Dzūkų žinios

Mokytojų profesinė sąjunga rugsėjo 29 dieną paskelbė pradedanti tikrąjį streiką

Dalintis:
Mokytojų streikas. 2023 m. rugsejo 15 d. (Irmantas Gelunas/BNS)

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) pirmadienį informavo Vyriausybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), kad rugsėjo 29 dieną nuo 8 val. pradeda tikrąjį streiką švietimo įstaigose.

„Matydama, kad didžioji dalis problemų yra ne sprendžiamos, o paslepiamos po skaičių ir faktų interpretacijomis, suprasdama, kad padėtis švietimo sektoriuje darosi vis sudėtingesnė, o ŠMSM ir jai pavaldžios įstaigos nerodo deramos lyderystės, LŠDPS nusprendė žengti labai sudėtingą, bet didžiosios dalies mokytojų lūkesčius atitinkantį žingsnį: skelbti tikrąjį streiką“, – sakoma LŠDPS pirmadienį paskelbtame pranešime.

Pasak pranešimo, informacija apie konkrečius streike dalyvaujančius švietimo įstaigų darbuotojus bus pateikiama atitinkamai švietimo įstaigai, kurioje vyks streikas.

A. Navickas BNS sakė, kad pirmadienį paskelbus apie streiką prasideda mokytojų registracija ir tik artėjant numatytai datai bus žinomas prie streiko besijungiančių mokytojų skaičius.

Penktadienį mokytojai surengė įspėjamąjį streiką, o antradienį tęsis derybos su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. 

LŠDPS reikalauja atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių ir kita. 

A. Navickas teigė, kad galimybes sutarti su ŠMSM pedagogai vertins pamatę siūlymus, tačiau buvo skeptiškas, sakydamas, kad ministerija manipuliuoja skaičiais.

„Rytoj ministras planuoja pateikti siūlymus, tai, kai matysim siūlymus, tada ir vertinsim. Tikėtis daug nėra tokios vilties, jie pateikia netikslius skaičius, akivaizdu, kad nenori realiai susitarti, tiesiog nori parodyti susitarimą, pateikti visuomenei, o sutarti daug šansų ir nėra“, – sakė A. Navickas.

LŠDPS vadovas penktadienį vykstant įspėjamajam streikui tvirtino, kad profsąjunga yra pasirengusi kalbėtis iki pat numatytos streiko datos ir, jei susitarimai pavyks, streiką yra pasiryžusi atšaukti „kad ir tos pačios dienos paryčiais“.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad atlyginimai pedagogams iki 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio bus keliami kitąmet, kaip įsipareigota partijų susitarime, tai žadama daryti dviem etapais – nuo sausio ir nuo rugsėjo, o dalis profesinės sąjungos reikalavimų, anot jos, yra neįgyvendinami.

Autorė Milena Andrukaitytė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: