Dzūkų žinios

Smurtautojams artimoje aplinkoje jau dalijami orderiai

Dalintis:
Alytaus vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė.

Liepos 1 dieną įsigaliojo pernai Seimo priimtas naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Nuo jo įsigaliojimo praėjo jau daugiau nei dvi savaitės, todėl jau galima matyti naujojo įstatymo veikimo tendencijas.

Šiuo dokumentu siekiama valstybės lygiu mažinti smurtą artimoje aplinkoje. Įstatyme įtvirtinta nauja prevencinė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonė – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Jį 15 dienų laikotarpiui skiria policijos pareigūnas, kai, gavus pranešimą apie galimą smurtą artimoje aplinkoje ir atlikus pavojaus rizikos vertinimą, bus nustatyta smurto artimoje aplinkoje pavojaus rizika. Šios rizikos vertinimo kriterijus nustatė vidaus reikalų ministras. Sprendimas skirti ar neskirti apsaugos nuo smurto orderį galės būti priimamas nedelsiant, ne vėliau kaip per 12 valandų nuo pranešimo apie galimą smurtą artimoje aplinkoje gavimo.

Skyrus apsaugos nuo smurto orderį, smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo 15 dienų laikotarpiui įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena su smurto artimoje aplinkoje pavojų patyrusiu asmeniu, nesvarbu, kam nuosavybės teise priklauso būstas. Toks asmuo gali būti įpareigotas nesilankyti smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančio asmens gyvenamojoje vietoje, nesvarbu, ar pavojų keliantis asmuo gyvena ar negyvena joje kartu su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu, taip pat nesiartinti orderyje nustatytu atstumu prie smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančio asmens ir kartu su juo gyvenančių pilnamečių asmenų ir vaikų. Įstatymas leidžia įpareigoti tokį asmenį nebendrauti, neieškoti ryšių su smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiu asmeniu ir kartu su juo gyvenančiais pilnamečiais asmenimis ir vaikais.

Kaip informavo Alytaus vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė, nuo liepos 1 dienos Alytaus apskrityje jau išduota apie 120 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių. Lazdijų rajone išduoti 7 tokie orderiai.

K. Janulevičienė sakė, jog orderiai išduodami ne tik fiziniams smurtautojams, bet ir dėl psichologinio, finansinio ir kitokio smurto. Ji sakė, jog orderiai išduoti ir vyrams, ir moterims, ir jaunimui, kuris smurtavo prieš savo tėvus.

Kadangi orderį gavęs smurtautojas negali gyventi vienoje erdvėje su savo auka, tai savivaldybės numatė vietas, kur galėtų būti apgyvendinti smurtautojai.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Rima Šukienė sakė, jog Lazdijuose tokie asmenys bus apgyvendinti Socialinių paslaugų centre. Ji pripažino, jog iki šiol niekas iš gavusiųjų orderius dėl apgyvendinimo paslaugų centre nesikreipė.

Dalintis:

1 komentaras apie “<strong>Smurtautojams artimoje aplinkoje jau dalijami orderiai</strong>”

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: