Dzūkų žinios

Kviečia tarpukario grožis – M. Gustaičio namas

Dalintis:

Motiejus Gustaitis – Dzūkijos krašto šviesulys, pirmosios lietuviškos „Stilistikos“ vadovėlio autorius, poetas, vertėjas, dvasininkas… Neseniai atsinaujino jo memorialinis muziejus Lazdijuose, kuris kviečia apsilankyti ne tik norinčius susipažinti su šia išskirtine asmenybe, bet ir tuos, kurie neabejingi tarpukario architektūrai.

Šiek tiek apie ypatingą asmenybę

„Vienas iš dailiausių tarpukario Lazdijų architektūrinio paveldo pavyzdžių – švietėjo, visuomenininko Motiejaus Gustaičio namas. Pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis prieš porą metų jis pakilo naujam gyvenimui“, – džiaugiasi Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius.

Iki tol pastatas buvo nešildomas, apleistas ir kėlė liūdesį Lazdijų gyventojams, kuriems M. Gustaičio asmenybė be galo svarbi – tai rodo jo vardo mokykla, įvairūs renginiai, kurių metu minimas šviesuolis. Dabar pastatas pasikeitė, jame galima vykdyti edukacijas, vesti ekskursijas. D. Mockevičius maloniai kviečia kaimyninių rajonų gyventojus aplankyti Lazdijus, kur tikrai rasite, kaip turiningai praleisti laisvalaikį. Užsuksite į Lazdijų krašto muziejų, Laisvės kovų muziejų, taip pat apsižvalgysite po M. Gustaičio namą, galbūt net sudalyvausite čia siūlomose edukacijose.

Tačiau prieš tai vertėtų trumpai susipažinti su pačiu M. Gustaičiu, kuris šiame name šeimininkavo 1924–1927 m. Tai išties išskirtinė asmenybė, nusipelnanti erudito vardo – dar ir dabar mažai kas galėtų prilygti jam žiniomis ir išsilavinimu. M. Gustaitis daug keliavo po užsienį, Regensburgo universitete gilinosi į bažnytinę muziką, Romos universitete – civilinę ir kanonų teisę, Friburgo universitete – literatūros ir meno istoriją. Veiklus ir talentingas vyras grįžo į Lietuvą, dirbo Seinų „Žiburio“ gimnazijos Lazdijuose direktoriumi. Šiandien jo neapibrėžia viena profesija – tai dvasininkas, poetas, kalbininkas, vertėjas iš penkių kalbų, su malonumu skaitęs Ovidijaus, Vergilijaus ir kitų antikos autorių kūrybą, muzikologas, filosofijos daktaras, pirmojo lietuviško „Stilistikos“ vadovėlio autorius… Pasakojama, kad M. Gustaitis buvo santūrių manierų, tolerantiškas, tačiau reikia pripažinti, kad jo eilėraščius visuomenė ne itin suprato, nes buvo gana sudėtingi, pakylėti. Nepaisant to, Lazdijuose jis buvo labai gerbiamas ir mylimas.

Namas, kurio slenkstį peržengsite, buvo pastatytas kaip papildomos patalpos prie gimnazijos, jame apsigyveno jos direktoriaus pareigas ėjęs M. Gustaitis. Ne veltui ir dabar pamačius šį mielą statinį norisi stabtelti ir atidžiau įsižiūrėti – šeimininkas stengėsi, kad pastatas būtų kuo dailesnis, meniškos architektūros, pats gausiai finansavo statybas. Namelyje tilpo darbo kambarys kartu su miegamuoju, gimnazijos raštinė. Aplinką puošė gėlės, prisėsti kvietė suoleliai. Vėliau šiame pastate įsikūrė Lazdijų biblioteka, po karo – pionierių namai, kol galiausiai, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, čia sugrįžo buvęs šeimininkas – įkurtas M. Gustaičio vardo memorialinis muziejus.

Suplojus rankomis pabyra išmintis

Jei siaurais autentiškais laiptais užlipsite į antrą namelio aukštą, apims jausmas, tarsi M. Gustaitis būtų ką tik palikęs kambarį: dar supasi jo kėdė, plazda užuolaida… Suplokite rankomis ir prieš akis išvysite specialiai jums skirtą sentenciją.

Muziejininkė-edukatorė, laikinai einanti direktoriaus pareigas Daiva Andruškevičienė pasakojo, kad nedideliame namelyje nėra sąlygų masiniams renginiams, tačiau ši vieta skirta susipažinti su M. Gustaičio asmenybe. Memorialiniame name siūloma edukacija „Eilėraštis-dėlionė“, kurios tikslas – nušviesti šios iškilios asmenybės gyvenimą, kūrybą, indėlį į Lazdijų krašto istoriją. Lankytojai apie M. Gustaitį sprendžia pažintinį kryžiažodį, kurio atsakymų ieško pačiame muziejuje.

Muziejus tikrai moderniai, estetiškai įrengtas, nupirkta naujoviška vaizdo, garso, kompiuterinė įranga. Čia išgirsite šviesuolio kurtą „Vyčių himną“, pamatysite jo knygų ekspoziciją. Knygelės skaitmenizuotos, taigi lankytojai gali jas vartyti kompiuteriu, klausytis.

Pagal M. Gustaičio poeziją parengta edukacija mažiesiems. Šiltuoju metų laiku ji vyksta kieme, kur per literatūrą susipažįstama su gamta. Vaikai klausinėja, skaito lysvėse įrengtose medinėse lentelėse užrašytą M. Gustaičio poeziją. Mažyliai turi galimybę prisėsti ant suolelių, apžiūrėti, pauostyti prieskoninius augalus, raudonėlius, kalendras, svogūnus, česnakus, mėtas, pasigėrėti žydinčiomis gėlėmis – tulpėmis, narcizais, bijūnais, lelijomis, tamsialapiais jurginais…

Per metus M. Gustaičio muziejuje apsilanko vidutiniškai 2500 laikytojų. Apie viešnagės laiką daugiau galima sužinoti internetinėje svetainėje www.lazdijumuziejus.lt arba feisbuko paskyroje „Lazdijų krašto muziejus“.

Dalintis:

2 komentarai apie “Kviečia tarpukario grožis – M. Gustaičio namas”

  1. Pastato nuotrauka uždarytomis langinėmis kiek depresyviai atrodo:)

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: