Dzūkų žinios

Ar jums patiktų, jei tautiečiai vežtų savo šiukšles į jūsų kiemą?

Dalintis:

Nors Lietuva jau daug metų yra Europos Sąjungos valstybė ir jai galioja visi civilizuoti įstatymai, tačiau aplinkosaugos srityje mūsų žmonių sąmoningumas dar giliai užstrigęs sovietmetyje.

Daug metų kalbama apie gamtosauginius reikalavimus, atsikratant atliekomis, tačiau prasidėjus pavasariui, į paviršių išlenda tautiečių nesąmoningumas ir nemeilė gamtai – pilni miškai, pakelės, paežerės šiukšlių.

Mūsų nevalyvumo pavyzdžių pilna ne tik valstybinėse teritorijose, miškuose, bet dažnai nesąmoningi piliečiai atliekomis teršia ir privačius miškus.

Šalia Lazdijų, už miesto kapinių, gyvenantis Karolis skundėsi, jog negali suvaldyti į jo nuosavą mišką atliekas vežančių piliečių antplūdžio.

Jis teigė, jog keliu važiuojantys žmonės nuolat pila šiukšles į jam priklausantį mišką.

„Labai sunku sugaudyti ir sužiūrėti, reiktų per dieną būti namie ir gaudyti šiukšlintojus. Kažkada buvau vieną pričiupęs, dabar dar negaudžiau. Pastebiu, jog jie nuvažiuoja nuo kelio ir miške išpila priekabų turinį. Randu ten visko, bet labiausiai piktina išpiltas statybinis laužas, išmestos padangos, kurios ten paliktos dar žiemą. Tai mano privati valda, net nėra oficialaus keliuko, savavališkas pravažiavimas“, – pasakojo Karolis.

Jis galvoja, jog gal derėtų sumontuoti vaizdo kameras, gal tai suvaldytų šiukšlintojus.

„Tegul pila šiukšles po savo gyvatvore. Kas būtų, jei atvažiuočiau pas žmogų ir jo kieme išpilčiau šiukšles? Aš pats niekada nepilu šiukšlių savo miške, visada vežu į atliekų aikštelę. Reikia, kad visi tai suprastų, turime ieškoti būdų, kaip spręsti tą problemą“, – sakė Karolis.

Lazdijų seniūnijos seniūnas Aidas Simanynas pripažino, jog miškų, laukų, pakelių šiukšlinimas yra rimta visos Lietuvos problema.

„Akivaizdu, jog trūksta žmonių sąmoningumo. Pas mus, Lazdijuose, yra atliekų aikštelė, ji dirba ir šeštadieniais, sudarytos puikios sąlygos palikti šiukšles tam skirtoje vietoje. Mūsų žmonių supratimas keistas – susideda šiukšles į priekabėlę ir nenuveža iki aikštelės, bet išpila miške. Mums labai sunkiai sekasi įgyvendinti atsakomybės už aplinkos saugojimą principą, pasiekti, kad žmonės imtų mąstyti kitaip“, – kalbėjo seniūnas.

Seniūnas pastebėjo, jog šiukšlintojams numatytos solidžios baudos, bet stebėjimo kamerų visur nesustatysi, yra tam tikros strateginės vietos, kurios yra stebimos vaizdo kameromis.

Jis pasakojo, jog atliko eksperimentą ir vienoje atkarpoje prie miesto pastatė daug atliekų konteinerių.

„Situacija tapo sunkiai valdoma, mes kas dvi dienas turėjome išvežti pripildytus konteinerius, kuriuose būdavo visokių šiukšlių, nemažai ir statybos atliekų. Nutraukėme eksperimentą. Dabar, kai nėra konteinerių, žmonės palieka prie kelio maišus su šiukšlėmis, tai mes juos išvežame. Manau, kad turime viešinti šiukšlinimo atvejus, gal tai žmones atves į protą“, – kalbėjo A. Simanynas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: