Dzūkų žinios

AR MERĖ galvoja, kad „kovido“ Lazdijuose NEBEBUS?

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Pandemijos pikas jau praėjo, gyvename laisvai, apsauginių kaukių nedėvime, einame ir važiuojame, kur norime. Kai kam gal atrodo, jog pandemija baigėsi ir kovido pavojus jau praėjo. Tačiau epidemiologai primena, jog COVID-19 niekur nedingo, šis virusas yra šalia mūsų, juolab kad kasdien vis pranešama apie naujus susirgimus ir visi vienu balsu primena, jog būtina skiepytis.

Tačiau Lazdijų merė galvoja kiek kitaip. Kaip matyti iš viešumoje pasirodžiusių pranešimų, Lazdijai – viena iš vos keletos Lietuvos savivaldybių, nusprendusių nepirkti vakcinos nuo COVID-19. Merė viešai aiškino, jog Lazdijų rajone nėra didelio poreikio šiai vakcinai, todėl savivaldybei neapsimoka pirkti vakcijos, nes leidžiama įsigyti ne mažiau kaip 60 dozių. Ar tai tikrai didelis skaičius, kuris nebūtų prasmingai sunaudotas nuo baisios ligos apsaugant Lazdijų krašto žmones? Ar tai tokios baisios išlaidos, kurios savivaldybei būtų nepakeliamos?

Kaip teigia specialistai, 60 vakcinos dozių kaina yra apie 1200 eurų, kitaip sakant, vienos vakcinos savikaina apie 20 eurų. Šaldytuve tas vakcinas galima laikyti iki 11 savaičių, o atidarius, reikia sunaudoti greičiau.

Kadangi Lazdijai neturi vakcinos, o žmonių, norinčių vakcinuotis, yra, tenka pagalbos kreiptis į kaimynines savivaldybes, kurios ja apdairiai apsirūpino. Lazdijiečiams tenka važiuoti keliasdešimt kilometrų į kitą savivaldybę, kad ten galėtų pasiskiepyti. Kita vertus, ta savivaldybė, kuri skiepija lazdijiečius, dėl to turi naudos, nes gauna iš ligonių kasų apmokėjimą už suteiktą paslaugą. Absurdiška situacija.

Kodėl merei nerūpi lazdijiečių sveikata, kodėl nenorima padėti savo krašto žmonėms arčiau namų susikurti imunitetą nuo baisios ligos? Juk savivaldybė privalo garantuoti savo rajono žmonėms sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau to nedaro. Kodėl? Ar tie 1200 eurų yra tokie dideli pinigai, kai kalbama apie savo krašto žmonių sveikatą ir patogų sveikatos priežiūros paslaugų pasiekiamumą? Juk kuo daugiau rajono žmonių bus vakcinuoti, tuo mažiau jų susirgs kovidu.

Vakcinos turėjimas rajone ir galėjimas kviesti žmones pasiskiepyti yra ir rajono vadovų savigarbos reikalas.

Nupirkite vakcijos, jei nebus daug norinčiųjų vakcinuotis, organizuokite skiepų akciją. Ar tikrai Lazdijų rajone neatsiras 60 žmonių, kuriems reikia tos vakcijos?

Kaip sakė vienas sveikatos priežiūros specialistas, vakcinos nuo kovido būtina turėti, net ir tuo atveju, jei visko nepanaudojus, tektų dalį jos išpilti. Tai, jo nuomone, mažesnis blogis, nei vakcinos neturėjimas.

Deja, pas mus taupoma ne ten, kur reikia. Retorinis klausimas merei: „ Ar geriau dešimtis tūkstančių eurų išmesti neveikiančiai paslaugų įmonei, ar nupirkti bent minimalų kiekį vakcinų nuo kovido“?

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: