Dzūkų žinios

Lazdijų moksleivių maitinimo sprendiniai – pavyzdys kitoms savivaldybėms

Dalintis:
Druskininkiečių delegacija apsilankė Šeštokų mokykloje, kur valgykloje apžiūrėjo įrangą bei patalpas, išklausė praktinius patarimus.

Paskutiniaisiais metais ypač daug kalbama apie moksleivių maitinimo kokybę. Ilgus metus Lietuvos moksleiviai buvo maitinami centralizuotai, valgykloms maistą tiekė didieji maitintojai. Dabar vis dažniau kalbama apie tai, jog maistą moksleiviams gamintų pačios mokyklų valgyklos.

Vieni iš pirmųjų Lietuvoje tokį principą ėmė taikyti Lazdijai, apie gerąją mūsų rajono patirtį neseniai visai Lietuvai pasakojo Lietuvos televizija.

Prieš kelerius metus Veisiejų S. Gedos gimnazijoje buvo atsisakyta didžiųjų maitinimo tiekėjų paslaugų, maistas pradėtas gaminti gimnazijos valgykloje.

Kaip teigė Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Dalius Mockevičius, prieš kelerius metus Veisiejų gimnazija įsigijo reikalingą įrangą, pradėjo moksleiviams gaminti maistą, tai, anot vicemero, pasiteisino.

„Po Veisiejų patirties buvo iš esmės renovuota Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos
valgykla, ten jau dveji metai vykdomas savarankiškas maitinimas. Šeštokų mokykla šiemet irgi pradėjo taikyti tą praktiką, buvo skirta apie 100 tūkst. eurų valgyklos renovacijai. Dabar liko Seirijų A. Žmuidzinavičiaus gimnazija ir Šventežerio mokykla, kur maitinimas vykdomas per paslaugos pirkimą, bet planuojame nuo kitų metų ir ten pereiti prie nuosavo maitinimo“, – pasakojo D. Mockevičius.

Paklaustas, kokia tokio nuosavo maitinimo nauda, vicemeras sakė, jog pagrindinis tokios permainos rezultatas ir pliusas tas, kad pagerėjo maitinimo kokybė.

Nuo šio rugsėjo Šeštokų mokykla, kaip ir daugelis kitų Lazdijų rajono ugdymo įstaigų, maitinimu rūpinasi pati.

„Vietiniai žmonės, gaminantys moksleiviams maistą, nežiūri pelno, o maistą ruošia iš kokybiškų produktų. Daug didesnis lankstumas, valgiaraštis geriau pritaikomas prie mokinių maitinimosi poreikių, atsiranda didesnė maisto įvairovė, matome daug privalumų. O privataus verslo teikėjui svarbiausia – pelnas, su jais susitarti sunkiau. Lazdijų gimnazijoje buvo teikėjas ne iš mūsų rajono, maitinimo kokybė blogesnė, kaina gal kiek mažesnė, nes į maisto kainą neįskaičiuoti darbuotojų atlyginimai, elektra ir kt. Esu tikras, kad kokybė turi kainuoti brangiau“, – sakė D. Mockevičius.

Jis pasakojo, jog maisto produktai rajono mokyklų valgykloms tiekiami iš vietinių ūkininkų, pasitelkiant trumpąsias maisto grandines. Tiesa, yra tam tikrų logistikos problemų, nes kai kurie ūkininkai nenori vežioti mažų produktų kiekių, negali patiekti visų reikiamų produktų, bet tai, anot vicemero, nesunkiai išsprendžiama.

„Žinau, kad ir kituose Lietuvos rajonuose bandoma įdiegti tokią praktiką. Neseniai pas mus pasisemti patirties buvo atvykusi Druskininkų savivaldybės delegacija, šio kurorto mokyklose jau nuo kitų metų bus bandoma pereiti prie nuosavų valgyklų“, – kalbėjo D. Mockevičius.

Šiuo metu Lazdijų rajono mokyklose nemokamą maitinimą gauna vaikai iš socialiai remtinų šeimų ir pirmų bei antrų klasių moksleiviai.

Vicemero teigimu, kainos valgyklose nėra aukštos, džiugina tai, jog vis daugiau vaikų valgo pačių mokyklų administruojamose valgyklose.

„Šeštokuose – geras rezultatas, valgančiųjų mokyklos valgykloje skaičius nuo mokslo metų pradžios padvigubėjo. Vaikai neina į parduotuves, neperka užkandžių, bet valgo mokyklos valgykloje, kur darbuotojos stengiasi prisitaikyti prie vaikų skonių“, – sakė vicemeras.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: