Dzūkų žinios

Dusios pakrantė nusidažė geltonai: jokio stebuklo čia nėra

Dalintis:
Šįkart Dusia nusidažė geltonai. (Nuotrauka iš Gintaro Gražulevičiaus „Facebook“ paskyros).

Dineta Babarskienė

Praeitą savaitgalį vietiniai ir svečiai, užklydę Dzūkijon, grožėjosi dzūkų jūra – Dusia. Trečias pagal dydį Lietuvos ežeras dažnai pateikia siurprizų. Šįkart Dusia nusidažė geltonai. Ypač gražus Dusios krantas, atvažiuojant nuo Janėnų kaimo. Vaizdas išties įspūdingas. Tą tvirtina visi mačiusieji. Dargi mįslę užduoda, kuri kuo puikiausiai atspindi matytą vaizdą: ant geltono vandens baltos gulbės plaukia. Tik atsakymas – tikrai ne Dusios ežero vanduo: taip alus rūgsta.

Buvęs Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos geografijos mokytojas ekspertas Jonas Malinauskas sako, kad toks vaizdas Dusios ežere neturėtų stebinti: jokio stebuklo čia nėra. „Nei nuostabaus, nei baisaus nieko nėra“, – iškart pasako jis.

„Žiedadulkių dabar labai daug. Kai kurie augalai sužydėjo pavėluotai. Rapsai žydi. Pradeda žydėti eglės, pušys. Žiedų vis daugėja, žiedadulkių taip pat. Vėjas atnešė žiedadulkių, ir nusidažė taip vanduo. Vanduo labai gražus“, – aiškina J. Malinauskas. Anot pašnekovo, jau girdėjo, kad kai kurie žmonės niekaip nesupranta, mat tik ką nuplauti automobiliai tuoj vėl dulkėti. „Klausia, iš kur tiek daug dulkių? O jokių dulkų tikrai nėra. Tai visai ne dulkės ant automobilių. Tai žiedadulkės“, – aiškina jis.

Bet ar anksčiau tekę matyti tokį Dusios vandenį, ar tai įprastas reiškinys? „Na, matote, kai vėjai keičia kryptis dažnai, tai tiesiog mes to nepamatome. O šiais metais vėjai pūtė, galima sakyti, viena kryptimi, dominuojantys vėjai žiedadulkes daugiau sunešė į vieną vietą, ir taip susiformavo žiedadulkių juosta vandenyje. Žiedadulkės – lengvos, sau plūduriuoja“, – dėsto pašnekovas.

„Nieko baisaus, kad toks vanduo. Galima maudytis drąsiai“, – tikina J. Malinauskas, prisipažindamas, kad jis ir pats aplink Dusią praeitą savaitgalį automobiliu kelis ratus sukęs, stabtelėjęs, braidžiojęs. Bet kad kai kuriems žmonėms žiedadulkės išprovokuoja alergines reakcijas? „Matote, sveikas, gyvas, su jumis kalbuosi“, – vis juokauja jis. Sako, kad ir žuvienę galima virti, nieko nenutiks. „Galima semti vandenį, virti žuvienę, jei norite išsivirti tikrą žuvienę. Ir viskas bus gerai, labai sveika“, – jau nė nesuprantu – rimtai čia ar juokais kalba pašnekovas. Na, virti žuvienės gal vis tik nereikėtų skubėti, bet pasigrožėti tikrai galima: vaizdas Dusios ežere – įspūdingas.

Nuo geltonos Dusios prie grybų: jau randasi kazlėkų

Anot J. Malinausko, neturėtų per daug stebinti ir tai, kad jau dygsta grybai. „Joks stebuklas, kad Dzūkijoje jau yra grybų, ir jie labai skanūs. Jau seniai grybus valgau. Bobausius valgau, jau vienas kitas kazlėkutis atsiranda“, – sako jis. Žmonės jau ir paberžių randa. „Gali būti“, – tiki jis. Tuoj paaiškina: „Žiemą nebuvo įšalo, žemė, palyginus, šilta buvo, ir visa gamta eina pirmyn.“

J. Malinauskas net paprognozuoja, koks gi tas grybų sezonas bus šiemet? „Šiemet grybų turėtų būti labai daug“, – drąsiai rėžia jis. Prognozuoja, kad visai gali būti, kad jau vasaros pradžioje turėsime neblogą grybų derlių.

O juk yra sakoma, kad tikras dzūkas, kai prasideda grybai, užmiršta kelią į darbą: pasiima atostogas ir išsiruošia grybauti. Tad planuokite atostogas atsakingai, kad be grybų neliktumėte, o ir prie Dusios nulėkti laiko užtektų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: