymus. Kiek jie nuoširdūs ir sąžiningi, spręskite patys:

– Kokiu tikslu vykote rugpjūčio 24 d. į komandiruotę Trakuose?

– Buvau pakviesta dalyvauti Lietuvos Respublikos Seimo frakcijos „Vardan Lietuvos“ išvažiuojamajame posėdyje, kuriame buvo diskutuojama dėl šiandien itin aktualių Lietuvos problemų – energetikos kainų kilimo, laukiančio šildymo sezono, infliacijos. Renginyje pristačiau situaciją Lazdijų rajone – su kokiomis problemomis susiduriame ir kaip jas sprendžiame.

– Kaip šis renginys susijęs su Lazdijų rajono problemomis?

– Kaip jau minėjau, atsakydama į pirmą klausimą, susitikime pristačiau situaciją Lazdijų rajone. Tenka pripažinti, kad Vyriausybė vangiai sprendžia iššūkius dėl infliacijos šuolio, energetikos kainų kilimo, gyventojų ir verslo su nerimu laukiamo šildymo sezono ir kitų išbandymų. Su šiomis problemomis kasdien susiduria ir Lazdijų gyventojai, tad man, kaip rajono merei, itin rūpi šių problemų sprendimo būdai įvairiais lygmenimis.  

– Socialiniuose tinkluose apie šį renginį pasirodžiusioje informacijoje teigiama, jog tai buvo partijos „Vardan Lietuvos“ renginys. Kodėl darbo metu vykote į partijos renginį?

– Jau minėjau, kad tai buvo Lietuvos Respublikos Seimo frakcijos „Vardan Lietuvos“ organizuojamas išvažiuojamasis posėdis. Jame dalyvavau kaip Lazdijų rajono savivaldybės merė. Atstovavau savivaldybės interesams bendradarbiaujant ir sprendžiant problemas su valstybės valdžios atstovais.

– Ar Jums neatrodo, jog naudojimasis tarnybiniu transportu vykstant į partinį renginį prasilenkia su tarnybine etika?

– Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad tai nebuvo „partinis renginys“. Posėdyje buvo analizuojamos aktualiausios ekonominės problemos, diskutuojama dėl galimų sprendimo būdų. Minėtame posėdyje atstovavau Lazdijų rajono kraštui ir jo gyventojams, kaip tai numato Vietos savivaldos įstatymas.

Redakcijos prierašas. Kaip matome iš merės atsakymų, ji bando pateisinti dalyvavimą partijos renginyje teigdama, jog atstovavo savivaldybės interesams. Įdomu, kodėl Lazdijams buvo suteiktas toks išskirtinumas, nes nė vienos kitos savivaldybės meras šiame susitikime nedalyvavo? Kita vertus, kokius svarbius sprendimus gali priimti partijos nariai, kurie nėra Vyriausybės nariai ir neturi realios įtakos priimant Lietuvos žmonėms svarbius sprendimus. Sąžiningas politikas tiesiog pripažintų, jog suklydo, ir atsiprašytų, bet Lazdijų merė niekada nepripažins, jog klydo.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: