Dzūkų žinios

Sąžiningai sportuoju ir sveikai valgau, bet svoris toliau auga: apie kokias sveikatos problemas tai įspėja?

Dalintis:

Pradėjus augti svoriui daugelis gali susimąstyti, kad turbūt valgo per daug ir sportuoja per mažai. Tačiau ką daryti tiems, kurie sąžiningai užsiima aktyvia fizine veikla ir sveikai maitinasi, bet toliau stebi augantį svorį? „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė atskleidžia, kad dažnai didėjantis svoris gali būti ligų pasekmė, kurias įveikus gali sugrįžti ir normalus svoris. Jis dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį priaugus svorio.

Žinia druskos mylėtojams

Net ir sveikai gyvenančiam žmogui gali pradėti staiga augti svoris, pasakoja vaistininkas M. Rutalė. Anot jo, viena iš priežasčių – per didelis vartojamos druskos kiekis. Nors druska visiškai neturi kalorijų, per didelis jos kiekis yra siejamas su svorio padidėjimu, dėl vandens sulaikymo mūsų organizme.

Sulėtėjusi skydliaukė

Sulėtėjusi skydliaukė – tai dar viena priežastis, kodėl gali greičiau pradėti augti svoris. Vaistininkas pasakoja, kad skydliaukė gamina hormonus, kurie palaiko mūsų medžiagų apykaitą ir metabolizmą. Todėl sutrikus skydliaukės veiklai sulėtėja ir šie procesai. Apie sulėtėjusią skydliaukę gali išduoti ir nuovargis, prikimęs balsas, lėtumas, senkantys plaukai. Norint sureguliuoti jos veiklą, gydytojas paskiria medikamentinį gydymą.

Sutrikusi inkstų veikla

„Inkstai yra atsakingi už skysčių pertekliaus pašalinimą iš organizmo. Tad jeigu sutrinka jų veikla, neišskiriama pakankamai šlapimo skysčių pašalinimui. Taip ilgainiui gali didėti ir mūsų svoris. Norint palaikyti inkstų veiklą, galima papildomai vartoti vaistinių žolelių preparatus su didžiųjų dilgėlių ekstraktu, petražolių šaknimis, beržo lapais, paprastojo varpučio šakniastiebiais. Jie padeda palaikyti normalų skysčių pasišalinimą per inkstus, palaiko jų ir šlapimo takų veiklą“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Neigiama miego trūkumo įtaka

„Netgi miego trūkumas gali sukelti svorio padidėjimą. Turbūt dauguma yra susidūrę su situacija, kai trumpiau pamiegoję sekančią dieną jautėte stipresnį alkį nei įprastai. Taip yra dėl to, kad miegas tarsi žaidžia su mūsų hormonais. Jis padidina vieno hormono koncentraciją, dėl kurio jaučiame alkį, ir taip pat slopina hormoną, kuris suteikia mums pasisotinimo jausmą. Jeigu nuolat patiriame miego trūkumą, šie procesai organizme gali tapti svorio augimo priežastimi“, – pasakoja M. Rutalė.

Gal pakeitėte vaistus?

Vaistininkas sako, kad spartų svorio augimą gali nulemti ir naujai pradėti vartoti vaistai. Anot jo, tai gali padidėti nuo vaistų, skirtų cukriniam diabetui, aukštam kraujo spaudimui, depresijai gydyti.

„Spartų svorio augimą gali nulemti ir naujai pradėti vartoti vaistai. Papildomi kilogramai gali priaugti nuo vaistų, skirtų cukriniam diabetui, aukštam kraujo spaudimui, depresijai gydyti. Svarbu nenustoti vartoti šių vaistų, o geriau pasikonsultuoti su gydytoju dėl svorio sureguliavimo priemonių. Yra ligų, dėl kurių priaugus svorio skiriami diuretikai, padedantys su skysčiais atsikratyti nereikalingų kilogramų. Bet tai išskirtiniai atvejai, todėl būtina konsultacija su gydytoju“, – sako vaistininkas M. Rutalė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: