Dzūkų žinios

Kepurytės kūdikiams – tam, kad mažylis būtų saugus bet kuriuo metų laiku

Dalintis:

Kepurė – viena svarbiausių mažylių aprangos detalių šaltą žiemą ar karštą vasaros popietę. Nors tėveliai žino, kad jų mažyliai ne visada mėgsta dėvėti kepurytes, bet tinkamai išrinkta kepurė gali apsaugoti mažylius tiek nuo šalčių, tiek nuo kaitros bei jų sukeliamų nemalonių pasekmių mažylio sveikatai.

Kepurės reikalingos visais metų laikais

Nors gydytojai sako, kad nėra griežtai privaloma kūdikiui mūvėti kepurę namuose, kuriuose temperatūra siekia 23-25 laipsnius,tačiau reikėtų įvertinti tai, kad naujagimiai greičiau praranda kūno šilumą. Tad jais reikia tinkamai pasirūpinti. Dėl to dažniausiai kepuraitės dedamos kūdikiams nuo pirmųjų gimimo dienų, nepaisant koks metų laikas vyrautų. Žiemos laikotarpiu būtina rinktis kepuraites, kurios pagamintos iš natūralios medžiagos, tokios kaip vilna. Rūbeliai iš vilnos yra ypač tinkami kūdikiams, nes skatina kraujotakos veiklą ir taip padeda palaikyti tinkamą kūno temperatūrą. Vilnones kepuraites mažyliai gali mūvėti ir šiltesniu metų laikotarpiu, tačiau būtina tinkamai įvertinti oro temperatūrą, kadangi per šiltai aprengtas kūdikis gali sukaisti. Šiltiems orams, ypač vasaros laikotarpiu, kai saulė itin intensyvi, būtina pasirinkti plonesnės medžiagos kepuraites. Tinkamai parinkta nešioti kepurė mažylį apsaugos nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio ir saulės smūgio. Tėveliams, kurie abejoja, ar vasaros metu verta mažyliui dėvėti kepurę, reikėtų žinoti, kad saulės spinduliai gali įkaitinti ne tik galvos paviršių, bet ir prasiskverbti į giliau esančius galvos audinius. Spinduliams ilgesnį laiką kaitinant nepridengtą galvytę, karštis ima dirginti galvos smegenų dangalus, galvos smegenyse esančios kraujagyslės ima labiau plėstis, pakyla galvos smegenų temperatūra, todėl sutrinka jų funkcija. Vasaros sezono metu svarbu atkreipti dėmesį, kad dėvimos kepurytės būtų plonos ir pralaidžios orui. Dažnu atveju siūloma įsigyti kepuraites kartu su kaklo uždengimu, kadangi pastarosios apsaugos ne tik galvą ir veidą, bet ir vaiko kaklą.

Kaip išsirinkti tinkamą kepurę naujagimiui?

Renkantis kepuraitę kūdikiui ypač svarbu tinkamai įvertinti dydį. Per didelė kepurė smuks ir greičiausiai erzins mažylį. Vis dėlto svarbiau atkreipti dėmesį, jog kepurė nebūtų per maža, neaptemptų ir nespaustų kūdikio galvytės. Netinkamai parinktas kepurės dydis gali kelti diskomfortą bei skausmą, mažylis bus dirglus ir neramus. Siekiant išrinkti puikiai tinkantį dydį reikia tik išmatuoti kūdikio galvos apimtį. Internetinėje vaikiškų prekių parduotuvėje „Smėlinukas“ ant parduodamų kepuraičių etikečių yra nurodomi išmatavimai centimetrais, vadovaujantis jais neturėtų kilti problemų dėl dydžio tinkamumo.

Be kita ko, renkantis kepurę kūdikiui svarbu atkreipti dėmesį ne tik į dydį, bet ir į kokybę. Rekomenduojama įsigyti kepuraites, kurios pasiūtos naudojant natūralaus pluošto audinius. Sintetiniai ar šiurkščios medžiagos gaminiai neretai gali sudirginti jautrią kūdikio odą ir sukelti niežulį, alergiją. Tinkamiausia medžiaga, kurią gali dėvėti kūdikis, yra medvilnė, merino ar įprasta vilna, linas. Pasirinkus šiuos audinius išvengiama alergijų, kūdikio oda laisvai kvėpuoja. Be to, kokybiškai audiniai, mažyliui sukaitus, gerai sugeria drėgmę. Minkštas bei švelnus audinys nedirgina mažylio odos, todėl nesukels erzulio. Dažniausias pasirinkimas yra merino vilna. Tiek kepuraitės, tiek kiti rūbeliai, pasiūti iš merino vilnos, pasižymi termoreguliacija. Apvilkus kūdikį rūbeliais pagamintais iš šio audinio tėvai gali būti užtikrinti, kad kūdikio oda galės laisvai kvėpuoti, nebus sudirginta, o kūno temperatūra bus sureguliuota.

Taip pat renkantis kepurę kūdikiui derėtų atkreipti dėmesį į siūles. Kepuraitės gali būti su siūlėmis išorėje arba viduje, kuris variantas tinkamesnis priklauso nuo individualios situacijos. Kitaip tariant, pasirinkimas priklauso nuo kūdikio odelės jautrumo. Renkantis kepurę su siūlėmis viduje svarbu atkreipti dėmesį, ar po kepuraitės dėvėjimo neparausta vaikelio galva, ar per daug nesuprakaitavo. Rekomenduojama pabandyti užmauti abiejų tipų kepures, tokiu būdu greičiau ir lengviau galima suprasti, ar kūdikiui tinkamesnė kepurė su išvirkščiomis siūlėmis, ar esančiomis viduje.

Ką daryti, jei kūdikį erzina jam užmauta kepurė?

Tėvai dažnai susiduria su problema, jog užmauta kepurė, kuri turi apsaugoti kūdikį, vis dėlto jį erzina. Vaikas muistosi, bando nusimauti kepurę bei zirzia. Viena iš dažniausių priežasčių, kodėl vaikelį erzina kepurė – netinkamas dydis. Kaip jau buvo minėta, būtina tinkamai parinkti kepurės dydį. Vis dėlto, jei parinktas dydis tinkamas, o vaikelis vis tiek bando nusimauti kepurę, verta pabandyti kepuraitę uždėti ir vaikeliui būnant namuose. Kuo dažniau vaikelis bus su kepure, tuo greičiau su ja apsipras.

Negalite rasti tinkamos kepurytės kūdikiui?

Tuomet veikiausiai nebuvote apsilankę specialioje vaikiškų prekių parduotuvėje, kuri siūlo platų vaikiškų prekių asortimentą, ypatingą dėmesį skirdama jų kokybei. Užsukite į www.smelinukas.lt ir neabejotinai rasite reikiamo dydžio, pageidaujamos kokybės ir patinkančios dizaino kepurytes kūdikiams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: