Dzūkų žinios

Pildomas artėjančių rinkimų stebėtojų kandidatūrų sąrašas

Dalintis:

Artėjant savivaldybių tarybų ir merų rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad politinės, tarptautinės, nevyriausybinės organizacijos ir kiti subjektai jau gali teikti rinkimų stebėtojų kandidatūras siųsdami prašymus registruoti rinkimus stebėsiančius asmenis.

Politinės organizacijos, išsikėlę kandidatai, Lietuvos Respublikoje registruotos nevyriausybinės organizacijos ir tarptautinės organizacijos, kurių veikla yra susijusi su rinkimais bei žmogaus teisėmis, gali teikti ne daugiau kaip po 2 stebėtojų kandidatūras kiekvienoje rinkimų apylinkėje. Prašymai dėl rinkimų stebėtojų registravimo bus priimami iki 2023 m. vasario 27 d.

Prašymo formą galima parsisiųsti ČIA (žiūrėti VRK sprendimo priedą).

Rinkimų stebėtojais gali būti tik tie asmenys, kurie atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus. Jais negali būti tos savivaldybės, meras, savivaldybės administracijos direktorius, jų pavaduotojai, seniūnai ir jų pavaduotojai, taip pat rinkimų komisijų nariai, įregistruoti kandidatai, kurie dalyvauja savivaldybių tarybų rinkimuose.

Asmenis, pageidaujančius stebėti rinkimus visoje savivaldybėje arba konkrečioje rinkimų apylinkėje, registruoja tos savivaldybės rinkimų komisija. Pateiktos stebėtojų kandidatūros registruojamos VRK nustatyta tvarka užtikrinant lygiateisiškumo tarp politinių organizacijų, kandidatų ir nevyriausybinių organizacijų siūlomų rinkimų stebėtojų principo laikymąsi.

Registracijos metu būsimiems rinkimų stebėtojams bus išduodami rinkimų stebėtojo pažymėjimai.

Pagrindinės rinkimų stebėtojų funkcijos yra užtikrinti, kad balsavimo metu būtų laikomasi įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, dalyvauti rinkimų dieną rinkimų komisijai skaičiuojant balsus ir nustatant rezultatus, fiksuoti galimus rinkimų pažeidimus ir pranešti apie juos, teikti pastabas bei kitaip prižiūrėti, kad būtų užtikrintas tinkamas rinkimų komisijų darbas.

Rinkimų stebėtojai neturi teisės daryti įtakos rinkimų komisijų ir atskirų komisijos narių darbui, trikdyti jų veiklą ir rinkimus, vykdyti rinkimų agitaciją stebėdami rinkimus.

Plačiau apie rinkimų stebėtojų registravimo tvarką ir stebėtojų funkcijas skaitykite Rinkimų (referendumo) stebėtojų registravimo tvarkos apraše.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: