Dzūkų žinios

Ar palaiko vieni kitus: valgytojai ir ūkininkai?

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Ženkliai kritusiomis pieno supirkimo kainomis pasipiktinę šalies ūkininkai visą savaitę nepardavė primelžto pieno supirkėjams: vieni pylė pieną tiesiog laukuose, kiti išdalijo žmonėms. Norintys pieno važiuoja į ūkius, kiti ūkininkai patys atveža ir išdalija vietos gyventojams. Dalis pieno mėgėjų nutarė pieno produktų prekybos centruose nepirkti, ragino tai daryti ir kitus. Valgytojai palaiko ūkininkus, suprasdami jų sunkų darbą ir kaip niekad sudėtingą situaciją.

Mūsų rajone lyg ir ramiau, nors pieno kaina ūkininkų netenkina. Vienas kitas ūkininkas pasidalijo pienu su gyventojais, bet pieno upės laukuose pas mus neplaukė. Gyventojai kaip pirko pieną prekybos centruose, taip ir perka, dargi į Lenkiją „šokteli“, ten prisiperka. Tiesa, ne visi, kiti gi kaip visad sūrį, sviestą perka turgeliuose, treti turi „savo ūkininkę“: pas ją užsisako sūrį, varškės, pienuko.

Daro sūrius, parduoda ir vargo nemato

„Aš pieno į pieninę seniai neduodu, slegiu sūrius. Darau konservus iš avienos, jautienos ir parduodu. Vaikus išmokinau, remontuką namie darau, į automobilio baką kuro, kad ir brangaus, prisipilu, apsirengusi, pavalgiusi“, – dėsto man viena smulkaus ūkio savininkė. Anot jos, kartais tie maži ūkeliai net pelningesni nei didieji, kai ateina kokia krizė. „Aišku, 100 karvių laikydamas, sūrių neprigaminsi namų sąlygomis, reikia sūrinę atidaryti, tačiau, vargu, ar iš savo lėšų tai padarysi, kita vertus, jei visi sūrius ims gaminti, tai ar bus tiek pirkėjų?“ – svarsto ji.

Tačiau kai turi nedidelį ūkelį, sūrius gaminti visai neblogai. Tam pritaria ir kita ūkininkė, prižiūrinti vos pora karvučių. „Darau sūrius, į pieninę jau seniai nenešu ir man net geriau išeina“, – teigia ji.

Sūris pas vietinę ūkininkę dabar kainuoja 5–6 eurus, priklausomai nuo dydžio. Sako, kad matematika čia paprasta: už 10 litrų pieno vos 2 eurus gautų, o padaro sūrį, kad ir darbo daugiau, bet 5 eurus gauna.

Kaip visad, perka prekybos centruose, kiti – turguose

Nors parduotuvėse pieno produktai vis dar neregėtose aukštumose, tačiau žmonės perka. „Nežinau, gal kur kitur žmonės pieną perka pas ūkininkus, Lazdijuose, kiek matau, perka prekybos centruose, kaip ir pirko“, – sako lazdijietė. Anot jos, ji negirdėjo, kad kur ūkininkas būtų atvežęs į Lazdijus pieno už dyką. „Turguje aš visad perku sviestą, sūrį, bet tik iš pažįstamos moteriškės. Iš svetimo niekad neperku. Tik kad dabar ir ten prekybininkų ne kalnas, o ir pirkėjų tik vienas kitas žmogelis. Žmonės pinigų neturi, ką gi jie pirks? Ir Veisiejų turgus tuščias“, – sako ji. Dažnas dargi į Lenkiją palekia, ten pieno gaminių prisiperka.

Kiti, matydami, kaip pienas pilamas į kanalizaciją ar laukus, negali žiūrėti į tokius vaizdus. „Žmonės neturi ko valgyti, aplink tiek biednų, o čia į laukus pieną pila. Skauda širdį. Geriau jau atiduotų nepasiturintiems. Kiek alkanų yra, eina maisto į „Caritą“ pasiimti, o čia geras pienas į griovius. Iš jo ir sūrio, ir varškės – visko galima pasigaminti”, – sako senjorė, piktindamasi tokiu ūkininkų poelgiu. Anot jos, Dievulis pakoros, kad tokį gėrį į griovius pila. „Bet gal valdžia kokią rodą padarys, neskriaus tų ūkininkų“, – sako ji.

Jei išdalinsiu ar pievon išversiu, už ką duoną pirksiu?

Vienybės vis tik trūksta ir patiems ūkininkams. „Už kaniukę pieno duonos kepaliuką nusipirkti galiu. Jei pievon išversiu pieną ar išdalinsiu už dyką, už ką duoną pirksiu?“ – ir klausia, ir atsako ūkininkė, laikanti 10 karvių.

Kita ūkininkė, auginanti 5 karves, patikina pieno laukan neverčianti, mat jo neturi. „Karvės užtrūkinėja, jau tik vieną kitą sūrį padarau. Visiems norintiems neužtenka“, – sako ji.

Gerai ten, kur mūsų nėra

Jau girdisi kalbos, kad šį mėnesį už pieno litrą ūkininkams mokės dar mažiau – 16–27 centus. Ūkininkai net pajuokauja, kad greitai, ko gero, jie patys turės primokėti, kad iš jų pieną paimtų, o kol kas kiekvienas jų elgiasi taip, kaip išmano: vieni palaiko šalies ūkininkų akciją, kiti – ne. Mūsiškiai baksnoja pirštu, rodo pavyzdžiu lenkus, kur pieno supirkimo kaina aukštesnė nei pas mus, o prekybos centruose pieno gaminių galima įsigyti žymiai pigiau, tad savi perka, dargi lietuviai atvažiuoja nusipirkti pigiau, tačiau vis tik patys lenkų ūkininkai šios situacijos nevadina gera: juos irgi neramina mažėjančios pieno supirkimo kainos jų šalyje. „Gal gerai žmonės sako, kad gerai ten, kur mūsų nėra“, – suklūsta mūsiškiai pienininkai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: