Dzūkų žinios

Druskininkuose praūžė Lietuvoje dar neregėto lygio šaudymo iš lanko turnyras, krito ir šalies rekordai

Dalintis:

Savaitgalį Lietuvos sporto centro komplekse „Druskininkai“ surengtos jubiliejinės – dešimtosios – tarptautinės šaudymo iš lanko varžybos „Best Indoor“. Šiemet varžybos pažymėtos Lietuvoje dar neregėtais rezultatais ir rekordiniu masiškumu.

Į šias varžybas atvyko rekordinis dalyvių skaičius – 179. Beveik pusė dalyvių – svečiai iš užsienio, tarp kurių buvo ir įvairių Europos bei pasaulio pirmenybių prizininkai. Nenuostabu, kad būtent svečiai iš Lenkijos, Latvijos ir Estijos išsivežė daugiausiai apdovanojimų, tačiau tiek medaliais, tiek solidžiais rezultatais pasižymėjo ir Lietuvos lankininkai.

„Žiūrint bendrai, atrodo, kad varžybos tikrai pavyko puikiai. Nors, mano manymu, buvo keletas nesklandumų, panašu, jog dalyviams bendro įspūdžio tai tikrai nesugadino. Sulaukėme daugybės padėkų tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio lankininkų. Labai smagu, kad „Best Indoor“ paliko didelį įspūdį ir pirmą kartą dalyvavusiems, ir tiems, kurie yra matę aukščiausio lygio šaudymo iš lanko varžybas įvairiose pasaulio vietose“, – kalbėjo renginį organizuojančio Alytaus lankininkų klubo „Žaliasis lankas“ atstovė Inga Timinskienė.

Bene ryškiausia turnyro žvaigždė – estas Robinas Jaatma. 2021 metų pasaulio čempionato prizininkas pateisino favorito statusą ir triumfavo vyrų skriemulinių lankų varžybose. Jis užtikrintai laimėjo kvalifikaciją, o atkrintamosiose varžybose demonstravo beveik idealius rezultatus. Štai pusfinalyje jis surinko maksimalius 150 taškų ir įveikė aštuoniais taškais mažiau surinkusį tautietį Maitą Sirelą. Finale 12-ą vietą pasaulio reitinge užimantis R. Jaatma 149:147 pranoko Austrijos lankininką Stefaną Heinczą. Pastarasis ketvirtfinalyje lietuvį Vilių Švedą įveikė taip pat užfiksuodamas maksimalų 150 taškų rezultatą.

Pirmą sykį „Best Indoor“ varžybose startavęs R. Jaatma negailėjo komplimentų varžybų organizatoriams: „Man labai patiko šios varžybos. Viskas vyko išties sklandžiai ir be jokių vėlavimų. Galbūt finalai gali būti kiek patobulinti, bet aš tikrai norėsiu čia sugrįžti. Neabejoju, kad šis turnyras turi labai daug potencialo“.

Bronzos medalį iškovojo didžiausia šiuo metu Lietuvos šaudymo iš lanko viltis Jonas Grigaravičius. Uteniškis prasibrovė iki pusfinalio, kuriame 145:148 nusileido S. Heinczui. Akistatoje dėl bronzos J. Grigaravičius 146:143 įveikė M. Sirelį.

„Varžybos man patiko, nes čia atvyko keletas pasaulinio lygio lankininkų, todėl konkurencija buvo išties neįprasta bei aukšta. Manau, kad dėl tokios didelės konkurencijos, tai buvo stipriausias turnyras Lietuvoje“, – sakė J. Grigaravičius.

Uteniškis Druskininkuose pagerino net keturis šalies uždarų patalpų rekordus – tiek jaunių, tiek jaunimo kvalifikacijos bei atkrintamųjų.

„Savo pasirodymą vertinu gerai, pagerinau keturis Lietuvos rekordus ir iškovojau medalį, – džiaugėsi J. Grigaravičius. – Šaudyti uždarų patalpų sezone nėra sunkiau, bet man, asmeniškai, labiau patinka lauko sezonas.“

Moterų skriemulinių lankų grupėje per mažą žingsnį arba per kelis milimetrus nuo medalio liko „Žaliojo lanko“ atstovė Paulina Ramanauskaitė. Ji pusfinalyje 142:143 pralaimėjo estei Maris Tetsmann, o mažajame finale šaudė vienodai (140:140) su lenke Magdalena Zygmunciak. Papildomi abiejų lankininkių šūviai skriejo į devintuką, bet lenkės strėlė buvo šiek tiek arčiau centro, todėl jai atiteko bronza.

Finale M. Tetsmann 145:137 nepaliko vilčių dar vienai estei Emily Hoim.

Vyrų olimpinių lankų grupėje lietuviai tarp prizininkų neprasibrovė, o geriausiai pasirodę Emilis Tamulionis ir Ramūnas Kašėta iškrito ketvirtfinalyje.

Finale įvyko lenkų akistata, kurioje Maksymilianas Osuchas 7:1 pranoko praėjusių metų čempioną Piotrą Starzyckį. Kvalifikacijos laimėtojas, pasaulio jaunių čempionas latvis Romanas Sergejevas šįkart tenkinosi bronzos apdovanojimu.

Moterų olimpinių lankų grupėje antrus metus iš eilės „Best Indoor“ čempione tapo pajėgi estė Triinu Lilienthal, finale 6:0 įveikusi latvę Ligą Zommerę. Trečiąją vietą užėmė kita estė Joe Jette Leele. Lietuvos sportininkėms tarp aštuonių pajėgiausių sportininkių patekti nepavyko.

Toks užsieniečių dominavimas nestebina I. Timinskienės.

„Pritraukus tiek daug užsienio sportininkų, varžybų lygis buvo žymiai aukštesnis. Žinoma, tai sukėlė nemažai iššūkių iki medalių prasibrauti lietuviams. Bet konkurencija visuomet yra gerai – tai skatina tobulėti ir siekti geresnių rezultatų. Dabar jau aišku, kad Lietuvos atstovams teks pasitempti norint kovoti dėl “Best Indoor“ prizinių vietų ateityje“, – sakė I. Timinskienė.

Vyrų paprastųjų lankų varžybose sidabro medalį iškovojo Ernestas Vilkauskas, finale susidūręs su techninėmis problemomis ir 0:6 nusileidęs lenkui Bartoszui Niedzickiui. Akistatoje dėl bronzos latvis Nikolajus Sinnikovas 7:3 įveikė Afrikos vicečempioną sudanietį Ahmedą Galalą Eldiną.

Moterų paprastųjų lankų varžybose sidabrą pelnė Luka Marija Virbickaitė, bronzą – Lolita Zaliauskienė. Visgi tauriausios prabos medalis iškeliavo į Latviją – šioje klasėje lygių sau neturėjo favoritė Marija Riabkova.

Vienintelį aukso medalį Lietuvai „Best Indoor“ varžybose iškovojo Rita Butkevičiūtė. „Ugninės strėlės“ atstovė triumfavo moterų ilgųjų ir istorinių lankų grupėje. Finale mūsiškė 6:0 pranoko estę Marju-Ly Kaarjarv.

Vyrų ilgų ir istorinių lankų grupėje triumfavo Europos 3D čempionato sidabro laimėtojas latvis Kristapas Novadas. Antrąją vietą užėmė Vytas Karpavičius, trečiąją – latvis Tomas Abelis, ketvirtąją – Marijus Taletavičius.

„Visada turime idėjų kaip savo organizuojamas varžybas patobulinti, pakelti į aukštesnį lygį. Daugeliu atveju tas tobulinimas ribojamas dėl mūsų turimo biudžeto, bet kasmet stengiamės rasti naujų kelių, naujų rėmėjų, kad galėtume judėti pirmyn. Šiais metais prie to labai prisidėjo Druskininkų miesto savivaldybė ir LSC sporto kompleksas „Druskininkai“ – tikimės, kad bendrą kalbą rasime ir kitų metų varžyboms“, – vylėsi I. Timinskienė.

Tomo Petrovskio nuotr.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: