Dzūkų žinios

Kuo nustebinti visko ragavusius tėčius? Alfas Ivanauskas siūlo tris „burgerių“ receptus – šventinį, traškųjį milžiną ir išskirtinį – desertinį su braškėmis ir mangų paplotėliu

Dalintis:
Alfas Ivanauskas.
Alfas Ivanauskas.

Pirmąjį vasaros sekmadienį tradiciškai minėsime Tėvo dieną – tai puiki proga pradžiuginti šeimos vyrus maloniu dėmesiu ir skaniu maistu. Šventes jau sunku įsivaizduoti be nekasdienių patiekalų, o kai jie pagaminti artimųjų – išties pavergia širdį. Kulinarinių laidų vedėjas ir knygų autorius, „Maximos“ skonio ekspertas Alfas Ivanauskas kviečia šį sekmadienį tėčius palepinti neeiliniais „burgeriais“ – dalijasi net trimis receptais ir patarimais, kurie leis mėgautis restorano lygio patiekalu.

„Pastebime, jog tradiciškai populiariausiomis prekėmis tiek artėjant Mamos, tiek Tėvo dienai, išlieka gėlės – pirkėjai tėčiams dovanoja ir skintas, ir vazonuose. Šventinį savaitgalį išauga susidomėjimas dovanai tinkančiomis barzdaskutėmis, knygomis, vyriškos kosmetikos priemonėmis. Taip pat bent du kartus ūgteli vaisių, konditerijos gaminių, saldainių dėžutėse, dovanų pakavimo priemonių paklausa. Pastebime, kad išauga ir mėsos bei kitų, grilinimui ir buvimui gamtoje reikalingų prekių, paklausa“, – vardija Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

I. Trakimaitė-Šeškuvienė įsitikinusi, jog viena geriausių dovanų tėvams – tai laikas drauge, kurį dar labiau praturtina savo pačių ruoštas ir skanus maistas. Tad planuojančius Tėvo dieną švęsti gamtoje, stoti prie griliaus ar tiesiog norinčius tėtį nustebinti savo gamintu maistu – ragina išbandyti virtuvės šefo „burgerių“ receptus bei pasikliauti profesionalo patarimais.

„Burgeriui“ rinkitės tik kokybiškus produktus

A. Ivanauskas sako, kad geram „burgeriui“ svarbios visos jo sudedamosios dalys: bandelės, daržovės, paplotėliai, padažai. Tiesa, ypatingai svarbu atkreipti dėmesį į bandeles, kad šios nebūtų per daug sausos ir sprangios – dėl jų gali nukentėti viso mėsainio skonis: „Ir būtinai jas paskrudinkite iš vidinės pusės, taip užtepus padažo jis nesusigers per greitai.“

„Dažniausiai „burgeriams“ naudojame marinuotus agurkėlius ar pomidorus, tačiau išbandykite ir kitas daržoves: labai skaniai derės ir korėjietiškos morkos, marinuoti svogūnai, troškinti kopūstai ar net ant grilio kepto moliūgo gabalėlis“, – vardija A. Ivanauskas.

Paplotėliams galima naudoti vištieną, kiaulieną, jautieną arba eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius. Įprastą mėsą galima pakeisti halumiu, augaliniais paplotėliais, kreivabūdėmis, eringi grybais ar falafeliais. Ant jų tiks dėti skirtingų tekstūrų sūrius: feta suteiks kremiškumo, o čederis arba visų taip mėgstamas „tilsit“ tipo sūris – tąsumo.

Nustebinkite traškumu ir padažų įvairove

Virtuvės šefas rekomenduoja „burgeriams“ rinktis du skirtingus padažus: vienas gali būti rūgštesnis, kitas – saldesnis, taip pat puikiai derės aštresnio ir švelnesnio padažo duetas arba gaivesnio ir riebesnio – naudokite tokius, kurie atgaivins skonio receptorius.

„Per pastaruosius metus taip pat atradau dalyką, kuris daugeliui labai patinka ir visada nustebina. Pasitelkite netikėto traškumo galintį suteikti ingredientą: mėsainį paskaninkite smulkintais bulvių ar kukurūzų traškučiais, juos galite sumaišyti ir su šiltu sūriu. Toks derinys jūsų patiekalui suteiks išskirtinio skonio ir naujos tekstūros“, – dalijasi A. Ivanauskas.

Kultinis šefas ragina ne tik „žaisti“ padažais ar tekstūromis, bet ir miksuoti mėsos produktus ar bandeles ir susikurti kažką savito ir naujo. „Tik nepamirškite laikytis tam tikros taisyklės: kažkas rūgštaus ir kažkas aštraus“, – priduria A. Ivanauskas.

Pabaigai virtuvės šefas ragina nebijoti įsileisti naujovių ir išbandyti saldaus „burgerio“ variantą, kurio viduje gali būti mėgstami ledai, o bandelė pakeista spurga. Tokį „burgerį“ tiks paskanti šviežiomis uogomis, ant grilio keptais ananasų ar persikų gabalėliais.

Traškusis „burgeris“ milžinas be mėsos

2 asm. reikės:
1 didelio pomidoro
Pusės mėlynojo svogūno
1 saujos mėgstamų bulvių arba kukurūzų traškučių
100 g raudonojo čederio sūrio
4 šaldytų sojų pjausnių
2 mėsainių bandelių
4 šaukštų mėsainių padažo
2 šaukštų korėjietiškų morkų
Keleto šviežių mėgstamų salotų lapų
Aliejaus (kepimui)

Gaminame: 

  1. Supjaustykite pomidorus storomis riekelėmis.
  2. Mėlynąjį svogūną supjaustykite žiedais.
  3. Traškučius sutrupinkite rankomis iki žirnio dydžio gabalėlių.
  4. Raudonąjį čederio sūrį supjaustykite kvadratėliais.
  5. Šaldytus sojų pjausnius dėkite į keptuvę su šiek tiek aliejaus ir apkepkite iš abiejų pusių po 2 minutes. Apkepusius dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temp. apie 6–8 min.
  6. Į traškučių indą suberkite čederio sūrį ir dėkite pakepti šalia pjausnių, kol sūris išsilydys.
  7. Mėsainių bandeles perpjaukite pusiau ir apskrudinkite keptuvėje, grilyje arba orkaitėje.
  8. Apskrudintą bandelę patepkite mėsainių padažu „Hamburger sauce“, dėkite salotų lapus, svogūnus, pomidorus, pjausnį, traškučių sūrį, antrą pjausnį, korėjietiškas morkas ir uždenkite bandelės viršūnėle, patepta padažu.

Desertinis „burgeris“ su braškėmis ir mangų paplotėliu

2 asm. reikės:
1 saujos braškių
1 vidutinio banano
Žiupsnelio citrinos žievelės
2 mėsainių bandelių „Brioche“ arba spurgų
250 ml avižinių ledų su mangais
Žiupsnelio mėtų lapelių
4 šaukštų javainių su mėlynėmis ir acai uogomis
Žiupsnelio cukraus miltelių

Gaminame: 

  1. Braškes supjaustykite skiltelėmis ir padalinkite per pusę į du dubenėlius.
  2. Supjaustykite gabalėliais bananus, suberkite į vieną indelį su braškėmis ir sutrinkite šakute. Įtarkuokite citrinos žievelės, išmaišykite. Gausite pakankamai tirštą padažą.
  3. Mėsainių bandeles „Brioche“ perpjaukite pusiau ir apskrudinkite keptuvėje, grilyje arba orkaitėje.
  4. Avižinius ledus su mangais išimkite iš pakuotės ir supjaustykite tarsi paplotėliais. Tokius paplotėlius dėkite tarp sviestinio popieriaus lakštų ir palaikykite šaldymo kameroje. Jei gaminate iš karto, galite jų nedėti į kamerą, tiesiog palaikyti kameroje, jie ilgesnį laiką bus kietesni.
  5. Į dubenėlį, kuriame subėrėte tik braškes, įdėkite plėšytų mėtų lapelių ir sumaišykite.
  6. Apskrudintą bandelę patepkite braškių ir bananų padažu, užberkite javainių su mėlynėmis ir acai uogomis, dėkite ledų paplotėlį, braškes su mėtomis, papuoškite mėtų lapeliais ir uždenkite bandelės viršūnėle, kurią daugiau patepkite bananų padažu.
  7. „Burgerį“ apibarstykite cukraus milteliais, galite papuošti braškių lapeliais.

A. Ivanauskas priduria, kad tokį „burgerį“ taip pat tinka paskaninti keptais mangų ar ananasų gabalėliais. Tik prieš dedant į „burgerį“ rekomenduoja atvėsinti, kad per greitai neištirpdytų ledų.

Įgudusiems namų kulinarams – šventinis „burgeris“

1 asm. reikės:
1–2 šaukštų majonezo
1 šaukšto garstyčių
Žiupsnelio nerafinuoto cukranendrių cukraus
1 vidutinio obuolio (pjaustyto smulkiais kubeliais)
1 nedidelio pomidoro
1 nedidelio mėlynojo svogūno
50 g airiško čederio sūrio
2–3 marinuotų agurkėlių
4–5 krevečių
50 g pjaustytos čioriso dešros
1 šviežio sausai brandintos jautienos maltinio
Keleto paspaudimų purškiamo ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 šaukštų klasikinio BBQ padažo
3 amerikietiško stiliaus mėsainių bandelių puselių
1 šaukšto pomidorų padažo
1 saujos gražgarsčių lapų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų

Gaminame: 

  1. Majonezą, garstyčias, nerafinuotą cukranendrių cukrų, juoduosius pipirus, pusę smulkinto obuolio sutrinkite trintuvu iki vientisos konsistencijos. Į gautą masę suberkite likusius smulkintus obuolius ir gerai išmaišykite.
  2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, svogūnus – žiedais, airišką čederio sūrį ir marinuotus agurkėlius – plonomis juostelėmis. Krevetes ir čioriso dešrą atskirai suverkite ant iešmelių. Pomidorus ir svogūnus apibarstykite druska ir pipirais.
  3. Krevetes, čioriso dešrą ir šviežią sausai brandintos jautienos maltinį papurkškite ypač tyru alyvuogių aliejumi, krevetes ir maltinį apibarstykite juodaisiais pipirais. Abu iešmelius ir mėsainio maltinį gerai įtrynę rankomis kepkite įkaitintoje kepsninėje iš abiejų pusių, po maždaug 2 min., kol apskrus ir iškeps.
  4. Krevetes ir čioriso glazūruokite BBQ padažu, ant jautienos maltinio uždėkite čederio sūrio juosteles, į kepsninę įdėkite amerikietiško stiliaus mėsainių bandeles ir viską kepkite uždarytame grilyje apie 1 min. Krevetes pabarstykite druska.
  5. Ant apatinės bandelės vidinės pusės tepkite pomidorų padažą, dėkite salotų lapus, pjaustytus svogūnus, agurkėlius, jautienos maltinį su sūriu, patepkite BBQ padažu ir dėkite kitą bandelę. Ant viršutinės bandelės tepkite obuolių-majonezo padažą, dėkite krevetes, čioriso dešrą, pjaustytus pomidorus, svogūnus, viršutinę bandelę perteptą BBQ padažu ir patiekite.

Skanaus!

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

INGA RAZMAITĖ, UAB HEADLINE AGENCY

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: