Dzūkų žinios

Druskininkuose lepinkite ne tik kūną

Dalintis:

Seniausias šalies kurortas Druskininkai kasdien vilioja norinčius pagerinti sveikatą ar tiesiog atsipalaiduoti maloniose procedūrose. Tačiau miestas siūlo tuo neapsiriboti ir leistis į daug žadančias kultūrines patirtis. Pagrindinėje gatvėje, tarp M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus ir V. K. Jonyno galerijos, per pandemiją duris atvėrė Druskininkų miesto muziejaus galerija. Jei dar nespėjote joje apsilankyti – paskubėkite, tai padaryti tikrai verta.

Neįprasta galerija

Žavingame mediniame senos statybos name įsikūrusi Druskininkų miesto muziejaus galerija – kurorto gyventojų ir svečių kultūriniams poreikiams skirta vieta. „Galerija skatina profesionalių meno kūrėjų iniciatyvas, jos lankytojai gali susipažinti su aukštos meninės vertės kūriniais ir naujausiomis meno tendencijomis“, – teigia Druskininkų miesto savivaldybės Turizmo, komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Vaiva Žagunienė ir priduria, kad 2020 metais duris atvėrusi galerija jau spėjo tapti kultūrinės ir edukacinės veiklos centru. Kadangi atidarymo metai sutapo su privertusia namuose užsidaryti pandemija, galbūt ne visi spėjo atrasti šią įdomią vietą. Ypač nuoširdžiai druskininkiečiai laukia atvykstančių kaimyninių rajonų gyventojų ir tikisi, kad laikas naujoje erdvėje jiems tikrai neprailgs.

Daugelis įpratę galeriją įsivaizduoti kaip patalpas baltomis sienomis, kurių fone eksponuojami meno kūriniai. Tai, ką rasite čia, yra daug daugiau. Druskininkų miesto muziejaus galerijoje stengtasi įdiegti pačią moderniausią įrangą, kultūrą pateikti taikantis prie šiuolaikinių poreikių ir galimybių. „Edukaciniams užsiėmimams įrengta moderni, kūrybiškumą skatinanti edukacijų erdvė: išmanus interaktyvus ekranas, išmanioji klasė, planšetiniai kompiuteriai, šešėlių teatro instaliacijos… Įsimintinoms akimirkoms galerijoje užfiksuoti skirtas foto veidrodis su muziejaus eksponatais“, – naujoves, kurias rasite čia apsilankę, vardijo Druskininkų miesto muziejaus galerijos direktorius Gintaras Dumčius.

Jis pasakojo, kad nuo galerijos atidarymo 2020 m. kasmet surengiama po keliolika parodų. Savo tapybos darbus pristatė Saulius Rudzikas, buvo eksponuojami išeivijos dailininko Rimanto Laniausko, sugrįžusio į Lietuvą ir paskutinius savo gyvenimo metus praleidusio Druskininkuose, piešiniai ir atvirukai. Pernai meno gurmanus sužavėjo ir Arvydo Kašausko paroda „Tapyba“, Romualdo Balinsko „Ecce home“, šiaurės Van Gogu vadinto Julijono Algimanto Stankaus-Stankevičiaus (1933–2002) piešiniai ir kt.

Galerijoje skirtas dėmesys ir tarptautiniams santykiams – pernai nuotraukų ekspozicija čia paminėtas Lietuvos ir Kazachstano respublikų diplomatinių santykių trisdešimtmetis, vyko Arvydo Kumpio fotografijų paroda „Taivanas: tarp tradicijų ir modernybės“.

Ką čia nuveiksite?

Muziejaus galerijoje siūlomos Kultūros paso patvirtintos edukacijos, pritaikytos skirtingų amžiaus grupių vaikams, kuriose jie gali nenuobodžiai, pasitelkiant šiuolaikines technologijas, susipažinti su Druskininkų kurorto istorija, unikaliais jo gamtos turtais. Galerijoje vykstančios išmaniosios edukacijos patrauklios ir suaugusiems lankytojams.

Muziejaus specialistai sukūrė didelę kelių dalių edukacinę programą „Druskininkai: praeitis, dabartis, ateitis“, kurioje yra trys temos. Pirmoji susijusi su neatsiejama kurorto gyvenimo dalimi ir pasakoja apie sveikatingumo istoriją šiame mieste. O ji be galo sena – gydomąja vietove Druskininkai buvo paskelbti dar XVIII a. Abiejų Tautų Respublikos laikais. Kitos šios edukacijos dalys pasakoja apie Druskininkų transportą ir vilas, kurios, žinoma, nepalieka nė vieno abejingo.

Tuos, kuriems patinka paslaptys ir istorijos, turėtų sudominti šešėlių teatro pasakojimai apie šio krašto padavimus. Sužinosite legendą apie Nemuno sūriuosius vandenis, Švendubrės akmenį, padavimą apie Grožio šaltinį. Šešėlių teatro užsiėmimai pritaikyti visai šeimai, todėl net nedvejodami pasiimkite į galeriją savo atžalas. Muziejaus galerijoje vyksta ir teminiai, kalendorinėms ir valstybės šventėms skirti renginiai.

Druskininkų miesto muziejaus galerijos direktorius G. Dumčius pažymi, kad tokios kūrybinės erdvės, kaip ši, bendruomenei yra labai reikalingos, nes padeda plėsti akiratį, koncentruotis ne vien į buitinius, materialinius dalykus, ugdo identitetą. Patraukliai ir šiuolaikiškai pateikiamas menas, kultūra, istorija, vykstančios paskaitos ir parodos skatina diskutuoti, gilintis, o galbūt netgi patiems išmėginti jėgas saviraiškoje. „Mokytis reikia visą gyvenimą. Tikiu, kad galerija prisideda prie šios misijos, nes parodos, susitikimai praturtina kiekvieną čia dalyvaujantį ir skatina dalintis kultūrine patirtimi“, – kalbėjo pašnekovas.

Daugiau apie galerijos veiklą galite sužinoti feisbuko paskyroje „Druskininkų miesto muziejus ir Galerija“, internetinėje svetainėje www.druskininkumuziejus.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: