Dzūkų žinios

Ar kovidas kaltas dėl nenudažytų suoliukų?

Dalintis:

Dzūkų žinios“ jau du mėnesius pasakoja apie pilietinę iniciatyvą „Lazdijų miesto ir rajono gėdos lenta”, kurios tikslas – skatinti rajono gyventojų iniciatyvą, fiksuojant rajono ūkines problemas ir apie jas pranešant šios iniciatyvos organizatoriams bei reikalaujant iš valdžios atitinkamų sprendimų.

Šioje socialinio tinklo paskyroje žmonės dalijasi savo pastebėjimais apie netvarką Lazdijų rajone. Šių pranešimų pagrindu iniciatyvos autorius Donatas išsiuntė merei daugiau nei dvi dešimtis klausimų, prašydamas į juos atsakyti ir informuoti apie tai, kaip vienos ar kitos problemos bus sprendžiamos.

Donatas sulaukė merės atsakymų, kuriuos pradėjo komentuoti praėjusios savaitės „Dzūkų žinių“ numeryje. Šiandien toliau tęsiame šiuos komentarus.

Nesugeba perdažyti suoliukų

Gyventojai skundėsi, jog neprižiūrimi miesto centre, priešais parduotuvę „Vaivora“ esantys suoliukai. Merė savo atsakyme taip rašė apie šią problemą:

„Lazdijų miesto Vilniaus gatvėje, priešais parduotuvę „Vaivora“ esantys suoliukai prieš pora metų buvo kruopščiai nušveisti ir nudažyti, tačiau mažiau eksploatuojant (COVID-19 ligos laikotarpis, suoliukai įrengti po medžiais), dėl gamtinių sąlygų poveikio jiems reikalinga didesnė priežiūra. Deja, bet keičiantis socialinei situacijai ir teisės aktams, su turimais žmogiškaisiais ištekliais laiku ir tinkamai pasirūpinti visa mieste sukurta infrastruktūra ne visada suspėjame. Atsiradus galimybei, skirsime didesnį dėmesį.“

Komentuodamas šį atsakymą, Donatas suabejojo, kad šie suoliukai prieš dvejus metus buvo nušveisti ir nudažyti.

„Jei šiems suoliukams reikalinga didesnė priežiūra, tai ją savivaldybė ir turėtų skirti. Visur suoliukai stovi lauke, bet jiems niekas neatsitinka. Panašu, kad jie nebuvo kokybiškai nudažyti. Man nesuprantama, kad Lazdijuose trūksta darbo rankų. Juk Lazdijų rajone didžiausias nedarbas Lietuvoje, o darbuotojų, kurie nudažytų suoliukas, savivaldybė nesugeba surasti. Nelogiška. Panaši situacija yra ir A. Ramanausko-Vanago skvere, ten suoliukai irgi neatnaujinti. Nesuprantu, ar tai padaryti labai sudėtinga“, – retoriškai svarstė Donatas.

Nesuprantama, kad Lazdijuose trūksta darbo rankų. Juk Lazdijų rajone didžiausias nedarbas Lietuvoje, o darbuotojų, kurie nudažytų suoliukus, savivaldybė nesugeba surasti.

Smėlio dėžės – nekokybiškos

Merei buvo pateiktas klausimas dėl apleistų smėlio dėžių dviejų daugiabučių kiemuose. Merė taip komentavo šią problemą:

„Informuojame, kad smėlio dėžių pakeitimo darbai jau yra suplanuoti ir netrukus bus atlikti, kadangi Jūsų minėtų smėlio dėžių suremontuoti nėra galimybės. Taip pat smėlio dėžėse bus pakeistas ir jose esantis su akmenukais susimaišęs smėlis. Apmaudu, kad miesto gyventojai dažnai nuniokoja sukurtą infrastruktūrą. Neretai įrenginiai yra išpiešiami, sulaužomi ir kitaip apgadinami, kartais net padegami.”

Donatas pastebėjo, jog smėlio dėžės jau įrengtos, bet jos nekokybiškos.

„Merė, komentuodama parke buvusius žaidimo įrenginius, teigė, jog ankstesnioji valdžia pirko nekokybiškus įrenginius, todėl jie greitai susidėvėjo. Dabar jie nupirko ir sumontavo dar nekokybiškesnes smėlio dėžes. Naujai įrengtos smėlio dėžės yra iš tokio plonumo lentučių, kad ten nereikia net suaugusiajam ant jų atsistoti, net ir atsistojęs vaikas jas gali sulaužyti. Lentos storis – apie 10 milimetrų. Manau, kad lauko ir intensyvaus naudojimo sąlygomis jos nė metų neatlaikys. Atskiros dalys blogai tarpusavyje sutvirtintos, jos išsineria, labai nesunku išardyti. Smėlio dėžės tikrai nekokybiškos. Gražios, bet nekokybiškos”, – pastebėjo Donatas.

Trinkelių niekas neremontuoja

Lazdijų gyventojai kritikavo rajono valdžią dėl netinkamai prižiūrimos Nepriklausomybės aikštės dangos. Štai kaip į šią kritiką atsakė rajono vadovė:

„Lazdijų m. Nepriklausomybės aikštės važiuojamoji dalis yra įrengta iš betoninių trinkelių, kurios, esant intensyviam transporto priemonių eismui, neatlaiko apkrovų ir transporto priemonių išjudinamos arba sulaužomos, todėl vienoje ar kitoje vietoje tenka jas pakeisti naujomis. Šiuo metu Jūsų pastebėtose vietose išjudintos ar sulaužytos trinkelės remontuojamos bei keičiamos naujomis(…).“

Donato nuomone, tai visiškai nelogiškas atsakymas. „Kas remontuoja sulaužytas trinkeles? Jos turi būti keičiamos naujomis, tai nėra sudėtingas darbas”, – juokėsi Donatas.

Reikia statyti naują tiltą

Dar viena gyventojų paliesta tema, susijusi su tiltuku per B. Ančios upę. Tiltukas sulūžęs, tačiau jo niekas neremontuoja.

„Savivaldybė dar 2021 metais yra gavusi gyventojų prašymą dėl tilto per B. Ančios upę Jiezdo k. sutvarkymo, tačiau atsižvelgiant į tai, kad tiltas neįregistruotas Nekilnojamojo turto registre ir nėra valstybės ar savivaldybės apskaitoje – tai reiškia, kad kol kas jis yra bešeimininkis. Tiltas įrengtas savavališkai, neatitinka jokių tokiam inžineriniam statiniui keliamų reikalavimų, todėl, suprasdami šio tilto svarbą gyventojams, sudarydami susisiekimo infrastruktūros objektų prioritetinių eilių 2022–2024 metams sąrašą, į jį įtraukėme ir šio tilto statybą.”

Donatas mano, jog tokiu atsakymu valdžia bando išrasti dviratį, kuris seniai ištrastas.

„Jei tiltas neregistruotas, dėl jo rekonstrukcijos neapsimoka rengti gausybės dokumentacijos, investuoti biudžeto lėšas į inventorizaciją, reikia vietoj rekonstrukcijos daryti naujos statybos projektą ir statyti naują tiltą. Tai laiko tempimas ir biudžeto lėšų švaistymas. Yra atidarytos durys, bet čia bandoma lipti per langą”, – komentavo Donatas.

P. S. Kitame „Dzūkų žinių“ numeryje tęsime merės atsakymų komentarus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: