Dzūkų žinios

Seimas pasistengė, kad savivaldybių tarybų nariams nereiktų keturis kartus per dieną pilti degalų

Dalintis:
Pagal Vietos savivaldos įstatymo pataisas, tarybos nariams bus mokamas penktadalį mero algos siekiantis atlyginimas. Opozicijos lyderiui bei komitetų ir komisijų pirmininkams būtų nustatomas 20 proc. didesnis, pavaduotojams — 10 proc. didesnis atlyginimas nei eiliniams tarybos nariams.

Seimas antradienį pritarė, kad savivaldybių tarybų nariams būtų mokamas darbo užmokestis. Taip atsisakyta tvarkos, kai savivaldos politikams mokamos išmokos transporto, kanceliarinėms, ryšio ir kitoms išlaidoms apmokėti.

„Šie pakeitimai užtikrins, kad ateityje tvarka būtų aiški, skaidri ir nepaliktų jokios erdvės dalykams, kurie, deja, praeityje vyko savivaldoje“, – antradienį prieš Seimo posėdį komentavo parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Už Vietos savivaldos įstatymo pataisas balsavo 116 Seimo narių, du buvo prieš, 9 susilaikė. Prieš projektą balsavo du konservatoriai – dažnai į Lazdijus atvykstantis Vilius Semeška ir Sergejus Jovaiša. Jei pataisas pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda, jos įsigalios nuo šių metų liepos.

Pagal Vietos savivaldos įstatymo pataisas, tarybos nariams bus mokamas penktadalį mero algos siekiantis atlyginimas. Opozicijos lyderiui bei komitetų ir komisijų pirmininkams būtų nustatomas 20 proc. didesnis, pavaduotojams – 10 proc. didesnis atlyginimas nei eiliniams tarybos nariams.

Kadangi tarybų nariams numatoma mokėti atlyginimą, iš įstatymo išbraukiama nuostata, leidžianti jiems mokėti išmokas už kanceliarines, ryšio, pašto, transporto ir kt. išlaidas. Būtent dėl piktnaudžiavimo tokiomis išmokomis kilo vadinamasis „čekiukų“ skandalas.

Tiesa, penktadalį mero algos siekiantis atlyginimas ne visiems Seimo nariams atrodė priimtinas, nes kai kuriose savivaldybėse tarybos nariai uždirbti galės kone kaip visu etatu dirbantys pedagogai. 20 proc. bus 1 250 eurų Vilniuje, 1 070 eurų savivaldybėse, kuriose yra nuo 15 iki 50 tūkst. gyventojų. Šie darbo užmokesčiai, nepriklausomai, kiek savivaldybės tarybos narys praleis valandų – 5, 10, 15 ar 20, – visiems vienodai bus mokami.

Projektą Seimui teikęs konservatorius Audrius Petrošius teigė, kad savivaldos politikai gaus nuo 640 iki 805 eurų į rankas.

Jis patvirtino, kad savivaldybių tarybų narių atlygis būtų apmokestinamas tiek gyventojų pajamų, tiek socialiniais mokesčiais, nors anksčiau kai kurie politikai skelbė, kad būtų taikomas tik gyventojų pajamų mokesčio tarifas.

Merų pareiginė alga priklauso nuo savivaldybės dydžio, bet galutinis atlygis pakyla dėl priedų už stažą ir panašiai. Skelbiami šių metų pirmojo ketvirčio duomenys rodo, kad merai vidutiniškai gauna apie 4 tūkst. eurų iki mokesčių, tad savivaldybės tarybos nario atlyginimas atitinkamai siektų apie 800 eurų iki mokesčių.

Diskusijos dėl savivaldos politikų elgesio su išmokomis prasidėjo visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus iniciatyvą „Skaidrinam“.

Tada skelbta, jog kai kurie savivaldos politikai maksimaliai panaudojo galimas sumas, nors per koronaviruso pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti, pylėsi kurą mokėdami skirtingomis banko kortelėmis, skirtinguose miestuose beveik tuo pačiu metu, lėšas naudojo kitais abejonių sukėlusiais būdais.

Dėl šios situacijos pasiaiškinti turėjo ir Kauno miesto tarybos narė, buvusi švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė, galiausiai nusprendusi trauktis iš pareigų. Klausimų dėl naudotų išmokų sulaukė ir Kauno taryboje dirbę finansų bei kultūros ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys. Kai kurie politikai, tarp jų ir Lazdijų merė Ausma Miškinienė, į savivaldybių sąskaitas sugrąžino dalį gautų „kanceliarinių“ pinigų.

Parengta pagal BNS, LRT.lt ir „Dzūkų žinių“ informaciją

Dalintis:

2 komentarai apie “Seimas pasistengė, kad savivaldybių tarybų nariams nereiktų keturis kartus per dieną pilti degalų”

  1. Šitas seimo nutarimas tai spjūvis visuomenei į veidą. Supraskite – neleidote nelegalei darytis – tai oficialiai mokėsite kelis kartus brangiau.

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: