Dzūkų žinios

Patarimai, kaip pasirengti vizitui pas skausmo gydymo specialistą

Dalintis:
„Clinic Agatas“ komanda.

Turbūt bene kiekvienas žmogus nors kartą yra girdėjęs frazę: „komunikacija yra raktas į sėkmę“, ir turbūt bene kiekvienas nors kartą yra susidūręs su situacija, kai išsakyti savo mintį pasidaro sudėtinga.

Skausmo gydytojai su tuo susiduria gana dažnai, kai pacientui sunku išsakyti savo nusiskundimus. Taip yra todėl, kad dažniausiai sunku tinkamais žodžiais išreikšti kiekvieno skirtingai suvokiamą skausmą.

Pirmo vizito pas skausmo gydymo specialistą metu pacientai prašomi užpildyti apklausos anketą – „skausmo lapą“, kuriame reikia apibūdinti skausmo vietą, pobūdį bei stiprumą.

Šiame straipsnyje supažindinsime, kaip efektyviau kalbėti su specialistu apie patiriamą skausmą.

Efektyvūs bendravimo su gydytoju būdai

Yra keletas veiksnių, kurie lemia efektyvų bendravimą su skausmo gydytoju.

Svarbu paciento komunikacija – gebėjimas išsakyti problemą, gydytojo ir paciento kuriamas ar sukurtas tarpusavio santykis, žodžiai ir frazės, kuriais apibūdinimas skausmas. Taip pat pateikiame keletą patarimų, kurie galėtų padėti pasiruošti vizitui pas skausmo gydymo specialistą.

Skausmo anketa

Prieš pirmąją konsultaciją su skausmo gydymo specialistu rekomenduojame pagalvoti apie patiriamą skausmą, kad būtų paprasčiau paaiškinti savo būklę. Pavyzdžiui, jei atkreipėte dėmesį, jog skausmas suintensyvėja vakare ar fizinio krūvio metu, pasižymėkite tai. Rekomenduojame pagalvoti, kaip atsakytumėte į anketoje pateiktus klausimus, kad patys geriau suprastumėte savo pojūčius:
• Kurioje vietoje juntamas skausmas (pvz.: koja, ranka, nugara ir kt.)?
• Ar skausmas plintantis (pvz.: iš apatinės juosmens dalies į kojas; iš kaklo į rankas ir kt.)?
• Kaip apibūdintumėte savo skausmą (pvz.: deginantis, duriantis, maudžiantis ir kt.)?
• Ar yra veiksnių, kurie skausmą padidina (pvz.: stovint, fizinio krūvio metu) ar mažina (pvz.: gulint, ramybėje)?
• Nuo kada atsirado skausmas (pvz.: skauda apie 1 mėn.; jau daug metų)?
• Kada skausmas intensyviausias?
• Ar skausmas trukdo Jūsų kasdienei veiklai (pvz.: nerimas, miego sutrikimas, nuovargis)?

Taip pat galite užsirašyti klausimus, kurių norėtumėte paklausti gydytojo, sudarant gydymo planą. Pavyzdžiui:
• Kaip suvaldyti skausmą (dažnai tai ne tik fizinis, bet ir psichosomatinis jausmas, kurį galima išmokti kontroliuoti, atpažįstant savo emocijas ar pasikartojantį elgesį)?
• Kurie medikamentai Jums tiktų/netiktų labiausiai?
• Ar gali užtekti mankštų, kineziterapijos pratimų, masažo, ar reikės invazinių procedūrų, o gal net operacijos?
Kuo daugiau suprasite apie save ir savo pojūčius, tuo lengviau galėsite apie juos papasakoti savo gydytojui.

Nepasiklyskite detalėse

Skausmo gydytojas visuomet noriai išklauso savo pacientus, nes nuo to labai priklauso skausmo priežasties nustatymas.

Nebijokite pasidalinti savo skausmu, istorija apie tai, kaip ir kada jis prasidėjo, kada skausmas suintensyvėja ar sumažėja. Tačiau svarbu, kad pacientas nepasiklystų smulkiose detalėse. Sutelkite dėmėsį į skausmo pojūtį ir pagrindinius dalykus, kurie, Jūsų manymu, gali jį sukelti, ir pasistenkite tiksliai atsakyti į gydytojo papildomai užduodamus klausimus.

Svarbu ne tik apibūdinti skausmą, bet ir ĮVARDINTI, kaip jis riboja Jūsų kasdienę veiklą

Kai gydytojas kalbasi su pacientu, jis tikisi gauti išsamios informacijos, kaip skausmas veikia Jūsų kasdienį gyvenimą. Kai papasakosite patiriamo skausmo pobūdį, svarbu paminėti ir kaip skausmas Jums trukdo užsiimti tam tikra kasdiene veikla, pavyzdžiui: nustojote sportuoti, nebegalite atlikti namų ruošos darbų ir kt.

Kuo daugiau gydytojas žinos apie patiriamus pojūčius bei jų padarinius, tuo geresnę ir efektyvesnę gydymo programą galės pasiūlyti.

Atsiveskite draugą arba šeimos narį

Galite pasikviesti su savimi žmogų, kuris Jus pažįsta ir žino, kaip skausmas veikia Jūsų kasdienį gyvenimą. Draugas ar šeimos narys gali Jus padrąsinti ir palaikyti kartais gana ilgą skausmo gydymo laikotarpį.

Paaiškinkite, ką jums reiškia skausmo skalės skaičiai

Galbūt jau esate susipažinę su vizualine skausmo vertinimo skale. Kai kalbėjotės su gydytoju, jis galėjo paprašyti Jūsų įvertinti savo skausmą skalėje nuo 0 iki 10 balų. 0 reiškia, kad skausmo nėra, o 10 – kad skausmas yra didžiausias. Tačiau, kai kurių gydytojų ir slaugytojų nuomone, ši skalė gali būti klaidinanti, nes kiekvienas individas skausmą suvokia ir vertina skirtingai. Pavyzdžiui, Jūsų 6 gali reikšti intensyvų skausmą, kuriam malšinti Jums reikia vaistų, tačiau gydytojui tai gali reikšti vidutinio stiprumo skausmą, kuris praeis savaime.

Paaiškinkite, ką jums reiškia kiekvienas skalės skaičius. Gydytojui labai svarbu žinoti ne tik skausmo intensyvumą, bet ir kaip Jūs jį toleruojate, kad nuspręstų, koks gydymas bus tinkamiausias.

Ar dar PRISIMENATE, kas Jūs, kai Jums neskauda? Jei ne – leiskite mums padėti

Jei jau seniai kenčiate nuo lėtinio skausmo padarinių ir manote, kad Jums nebeįmanoma padėti ar Jus netikėtai užklupo ūmus skausmas – rekomenduojame kreiptis į „Clinic Agatas“ skausmo gydymo specialistus.

Administracija suteiks visą aktualią informaciją ir nežinantiems nuoširdžiai patars, į kurį gydytoją kreiptis. Mūsų klinikoje dirba ilgametės patirties sukaupę savo srities specialistai. „Clinic Agatas“ tikslas – kiek įmanoma labiau sumažinti patiriamą skausmą.

Gydytojai su pacientais elgiasi empatiškai ir supratingai. Jie ne tik Jus išklausys, bet ir padės Jums jaustis patogiai bei saugiai, kad galėtumėte drąsiai pasidalinti Jus kamuojančiu skausmu.

„Clinic Agatas“ skausmo gydymo specialistai parengs Jums gydymo planą, kad galėtumėte kartu pradėti kelionę, siekiant kaip įmanoma greičiau ir efektyviau sumažinti Jūsų patiriamą skausmą bei leisti Jums grįžti prie kasdienės veiklos ar pomėgių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: