Dzūkų žinios

Ar prekybininkai Lazdijuose išgyvena pardavimų nuosmukį?

Dalintis:

Apie gyventojų „apetitą“ ir pirkinių krepšelio mažėjimą sausio mėnesį

Avalynės parduotuvės „Noriu batų“ savininkė G. Pranevičienė patikina, kad tokio pirkėjų bumo, koks buvo prieš šventes, nėra, tačiau pirkėjų sulaukia.

Dineta Babarskienė

Pirmą metų mėnesį žmonės perka mažiau. Sausis prekybininkams įprastai – vienas prasčiausių mėnesių. Daugeliui algos juk bus mokamos tik vasarį, tad pirkiniai nukeliami vėlesniam laikotarpiui. Prieš didžiąsias šventes parduotuves, muges, turgus gausiai lankę pirkėjai sausį čia užsuka gerokai rečiau, tačiau kiti prekybininkai tikrai nesiskundžia ir sako, kad kol kas ženklaus pirkėjų sumažėjimo nejaučia.

Internetinė prekyba sausį nemirė

Kanceliarinių bei biuro prekių www.capsule.lt savininkas Darius Brindza apie prekybą sausio mėnesį: „Esame dar naujokai internetinės prekybos srityje, palyginus neseniai atidarėme kanceliarijos, biuro reikmenų internetinę parduotuvę www.capsule.lt. Kadangi sausis dar nesibaigė – negalime dar labai tiksliai atsakyti, koks iš tikrųjų bus pirmasis šių metų mėnesis, tačiau, lyginant su praėjusiais mėnesiais, tikrai nesiskundžiame. Žmonės ir po Naujųjų metų perka, galbūt galėčiau paminėti, kad skiriasi perkamų prekių kategorijos: gruodį žmonės labiau pirko prabangesnes prekes, skirtas dovanoti, sausį prasidėjo labiau praktiškos prekės biurui bei vaikams į mokyklą. Įmonės „uždaro“ praėjusius metus, todėl jaučiamas didesnis archyvavimui skirtų prekių poreikis. Vis dar perkami darbo kalendoriai. Tad atsakydamas į užduotą klausimą, ar prekyba sausį apmirusi, tikrai galiu pasakyti, kad to nematome.“

Prasideda prekyba pavasarinėmis prekėmis

Avalynės parduotuvės „Noriu batų“ savininkė Giedrė Pranevičienė patikina, kad tokio pirkėjų bumo, koks buvo prieš šventes, nėra, tačiau pirkėjų sulaukia. „Srautas, aišku, mažesnis. Truputį prasčiau nei prieš Kalėdas“, – patvirtina ji. Sako, kad po švenčių pirmoji metų savaitė buvo kiek ramesnė, labiau priminė atostogas, dabar jau vėl atsiranda klientų. „Nėra taip, kad visai neateitų. Po truputį jau įsivažiuojame vėl. Pradėjome justi, kad vėl prasideda pirkimas. Ateina, renkasi, džiaugiasi, kad gavo dovanų Kalėdoms mūsų parduotuvės dovanų čekį. Atėję jau renkasi prekes. Patenkinti. Sako, visai šauniai apsipirkę, išsirinkę, ko norėjo“, – pasidžiaugia parduotuvės šeimininkė.

„Nuo ketvirtadienio pradėjome prekiauti pavasarinėmis prekėmis: kedais. Ir su drabužiais tas pats: jau laisvesni, plonesnių audinių drabužiai, tinkami pavasariui. Jau ir internete prasideda prekyba pavasariui skirta avalyne, drabužiais. Visame internete pasirodė pavasario sezonui skirtos prekės, tas pats ir fizinėje mūsų parduotuvėje. Taip jau yra versle: anksčiau pradedi, sujuda prekyba ir tas „kūdesnis“ mėnuo nebūna jau toks visai „kūdas“, – aiškina Giedrė. Tad jau galima užsukti pas jus pasidairyti pavasarinių naujienų? „Tikrai galite užbėgti“, – sako ji.

Prekyba atsigaus vasarį

Lazdijietė Loreta Kolkienė, paklausta apie prekybą dėvėtų drabužių parduotuvėje, garsiai juokiasi. „Sausis yra sausas. Visada šį mėnesį taip būna“, – sako ji.

„Negaliu pasakyti, kad žmonių nėra, jų ateina. Gal kiek mažiau nei kitais mėnesiais, bet ateina. Sausis – ramesnis, bet nėra taip, kad būtų visai tuščias“, – pripažįsta ji. Padėvėtų drabužių parduotuvės šeimininkė savaitę atostogavo, pailsėjo, dabar jau kibo į darbus. Pasidžiaugia, kad pasirinko tinkamą elektros tiekėją, tad elektros sąskaita jau neauga – mažėja, tačiau ženkliai mažinti drabužių kainų negali, mat minimali alga pakilo. Tikisi pirkėjų daugiau sulaukti vasarį. „Sezonui keičiantis, tikrai bus daugiau klientų“, – iš patirties žino ji.

Capsule.lt projektas atsirado norint mokinių tėvams, studentams suteikti galimybę apsirūpinti kanceliarinėmis prekėmis, knygomis ir net baldais neišeinant iš namų. Verslams Capsule.lt projektas taip pat bus geras pasirinkimas renkant kolektyvui kokybiškus biuro reikmenis ar kanceliarines prekes.

Reikia mokėti pritraukti pirkėjus

„Tikėjausi, kad sausio mėnuo bus prastesnis. Bet, kaip aš sakau, reikia mokėti pateikti prekes ir „užvesti“ pirkėjus: mes darome tiesiogines (live) transliacijas. Reikia kažką pasiūlyti: akcijas, atrakcijas. Vis reikia kažką sugalvoti. Tada klientai sugrįš ir po švenčių. Prekyba nesumažėjusi, žmonės perka“, – sako parduotuvės „Džiaugsmas piniginei“ savininkė. Pasakoja, kad žmonės, gavę dovanų čekius, ateina išsirinkti sau reikalingų prekių, kiti gavo dovanų vokeliuose, tad ateina nusipirkti, ko seniai norėjo. „Štai puodus išsiuntėme. Klientė sakė, jog dovanų gavo pinigų, nori nusipirkti gerą daiktą“, – naujus pirkėjų sausio mėnesio įpročius pastebi verslininkė. Tai pas jus dar dovanų pirkimo metas nesibaigęs? „Dar kaip ir nelabai“, – prisipažįsta parduotuvės šeimininkė.

„Aš kol kas dar sausio nepajutau, o koks vasaris bus, nežinau“, – sako ji. Parduotuvės „Džiaugsmas piniginei“ šeimininkė ir sausį, ir vasarį pažada akcijų ir atrakcijų. „Tikrai bus“, – tvirtai sakė parduotuvės savininkė.

Geriau ruoštis šiltajam sezonui

Sausis – ne pats geriausias mėnuo ir menininkams, ir amatininkams. „Sausis visada tuštesnis“, – sako dažna viešnia Lazdijų krašto mugėse, šventėse, keramikė Jolita Žukauskienė, kilusi iš Paliūnų kaimo.

„Jei kur ir važiuočiau prekiauti – važiavimas būtų beprasmis. Todėl renkuosi geriau susilaikyti ir visas jėgas skirti pasiruošimui šiltajam sezonui“, – sako ji. Juolab, kad keramikė šiemet ne tik į muges veš savo dirbinius, pasižadėjo sau, kad važiuos ir į turgus. Tad sausį ji leidžia ramiai, ilgiau pamiega, pailsi, tačiau visai neatsipalaiduoja. „Reikia lipdyti, reikia, kad rankos dirbtų“, – sako ji. Ir nors taip nebūna, anot jos, kad visus keramikos dirbinius išparduotų, jų visada kažkiek turi, bet jau susižiūri, ką reikėtų dar nulipdyti, papildyti atsargas, kad vasarą nereiktų verstis per galvą. „Vasarą daug darbo ir darže, ir sode. Dieną daržuose, vakare lipdau, nes dar ir į muges, įvairias šventes važiuoju“, – pasakoja Jolita. Dabar itin populiarios muilinės, indai, angelų skulptūrėles jau mažiau perka. „Žmonės tapo praktiškesni. Perka dirbinius, kuriuos gali panaudoti. O kolekcininkai, kaip visada, nori papildyti savo kolekcijas naujais eksponatais. Žmonės renka viską: ir pelėdas, ir voveres, ir varles, ir antpirščius, ir net delfinus. Tad turiu nulipdyti, kad nustebinčiau“, – pasakoja keramikė.

Nori nenori, bet maistą pirkti reikia

O štai valgyti reikia ir prieš šventes, ir per šventes, ir po jų. Tik dabar ir prekybos centruose žmonių mažiau, jokios grūsties. „Valgyti reikia. Maistą perkame. Aišku, daugiau ar skaniau pirksime tik tada, kai gausime pensiją, kiti žmonės laukia pašalpų“, – sakė viename Lazdijų prekybos centre kalbinta pirkėja.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: