Dzūkų žinios

Kaip teisingai pakeisti katės maistą?

Dalintis:

Naujo kačių maisto įvedimas kai kuriems kačių globėjams gali kelti siaubą, ypač jei jų katės yra išrankios. Dažniausiai tai susiję su kačių nenoru priimti naują mitybą arba, dar blogiau, šalutiniais poveikiais, tokiais kaip viduriavimas ar vėmimas, kurie gali pasireikšti per staigiai pakeitus maistą. Vis dėlto, kalbant apie katės nenorą, prisirišimas prie vieno maisto katėms skonio jau išsivysto kačiukams, todėl labai svarbu užtikrinti individualiam augintiniui pritaikytų patiekalų įvairovę. To nepadarius, vėlesniais metais keičiant katės mitybą gali prireikti daugiau kantrybės. Gera gyvūnėlių parduotuvė tikrai suteiks pakankamą pasirinkimą bet kuriam prižiūrėtojui. Taigi kaip padaryti, kad katės maisto keitimo procesas būtų malonus ir gana paprastas? Pateikiame jums svarbiausią informaciją apie katės maisto keitimą.

Kačių maistas – kaip pakeisti?

Naujo kačių maisto įvedimas gali būti susijęs su sveikatos poreikiais arba padiktuotas noro pagerinti jūsų pūkuotuko mitybą, t. y. taip pat pakeisti mitybą, pavyzdžiui, pereiti nuo sauso prie drėgno maisto arba nuo prastos kokybės maisto katėms prie daug mėsos turinčio ir sveiko maisto katėms.

Maitinimas prastu kačių maistu gali neigiamai paveikti viso katės organizmo veiklą, o vėlesnėse stadijose sukelti lėtines ligas, pavyzdžiui, gastritą ar kitas virškinamojo trakto ligas. Specialistai rekomenduoja ilgainiui katę pradėti šerti drėgnu maistu arba, jei globėjas neturi tokios galimybės, šerti geru sausu kačių maistu be grūdų arba su minimaliu jų kiekiu. Gyvūnėlių parduotuvė tai vi galima įsigyti įvairų kačių maistą be grūdų.

Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį, kad kaip ir naudinga parodyti katei naujo maisto skonį ir su juo supažindinti, taip ir nederėtų to daryti per dažnai! Katės yra gyvūnai, kurie ėda gana pastovius maisto tipus, joms nereikia ir jos nėra prisitaikiusios prie nuolatinės kaitos. Įvedant naują kačių maistą reikėtų vadovautis situacijomis:

– noras užtikrinti geresnę ir sveikesnę katės mitybą, t. y. duoti jai gero kačių maisto

– būtinybė keisti katės mitybą dėl alergijos, ligos ar susirgimo

– perėjimas nuo sauso prie šlapio maisto

Ar galima katę pervesti prie šlapio maisto?

Žinoma, kad galima! Be to, turėtumėte. Šlapias kačių maistas yra daug sveikesnis ir naudingesnis jūsų katei nei sausas kačių maistas. Taip yra dėl to, kad drėgname maiste yra daug drėgmės, jis mažiau perdirbamas ir jame yra daugiau mėsos, o grūdų – mažiau arba visai nėra. Toks maistas neapsunkina virškinamojo trakto, katės jį geriau virškina ir įsisavina. Maitinant katę daug mėsos turinčiu ir drėgnu maistu, teigiamai veikiama jos būklė, kailio būklė, energija ir gera savijauta. Pradinio maisto, kurį reikia keisti, tipas turi įtakos paties proceso trukmei ir jo eigai. 

Kaip teisingai pakeisti katės maistą?

Svarbiausia taisyklė – keisti katės racioną palaipsniui. Kiekvienos rūšies maistas turi šiek tiek skirtingų savybių, todėl virškinamas skirtingai ir skirtingu laiku. Kad katės organizmas į pasikeitusį maistą sureaguotų, jį reikia įvesti švelniai. Toks perėjimas paprastai trunka nuo vienos iki dviejų savaičių, kai pereinama nuo sauso prie šlapio kačių maisto. Perėjimas nuo tos pačios rūšies maisto prie kito prekės ženklo ar skonio maisto trunka nuo trijų iki septynių dienų. 

Kad pamatytumėte, kaip naujasis kačių maistas veikia konkrečią katę, juo reikėtų maitinti bent mėnesį. Jei katės mitybą keičia alergija, vienos rūšies ėdalą būtina laikyti iki maždaug 10 savaičių.

Tos pačios rūšies ėdalo prekės ženklo ar skonio keitimas

Tai neabejotinai lengvesnis perėjimas, kurį katės taip pat gana gerai toleruoja. Sumaišykite esamą maistą su nauju maistu, kad naujo ir seno maisto santykis būtų maždaug 10:90. Kiekvieną kitą dieną didinkite naujo kačių maisto kiekį mišinyje. Didžiausius katės virškinimo sistemos simptomus galite pastebėti tik 2-3 dieną nuo naujo maisto įvedimo. Jei šiuo metu jūsų katė vis dar gerai reaguoja į perėjimą, galite atsargiai didinti pridedamo kačių maisto kiekį.

Katės perėjimas nuo sauso ėdalo prie šlapio ėdalo

Šiuo atveju, keičiant kačių maistą, paprastai prižiūrėtojui reikia daugiau kantrybės. Į sausą maistą dažniausiai dedama grūdų, užpildų ir kvapiųjų medžiagų, kurios gali sukelti priklausomybę katei. Dėl to drėgnas maistas pirmomis akimirkomis tampa mažiau ryškus, mažiau skanus ir katės nevilioja. Pereinant nuo sauso prie šlapio maisto, paprastai prireikia naudoti aromatizatorius, apie kuriuos rašysime toliau. Šiuo atveju taip pat svarbu naują maistą diegti lėčiau ir daugiau stebėti savo augintinį. Pirmosiomis dienomis gali pasireikšti pilvo pūtimas, viduriavimas ir katės skrandžio diskomfortas.

Tokį perėjimą geriausia atlikti dviem etapais. Pirmuoju metu esamą sausą kačių maistą reikia keisti taip pat sausu ėdalu, tačiau be grūdų, su kuo didesniu mėsos kiekiu – šis perėjimas vykdomas pagal aukščiau pateiktoje pastraipoje nurodytas rekomendacijas. Tada tokį maistą rekomenduojama sumaišyti su trupučiu vandens, kad jis būtų minkštesnis. Kitas etapas yra labiau ribojantis. Sausą kačių maistą būtina išnešti iš namų, kad katė negalėtų užuosti jo kvapo. Užtikriname jus – katės užuodžia sauso maisto kvapą net ir iš uždarytos spintos, o tada jos nebandys drėgno maisto! Toliau duokite drėgno kačių maisto, kurio kvapas labai intensyvus. Čia puikiai tiks maistas su nemažu kiekiu želė arba padažo. Kai katė pripras prie drėgno ėdalo, galima įvesti aukštos kokybės, daug mėsos turintį drėgną kačių ėdalą – laikantis pirmiau aprašyto perėjimo prie tos pačios rūšies kačių ėdalo.

Katė nenori valgyti naujo maisto?

Tiesą sakant, tai nestebina. Kačių prigimtis yra tokia, kad jos nenoriai bando naują maistą, tai jų būdas išvengti apsinuodijimo. Jei kačiukas nuo mažens nesusidūrė su maisto rūšių kaita, šis nenoras ragauti gali būti dar didesnis suaugusioms katėms. Tuomet turėtume prisiminti, kad tai nėra piktybiškas katės elgesys, o iš tikrųjų katė turi problemų dėl persivalgymo. 

Tačiau būkite ramūs, įmanoma padėti savo katei įveikti šį etapą. Naujam maistui galite suteikti skonio:

– įpilkite lašišų arba kitų žuvų taukų, kuriuos katė mėgsta

– apibarstyti naujo maisto dubenėlį spirulina

– į kačių maistą įpilti šiek tiek vandens

– pabarstyti kačių maistą specialiomis kačių sriubomis, kurių galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėje

– ant drėgno kačių ėdalo užbarstykite šiek tiek tarkuoto sauso kačių ėdalo

Visus šiuos produktus galite įsigyti gyvūnėlių parduotuvėje.

Kiekvieną kartą, kai katė paragauja naujo maisto, apdovanokite ją paglostydami arba pagirdami žodžiu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: