Dzūkų žinios

Kelmus verčiantis Gintas Jakubavičius sako, kad šiame darbe reikia ne jėgos, o proto

Dalintis:
Buldozerius G. Jakubavičius vairuoja nuo 2000 metų. Šios transporto priemonės valdymo įgūdžius vyras lavina savarankiškai.

Buldozerio garsas ir virstantis kelmas. Tokia 54 metų Ginto Jakubavičiaus kasdienybė. Tiesa, kai kas vyrą vadina devyndarbiu. Jis dirba už tris: ūkininkauja, laiko beveik 100 jaučių Alovėje, kas ketvirta para dirba ugniagesiu gelbėtoju Daugų komandoje, o užbaigęs minėtus darbus, sėda prie buldozerio vairo Gintaro Budniko transporto įmonėje.

Buldozerius G. Jakubavičius vairuoja nuo 2000 metų. Šios transporto priemonės valdymo įgūdžius vyras lavina savarankiškai. Prieš daugiau nei 20 metų savo namų ūkyje vairavo du vikšrinius traktorius DT-75, vėliau dirbo kelių įmonėje UAB „Alkesta“ senaisiais vadinamais Stalin buldozeriais, o dabar daugiau nei 10 metų užsienietiška, daug produktyvesne CAT technika.

Šiuo metu Gintas pluša pas ūkininką Trakų rajone. Verčia kelmus, nes ūkininkas ketina plėsti dirbamos žemės plotą. „Tai atsakingas darbas, reikalaujantis ne jėgos, bet proto, kitaip buldozerį galima greitai sulaužyti. Reikia saugotis ir didelių akmenų, kurie patekę į važiuoklę kelia pavojų“, – apie darbo specifiką kalba Gintas. Viename hektare kelmų išverčia apie 650 vnt. Pasak G. Jakubavičiaus, per tiek metų sukaupta solidi darbo patirtis leidžia pasigirti, kad sutvarkyta apie 80 ha apleistos žemės, išrauta per 50 tūkst. kelmų.

Pasak pašnekovo, jaunimas nėra linkęs mokytis buldozerininko profesijos, o naujų gerų specialistų staiga neatsiranda, tad įmonėms sunku surasti gerą darbuotoją. O kokybiškai dirbant, darbo pasiūlymų yra nemažai.

Ginto klientai – privatūs asmenys. Jis buldozeriu lygina ir formuoja naujus sklypus Dzūkijoje. Vyras sako, kad darbas turi būti atliktas kokybiškai, nes trūkumai iš karto matyti. Gintas įgudęs, tad kelmus verčia kaip šeimininkė kotletus keptuvėje – lengvai ir užtikrintai, čia pat, preciziškai. Buldozerio peilio kampu įremia į kelmo apačią ir jį stumdamas bei keldamas į viršų tuo pat staigiai visa jėga važiuoja. Kelmas su visomis šaknimis išvirsta. Tuomet imasi kito.

G. Jakubavičius stengiasi visada visus darbus sustyguoti ir visur suspėti. Na, o kol sveikatos ir patirties turi, dar tikrai padirbės iš peties.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: