Dzūkų žinios

Buvusi Veisiejų profesinė mokykla įgauna naują kvėpavimą

Dalintis:
Laima Vaitiekūnienė
Laima Vaitiekūnienė: „Galvojame apie tvaraus restorano atidarymą.“

Kai prieš kelerius metus buvo pradėta kalbėti apie Veisiejų profesinės mokyklos įjungimą į „Žirmūnų” profesinio mokymo centrą, ši idėja turėjo nemažai skeptikų, buvo baiminamasi, jog po šio prijungimo profesinės mokyklos Veisiejuose nebeliks. Tačiau gyvenimas parodė, jog ši mokymo įstaiga, tapusi profesinio mokymo centro „Žirmūnai” Pietų Lietuvos filialo Verslo ir technologijų profesijų skyriumi, įgavo naują kvėpavimą ir sėkmingai gyvuoja bei kuria grandiozinius projektus, o buvusi šios mokyklos direktorė Laima Vaitiekūnienė šiuo metu vadovauja visam Pietų Lietuvos filialui.

Apie Verslo ir technologijų profesijų skyriaus Veisiejuose veiklą, perspektyvas ir įvairius projektus kalbamės su Laima Vaitiekūniene.

Kiek ir kokių specialybių moksleivių šiuo metu mokosi Veisiejų skyriuje?

– Ten labai platus specialybių spektras, yra statybininkai apdailininkai, socialinių darbuotojų padėjėjai, pedagogų padėjėjai, ikimokyklinio ugdymo pedagogų padėjėjai, siuvėjai, autoremontininkai, staliai dailidės, barmenai padavėjai.

Mes surinkome leistiną moksleivių skaičių, kurį reglamentuoja ministerijos kvotos. Dabar Veisiejuose mokosi apie 300 moksleivių, jų skaičius nuolat kinta. Per moksleivių priėmimą ne visi norintieji įstojo, į kai kurias specialybes buvo net konkursai.

Ar pasiteisino Veisiejų mokyklos inkorporavimas į profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ sudėtį?

– Kai esi vienas, kai esi mažas ir dar tokiame atokiame rajone, kaip Lazdijai, tai labai sunku. Mums savarankiškai gyventi Lazdijų rajone buvo labai sudėtinga, nes turėjome atliepti darbo rinką, darbdavių poreikius ir turėjome būti darbdaviams naudingi. O ten darbdavių nėra daug, todėl ministerija mums ribojo programas, neleido kai kurių programų, nes žinojo, jog nebus kur įdarbinti pas mus parengtų specialistų. Dabar, kai tapome „Žirmūnų“ dalimi, kai centras prasiplėtė ir turi filialus Zarasuose, Pakruojyje, Vilniuje, per centrą daug geriau, daug įdomiau vykdyti ugdymo procesą, kai vieni pas kitus važinėjame, turime gerai įrengtas praktinio mokymo bazes. Mokytojai turi geras sąlygas kelti kvalifikaciją. Kai vadovauja ne ministerija, bet motininė įstaiga, kuri turi puikią mokymo bazę, kvalifikacijos centrą, yra daug lengviau. Dabar Veisiejai įgavo naują kvėpavimą, juolab, kad turime direktorių, kuris suinteresuotas, kad Veisiejai gyvuotų.

Veisiejų TVM
Veisiejų filiale planuojama įrengti saulės jėgainę.

Teko girdėti, jog Veisiejų filiale planuojama įrengti saulės jėgainę.

– Tikrai turime tokių planų. Po reorganizacijos nėra iki galo sutvarkyti turto reikalai, tai dar negalime pradėti darbų, kai turėsime pagrįstus dokumentus, tai ir pradėsime saulės kolektorių montavimą. Dabar „Žirmūnų“ centre, Vilniuje, vyksta pastato remontas ir diegiama naujausia technologija – ten bus ir saulės jėgainė. „Žirmūnai“ eina tvaraus energetikos naudojimo keliu.

Taip pat galvojame apie tvaraus restorano atidarymą. „Žirmūnai“ turi stiprias restoranų mokymo bazes, o Veisiejų filiale mes turime šiltnamius ir auginame daržoves, todėl mūsų kavinėms ir restoranui galėtume tiekti pačių išaugintas daržoves. Kol trumposios maisto grandinės dar tik aptarinėjamos, mūsų mokykla jas realiai įgyvendina.

Ar tiesa, kad Veisiejų filialo bendrabutyje apsigyveno ukrainiečiai?

– Taip, nuo rugsėjo bendrabutyje gyvena 15 pabėgėlių šeimų iš Ukrainos. Tai po bombardavimų Pietų Ukrainoje iš tėvynės pasitraukę žmonės. Jie visai neseniai atvyko į Lietuvą, o Alytaus pabėgėlių paskirstymo centras jiems rekomendavo Veisiejus. Šeimoms suteikėme visą ketvirtą bendrabučio aukštą, kiekvienai šeimai skirti atskiri kambariai. Ten yra visa reikalinga infrastruktūra – dušai, virtuvės. Buvo atvykę „Carito“ atstovai, kurie teigiamai įvertino ukrainiečių gyvenimo sąlygas.

Panašu, jog Veisiejų filiale viskas sekasi neblogai, nors buvo kalbančių, kad mokyklos prijungimas prie „Žirmūnų“ gali būti pražūtingas.

– Jei būčiau mačiusi, jog šis prijungimas yra Veisiejų mokyklai nenaudingas, tikrai tam nebūčiau pritarusi ir jame dalyvavusi, nes esu savo gimtojo Lazdijų rajono patriotė ir tikrai nekiščiau kojos jo sėkmei. Man svarbu, kad mano gimtajame rajone viskas būtų tvaru. Pritariau tam sujungimui, nes mačiau Veisiejų mokyklos ateities viziją.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: