Dzūkų žinios

Į Alytų atvyksta „Dviratynių“ karavanas

Dalintis:

Šylant orams, į kelius, gatves, parkus išrieda vis daugiau įvairaus amžiaus dviratininkų. Didėjančios eismo apimtys, kai viename kelyje susitinka dviratininkai, paspirtukininkai, pėstieji ir vairuotojai, neretai kelia nemenkų iššūkių, ypač jauniesiems dviratininkams ir jų tėveliams. Ekspertai pažymi, kad saugaus važiavimo ir dviračio valdymo įgūdžius vaikams būtina ugdyti nuo mažumės, o tinkamai pasiruošti naujam sezonui ir prisiminti taisykles – būtina.

Šiuo tikslu Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF) paskelbė dviračių sezono atidarymo renginių maratoną per Lietuvą – visai šeimai skirtas „Dviratynes“, kurios jau vyko Vilniuje ir Klaipėdoje, o jau šį ketvirtadienį, gegužės 25 d., 18.30 val. atrieda ir į Alytų, prie Dainų slėnio estrados. Renginio Dzūkijos sostinėje ambasadorė – Europos dviračių treko čempionė, dviračių sporto trenerė Vaida Bronickienė.

Švietimas – jau nuo mažens

„Važiavimas dviračiu yra vienas mėgstamiausių vaikų užsiėmimų. Turime jauniesiems dviratininkams padėti, kad jie kiemuose, dviračių takuose, parkuose ar gatvėse jaustųsi saugesni. Vaikus reikia ne tik supažindinti su pagrindinėmis eismo taisyklėmis, bet ir mokyti juos kuo geriau valdyti dviratį bei vertinti įvairias situacijas, – pabrėžia V. Bronickienė. – Privalome vaikams pasakoti ir apie saugumo priemonių – šalmų, kitų apsaugų, ryškiaspalvių liemenių, žibintų, atšvaitų, skambučių svarbą, nes ir paprasčiausiose situacijose nutinka skaudžių nelaimių. Visai šeimai skirtos „Dviratynės“ – puiki iniciatyva, prisidedanti prie jaunųjų eismo dalyvių ugdymo. Renginyje vaikai ne tik sužinos naujų dalykų, bet ir galės patirti smagių įspūdžių, namo parsivežti medalį ir prizų“.

Dviratynėse“ – įgūdžiai ir žinios

Anot LDSF generalinio sekretoriaus Arnoldo Valiaugos, dviračių kultūra Lietuvoje sparčiai plečiasi, kyla jos lygis. „Gerėjant infrastruktūrai ir populiarėjant sveikai gyvensenai, dviratininkų skaičius kasmet didėja. Tai itin džiuginanti tendencija, kuri kartu atneša ir augantį žinių poreikį. Šiandien pastebime, kad daugiausiai iššūkių kyla šeimoms su mažesniais vaikais, kurie dar neturi tinkamų dviračio valdymo įgūdžių, o tėvams neretai trūksta žinių, kaip apsaugoti save bei vaikus ir saugiai riedėti keliuose“, – sako vienas LDSF vadovų.

Pasak A. Valiaugos, renginių maratonas per Lietuvą „Dviratynės“ ir skirtas populiarinti draugišką bei saugų dviratizmą mūsų šalyje, lengviausiu ir greičiausiu būdu visuomenei suteikiant svarbiausią informaciją apie tinkamą pasiruošimą dviračių sezonui.

„Kartu su pagrindiniu projekto partneriu UAB „Arimex“ klaipėdiečiams parengėme turiningą programą: visai šeimai skirtų renginių metu vyks nemokamos dviračių pamokėlės vaikams su profesionaliais dviračių treneriais, daugkartiniais dviračių sporto čempionais – vaikai galės pasimokyti, kaip važiuoti saugiai, valdyti dviratį ir aplenkti kliūtis. Dviračių profesionalai suteiks vertingų patarimų: nuo tinkamo dviračio pasirinkimo iki teisingo apsaugos priemonių dėvėjimo. Lietuvos policijos pareigūnai renginyje dalinsis svarbiausiomis žiniomis, kaip važiuoti saugiai ir kokių taisyklių nepamiršti dviračių takuose ir kelyje, o elektroninės daiktų žymėjimo sistemos atstovai žymės dviračius, siekiant sumažinti jų vagystės tikimybę. Jaunųjų dviratininkų laukia ir BMX Freestyle trenerių pamokos bei triukai“, – apie renginių programą pasakoja A. Valiauga.

Nežinojimas kainuoja skaudžiai

Lietuvos policijos statistikos duomenimis, 2022 m. įvairių Kelių eismo taisyklių pažeidimų, kuriuose dalyvavo dviratininkai ir elektrinių paspirtukų vairuotojai, užfiksuota 9 211. Pernai buvo sužeisti 400 dviračių vairuotojų ir 12 keleivių.

„Daugiau kaip pusė eismo įvykių, kuriuose nukenčia dviratininkai, šiandien įvyksta dėl neatsargumo, kuomet nesilaikoma Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Didžiausių iššūkių kyla tuomet, kai viename kelyje susitinka įvairių transporto priemonių vairuotojai ir pėstieji. Čia itin svarbūs tinkami dviračio valdymo įgūdžiai, kurie padeda ne tik apsisaugoti nuo susidūrimo, bet ir apsaugoti kitiems asmenims priklausantį turtą. Tėvų pareiga ir atsakomybė – vaikus supažindinti su pagrindinėmis saugaus važiavimo taisyklėmis. Itin svarbu nepamiršti ir pasirūpinti tinkamu vaikų matomumu kelyje“, – pažymi Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Pasak Lietuvos policijos atstovo, šiltuoju metų laiku padaugėja ir dviračių vagysčių – pernai metais jų užfiksuota 222, 2023 m. – 86. Nusikalstamumo pikas pasiekiamas birželio, liepos mėnesiais.

Dviratynių“ kalendorius:

Gegužės 25 d. 18.30 val. – Alytus, Dainų slėnio estrada

Birželio 1 d. – 18.30 val. – Panevėžys, Kultūros ir poilsio parkas (šalia ekstremalaus sporto aikštelės)

Birželio 8 d. – 18.30 val. – Kaunas, Kalniečių parkas (šalia šunų aikštelės)

Birželio 15 d. – 18.30 val. – Vilnius, Vingio parko estrada (uždarymas).

Pagrindinė renginių partnerė – riešutų ir džiovintų vaisių tiekėja UAB „Arimex“.

LDSF informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: