Dzūkų žinios

Pirmąjį naujosios Tarybos posėdį lydėjo nesklandumai – nepavyko patvirtinti visų komitetų

Dalintis:

Darbą pradėjo naujai išrinkta Lazdijų rajono savivaldybės taryba. Tačiau jau nuo pirmųjų naujosios Tarybos darbo valandų kilo nenumatytų problemų, todėl posėdžio darbotvarkė buvo koreguota, dalis klausimų perkelti į kitą posėdį, de jure nesuformuota valdančioji dauguma.

Posėdis prasidėjo naujųjų Tarybos narių priesaika. Rinkimų komisijos pirmininkas Valdas Radžiūnas supažindino su priesaikų tekstų variantais. Viename iš jų yra žodžiai „Te padeda man Dievas“, o kitame variante šio sakinio nėra. Priėmusieji priesaiką galėjo pasirinkti vieną iš variantų. Priesaikos tekstas:

„Prisiekiu gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių savivaldybės gyventojų teises ir viešuosius interesus. (Te padeda man Dievas).“

Tarybos nariai buvo kviečiami prisiekti pagal abėcėlę, o merė Ausma Miškinienė prisiekė paskutinė. Visi prisiekusieji savo priesaikoje pasakė žodžius: „Te padeda man Dievas“. Priesaiką priėmė 20 Tarybos narių, kurie ir įgijo Tarybos narių įgaliojimus. Antradienį neprisiekė su „Vardan Lietuvos“ sąrašu į Tarybą išrinkta Jurgita Kurauskienė. Ji dar netapo Tarybos nare.

Po priesaikų V. Radžiūnas perskaitė prisiekusių tarybos narių sąrašą ir perdavė merei pasirašytus priesaikų lapus.

Posėdžio dalyvius pasveikino Lazdijų dekanas Nerijus Žvirblys, naujai išrinkta Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė, buvęs Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Valdas Petras Mikelionis, savivaldybės kontrolierius Arūnas Markūnas.

Muzikinį sveikinimą padovanojo iš Lazdijų kilęs VDU Muzikos akademijos studentas Mangirdas Kundrotas.

Paskui merė perskaitė viešus pareiškimus. Vienas iš jų – dėl Tarybos daugumos, kurią sudarys Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai.

Kitas – dėl Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos įregistravimo, kurios vadove paskelbta Sigita Lenauskienė.

Buvo paskelbtas pareiškimas dėl Krikščionių sąjungos frakcijos narių siūlymo į komitetus. Taip pat paskelbtas Albino Žymančiaus pareiškimas įrašyti jį į Biudžeto, turto ir investicijų komitetą.

Trečdaliui Tarybos narių pasiūlius, buvo pritarta trečią posėdžio klausimą – dėl politinės komandos formavimo – nukelti į balandžio 27 dieną vyksiantį posėdį.

Antrąjį darbotvarkės klausimą „Dėl tarybos komitetų“ pristatęs savivaldybės teisininkas Kęstutis Jasiulevičius sakė, jog siūloma sudaryti penkis komitetus ir nustatyti juose dalyvaujančių Tarybos narių kvotas. Buvo pasiūlyta Tarybos nariams užsirašyti į vieną iš komitetų. Tada ir prasidėjo problemos.

V. Danauskienė: „Noriu atkreipti dėmesį, kad vienas iš komitetų – Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos – sudarytas iš minimalaus narių skaičiaus, neatvykus vienam iš narių, jis negalės veikti. Siūlau, išlaikant proporcingumo kvotas, padidinti šio komiteto narių skaičių, juk niekas nedraudžia Tarybos nariui dirbti daugiau nei viename komitete, išskyrus Kontrolės komitetą.“

Ji pasiūlė balsuoti už koreguotą pasiūlymą. Tarybos nariai balsavo už abu pasiūlymus, tačiau daugiau balsų sulaukė sprendimo projekte pateiktas pasiūlymas, nes jį palaikė ne tik valdančioji dauguma, bet ir socdemai.

Tačiau, toliau vykstant diskusijai, paaiškėjo, jog de jure antradienį dar nebuvo Tarybos valdančiosios daugumos, nes, priesaikos nedavus J. Kurauskienei, oficialiai valdančiųjų buvo tik 10, o tai nėra dauguma.

Jonas Stankevičius: „Mažuma nesudaryta, dauguma taip pat nesudaryta de jure“.

Suteikus laiko Tarybos nariams įsirašyti į vieną iš komitetų paaiškėjo, jog du Tarybos nariai įsirašė į du komitetus, o vienas Tarybos narys, įsirašęs į komitetą, viršijo nustatytą komiteto narių skaičių. Todėl iškilo problema – ar pavyks pirmajame posėdyje patvirtinti komitetus ir jų sudėtis.

Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta patvirtinti dviejų komitetų sudėtis, o kitus komitetus tvirtinti artimiausiame Tarybos posėdyje.

Švietimo, kultūros, turizmo ir sporto komiteto nariais patvirtinti: S. Lenauskienė, R. Kauzonas, M. Valukonis, G. Salatka, J. Stankevičius.

Biudžeto, turto ir investicijų komiteto nariais patvirtinti: I. Šaparauskienė, A. Margelis, A. Klėjus, R. Pileckas, A. Žymančius.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: