Dzūkų žinios

Dietistė I. Trusovė primena, kaip gaminti košes, kad šios suteiktų daugiau energijos ir būtų draugiškesnės figūrai

Dalintis:

Jei kas rytą sukate galvą, kokius sveikus ir figūrai palankesnius pusryčius valgyti, prisiminkite paprasčiausią košę, teigia dietistė Indrė Trusovė, prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė. Įvairių kruopų košėje gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, kurie aprūpina energija ir didina darbingumą, gerina protinę veiklą. Minint Pasaulinę košės dieną, mitybos specialistė siūlo išbandyti netradicinį keptos košės receptą, patiksiantį visai šeimai.

Palankiausios figūrai – neapdorotos kruopos

Pasak I. Trusovės, neapdorotos kruopos suteikia ilgesnį sotumo jausmą ir puikiai paįvairina mitybą. Kruopas košėms ji pataria rinktis be priedų ir kuo mažiau apdorotas, mat tokios yra pačios palankiausios, siekiant išlaikyti dailią figūrą ir išvengti antsvorio.

„Kuo labiau apdorotos kruopos, tuo greičiau juose esantys angliavandeniai išskirs energiją, o jei jos nespėsime išnaudoti, organizmas energijos likutį pradės kaupti riebalų forma. Taip pat tokiose košėse ženkliai mažesnis žarnynui reikalingų skaidulų kiekis nei neapdorotose“, – aiškina dietistė.

Tad košes rekomenduojama valgyti pirmoje dienos pusėje, nes taip, pasak specialistės, dienos eigoje išnaudosime energijai gautus angliavandenius. Ji atkreipia dėmesį, kad siekiant, jog sotumo jaustumas lydėtų dar ilgiau, kruopas svarbu gardinti geraisiais riebalais: alyvuogių ar kitu kokybišku aliejumi, avokadais, įvairiomis sėklomis ar riešutais, kietuoju sūriu. Riebalai lėtina angliavandenių skilimą į gliukozę, tad energija išsiskiria lėčiau, tolygiau, taip pat išvengsime staigaus cukraus padidėjimo kraujyje. Be to, itin svarbu nepamiršti įvairovės ir kaskart valgyti vis skirtingų kruopų košes, net kiekviena jų organizmą aprūpins skirtingomis medžiagomis.

„Kiekviena kruopa yra savita ir turi tik jai būdingų naudingųjų savybių, tad norint organizmu pasirūpinti įvairiapusiškai, patariu valgyti ir grikių, ryžių, avižų, ir sorų, bolivinės balandos, žirnių, perlinių ar kitų kruopų košes. Nebijokite eksperimentuoti ir prie jų derinti įvairiausius priedus, pavyzdžiui, sūrią avižinę košę valgyti su aliejumi, tarkuotu kietuoju sūriu, įvairiomis sėklomis“, – pataria I. Trusovė.

Nebrangus būdas paįvairinti mitybą

Per kelias dešimtis įvairių kruopų savo asortimente turinčio prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, labiausiai lietuvių perkamos yra mažiau apdorotos avižos, taip pat ryžiai ir grikiai.

„Pirkėjai pastaruoju metu tiesiog įsimylėjo kuskusą, skaldytus žirnius, perlines kruopas. Vis drąsiau ryžtasi ir įvairiems kulinariniams eksperimentams – dažniau renkasi soras, įvairius lęšius, burnočius. Kruopos yra palyginti nebrangus produktas, kuriuo paprasta paįvairinti mitybą. Be to – tai ilgo galiojimo produktas, tad jų atsargas ilgesniam laikui galima pasipildyti sulaukus nuolaidų. Ypač šiuo metu verta tą daryti – vertėmės per galvą ir nuo spalio pradžios sumažinome reguliarias kainas daugybei rūšių kruopų, makaronų, dribsnių, miltų“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Prekybos tinkle pirkėjų mėgstamiausių prekių ženklų ilgai negendančių produktų reguliarios kainos sumažintos nuo keliolikos iki keliasdešimties centų, o ženkliausiai atpigo dalis makaronų, avižų dribsnių ir miltų. Pirkėjai žemesne įprastine kaina kasdien gali įsigyti tokių populiarių prekės ženklų kaip „Well done“, „Malsena“, „Galinta“, „Kauno grūdai“, „Pasaka“, „Gintariniai“ ir kitų produktų.

Dietistė I. Trusovė sako, kad jos šeimoje įvairios košės yra itin mėgstamos ir noriai valgomos net vaikų.

„Mano vyro kiekvienas rytas prasideda nuo avižinės košės, nes ji soti, greitai pagaminama ir su tinkamais priedais yra net labai maistinga. Vaikai labiausiai mėgsta ryžius ir gana dažnai sako, kad avižinės košės nemėgsta, tačiau čia sužaidžia mamos gudrumas: iš avižų gaminu įvairiausius kepinius ir, pavyzdžiui, avižinių pilno grūdo dribsnių keksiukus dievina visa mūsų šeima“, – pasakoja I. Trusovė ir dalinasi mėgstamu keptos košės receptu, kurį pripažįsta ir mažieji valgytojai.

Kepta avižinė košė

Reikės: 100 g avižinių dribsnių, 1 banano, 50 ml augalinio pieno arba vandens, 20 g migdolų miltų, 20 g riešutų sviesto, 1 kiaušinio.

Gaminame: bananą sutrinkite šakute ir sumaišykite su kitais ingredientais. Keliolikai minučių palikite pastovėti, kad avižos išbrinktų. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min. Patiekite su graikišku jogurtu, uogomis.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: