Dzūkų žinios

Prasidėjo sraigiavimo sezonas: kiek galima pririnkti ir užsidirbti?

Dalintis:
Sraigių rinkimo sezonas trunka iki liepos – vos porą mėnesių. Pačios geriausios – balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje surinktos pirmosios sraigės.

Nors kai kuriems gyventojams įprastai papildomas pragyvenimo šaltinis yra miško gėrybės, populiarėja ir sraigiavimas. Sraigių rinkimu dažniausiai užsiima kaimo žmonės, mat jie geriausiai žino, kur jų galima surasti, o ir pasivaikščioja ir dar šiek tiek užsidirba. Sraigių rinkimo sezonas jau prasidėjo. Šiųmetis pavasaris itin palankus sraigėms: jų kaip niekad daug.

„Kai sraigės pas mane į trobą pradeda veržtis, lipti sienomis, žinau, kad jų jau yra. Galima eiti sraigiauti“, – sako Raimondas iš Papalazdijų kaimo. Anot jo, šiemet sraigių rinkėjai turėtų pririnkti nemažai. „Pernai nekoks sezonas buvo“, – prisimena pašnekovas. Sako, kad šiemet oro sąlygos sraigėms geros, todėl jų ir yra. Tik štai vėl rūpestis: „Jeigu jų pririnks daug, supirkimo kaina kris.“

Kitas gamtos mylėtojas Vidas iš Gudeliškės kaimo sako, kad sraigių rinkimas jau seniai prasidėjęs. „Jas jau seniai perka, bet kol lietaus nebuvo, tai rinkėjų mažai“, – aiškina jis. Pats Vidas jau pradėjęs rinkti sraiges. Sako, kad visokių dienų buvo: vieną dieną daug prirenka, o kitą, žiūrėk, jau mažiau pasitaikydavo jų surasti. Didžiausias dienos laimikis – 50 kilogramų. Ši diena jam buvo itin sėkminga. Tai jūs gal ten nueinate ir prisikraunate? „Taip, man ten pripilta, ateinu su kibiru ir prisisemiu“, – humoro nestokoja vyriškis. Prisipažįsta, kad tiek pririnkęs per 5 valandas.

Paklaustas apie kainas, sako, kad vieni supirkėjai moka daugiau, kiti mažiau. „Žiūri, kaip „apšukoti“ (apgauti). Jie gauna dvigubai daugiau“, – sako jis. Rinkėjai išduoda ir kainą – 0.60 Eur už kilogramą sraigių – tokią kainą supirkėjai nustatę kol kas. Anot Vido, tai nėra gera kaina, galėtų mokėti ir daugiau. Tiesa, man paskambinus į sraigių supirktuves, kurių skelbimų dabar mirgėte mirga laikraščiuose, atsiliepę supirkėjos kuo skubiau nuspaudžia mygtuką ir nė nesileidžia į kalbas.

O aš toliau Vidą kamantinėju. Ar geras bus šiemet sraigių sezonas, sako nežinantis. Užtat apie grybų sezoną gali šį tą daugiau pasakyti. „Sraigių būna visą laiką, o grybų, jei lietaus nebūna, tai ir grybų nėra. Bet šiemet grybų, jei lietaus bus, turėtų būti, nes pernai nebuvo, tai šiemet tikrai bus“, – užtikrina jis, prisipažindamas, kad jis – dar ir užkietėjęs grybautojas. Tačiau pripažįsta, kad ir sraigėms, ir sraigių rinkėjams, ne tik grybams ir grybautojams, lietaus vis tik reikia. „Tada sraigės išlenda. Kai nėra lietaus, jos pasislėpę“, – aiškina jis. Paklaustas, kur geriausia sraigiauti, nesako: savo vietų neišduoda. „Jei ieškosi, tai rasi“, – patikina jis. Tiesa, jis pats dažnai pavažiuoja į Kalesninkų mišką, bet ten tik grybus renka. „Sraigiauju Lazdijų rajone“, – prisipažįsta vyriškis. Todėl ir vietų, kur sraigių daugiausia, negali išduoti. „Paskui atsiras daugiau rinkėjų, o aš nieko nepririnksiu“, – rėžia jis. Tačiau vis tik pakviečia kartu sraigiauti. „Jei tik lietus, tai skubinkis: eik rinkti sraigių. Gal atvažiuosi su manim sraigių rinkti?“ – juokauja jis. Tačiau Vidas ne tik sraigiauja, bet ir grybauja, žvejoja. Sako, yra pagavęs ir ganėtinai didelių žuvų: 9 kilogramų lydeką tekę sugauti ir ne vieną kartą.

Tik štai, kiek klausinėjau, drąsuolių, ragavusių sraigienos, neradau. Sraigienos paragauti niekas nenori, nors internete apstu patarimų, kaip paruošti sraiges, kad jos būtų tinkamos valgyti. „Tiek jau to. Tegu jas valgo prancūzai ar italai“, – moja ranka kaimo žmonės.

Sraigių rinkimo sezonas trunka iki liepos – vos porą mėnesių. Pačios geriausios – balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje surinktos pirmosios sraigės. Anot specialistų, tada jos pačios didžiausios, o ir kiautai geresni: paskui pradeda dėti kiaušinius ir kiautai minkštėja.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: