Dzūkų žinios

Lazdijiečiai neatsidžiaugia gavę maisto atliekų kibirėlius: ir naudinga, ir estetiška

Dalintis:
Bus išdalinta 1820 vnt. maisto atliekų kibirėlių: 1500 daugiabučių namų gyventojams ir 320 individualių namų savininkams.

Dineta Babarskienė

Lazdijų rajono savivaldybės Lazdijų ir Veisiejų miestų daugiabučių namų gyventojams pradedami dalinti kibirėliai, skirti maisto ir virtuvės atliekoms surinkti. Bus išdalinta 1820 vnt. maisto atliekų kibirėlių: 1500 daugiabučių namų gyventojams ir 320 individualių namų savininkams, kurie kibirėlius gaus kartu su maisto atliekų konteineriais.

Maisto ir virtuvės atliekoms skirtų kibirėlių dalijimas Lazdijų miesto daugiabučių namų gyventojams įsibėgėja. „Maisto konteinerius mes jau seniai turime, o dabar jau ir maisto kibirėlius pasiėmėme. Visi mūsų namo gyventojai pasiėmė. Žmonės tikrai noriai ėmė kibirėlius, nė raginti nereikėjo, atsisakiusių irgi nebuvo. Manau, kad tai labai geras dalykas. Naudinga mums patiems. Visi pasiėmė, visi surado vietelę savo bute tokiam maisto atliekų kibirėliui, o ir aiškinti daug nereikėjo: visi žino, kam, dėl ko. Niekas nevertė imti, tačiau suprantame, kad dabar galime rūšiuoti kokybiškiau“, – pakalbinta dėsto lazdijietė Jūratė Borutienė. Moteris pasakoja, kad anksčiau įvairias maisto atliekas pildavo į savo tam specialiai paskirtą kibirėlį, o paskui nešdavo į maisto atliekų konteinerį. Jos tėveliai – jau garbaus amžiaus, bet ir jie rūšiuoja: maisto atliekas dėdavo į paprastą prekybos centre nusipirktą kibirėlį. Tai pavyzdys visiems: jei jau žilagalviai senukai supranta rūšiavimo naudą, jaunimui tai neturėtų sudaryti jokių papildomų problemų. Tereikia noro ir pripratimo. „Mums visiems turi rūpėti, kokioje aplinkoje gyvename. Mano šeima, mano tėvai jau seniai rūšiuojame. Maisto atliekas atskirai renkame ir nešame į maisto atliekų konteinerius. Tai mums ne naujiena. Jau seniai turime maisto konteinerį, į jį maisto atliekas ir nešame. Mes jau įpratę“, – dėsto ji. Dabar gavusi specialų kibirėlį, skirtą maisto atliekoms, džiaugiasi. „Ir naudinga, ir estetiška“, – teigia Jūratė.

„Tvarkingas, dailus kibirėlis. Ne koks „viedras“. Maisto atliekas dabar jau dedame į šį naują kibirėlį. Jis – toks kiauras, tai aš maišelį storesnį, kad nesuplyštų, juolab, kad maisto atliekos sunkesnės, dar įdedu ir ten metu maisto atliekas, o kai prisirenka, išnešu į maisto atliekų konteinerį“, – visą „procesą“ išdėsto Jūratė. Paklausta, ar tokių atliekų daug prisirenka, sako, kad ir kaip žmonės taupo maistą, tačiau maisto atliekų vis tiek yra, ir nemažai. Juolab, kad į šį kibirėlį dedami ir popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, riebaluotas ar kitais maisto produktais suteptas popierius, arbatos ir kavos tirščiai, filtrai, pakeliai, kiaušinių lukštai, kambariniai augalai, vaisių ir daržovių likučiai, žievės, nuopjovos, mėsos ir žuvies kaulai bei kitos atliekos, visi naudojimui netinkami maisto produktai. „Jeigu kaime gyventume, tai vištukių turėtume, tada vištukėms kokią duonukės kriaukšlę ar bulvių likusių atiduotume, o dabar mieste gyvename, turime kažkur tas maisto atliekas padėti. Vyresniems žmonėms gal ir prarūgsta kai kas, tai irgi reikia juk kažkur dėti. Kurgi dėsi? Dabar labai patogu. Matau, kad maisto konteineriuose būna pridėta maišelių tikrai daug. Žmonės – sąmoningi. Rūšiuoja. Ir ne tik jauni, bet ir senjorai. Lazdijiečiai tikrai noriai rūšiuoja šiukšles“, – tvirtina ji. Aišku, maisto kibirėlį reiktų laiku išsinešti ir išmesti į maisto konteinerį. „Ilgai laikyti tai jau tikrai nereikia. Čia paprasčiausias kiauras kibiriukas, kaip kašikutis toks: oras cirkuliuoja ir nemalonus kvapas taip greit, mano galva, nesusidarys. Dar yra dangtelis, jis sandariai užsidaro. Jį atsidengi tik įdėdamas atliekas ar išnešdamas jas. Tačiau ilgai laikyti nereiktų, visur reikia laikytis tvarkos ir, manau, viskas bus gerai. Jei jau laikysi ilgai, tai smirdės bet kurioje šiukšliadėžėje. O jei tvarkingai tvarkysi maisto atliekas, tai tikrai nesmirdės, jokio kvapo nebus“, – įsitikinusi moteris.

„Tikrai, parašyk, kad labai gerai. Džiaugiamės mes tais kibirėliais maisto atliekoms. Dedi sau ir nereikia sukti galvos“, – tvirtina pašnekovė. Už kibirėlius nė mokėti nereikia, o atskirai surinktos maisto atliekos virsta energija. „Viskas į naudą“, – pasidžiaugia ji.

Ir dar vienas svarbus dalykas, kas gyventojus itin motyvuoja: nerūšiuojant tektų mokėti brangiau, mat mišrių atliekų, į kurias nerūšiuojantys žmonės meta maisto ir virtuvės atliekas, tvarkymas yra pats brangiausias ir taršiausias.

Lazdijiečiai nešasi namo maisto atliekų kibirėlius, džiaugiasi ir sako ačiū tiems, kas juos parūpino (Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras).

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: