Dzūkų žinios

Socialinei atskirčiai mažinti Lazdijams siūlomas milijonas. Tik ar atsiras norinčiųjų juo pasinaudoti?

Dalintis:
V. Danauskienė.
Vilma Danauskienė pastebėjo, jog vykdant tokią strategiją Lazdijuose, kyla labai rimta problema – neįmanoma surasti tų, kurie yra labiausiai pažeidžiami, kad jie dalyvautų programose.

Lazdijų miesto gyventojai turi galimybę sumažinti socialinę atskirtį ir skurdą. Parengta Lazdijų miesto vietos plėtros strategija, kurios vykdytojams per kelerius metus iš įvairių fondų gali būti skirta 980 tūkstančių eurų.

Šią savaitę ši strategija buvo pristatyta lazdijiečiams, jos pristatyme nuotoliniu būdu dalyvavo savivaldybės administracijos atstovai, keletas Tarybos narių. Strategijos tikslas – skatinti Lazdijų miesto gyventojų aktyvią įtrauktį, siekiant spręsti aktualias gyventojų skurdo ir atskirties problemas.

Kaip oficialiai skelbiama, strategija buvo rengiama vadovaujantis 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos, patvirtintos Europos Komisijos 2022 m. rugpjūčio 3 d. sprendimu Nr. C(2022) 5742, 4 prioriteto „Socialiai atsakingesnė Lietuva“ 4.7 konkretų uždavinį „Skatinti aktyvią įtrauktį, siekiant propaguoti lygias galimybes ir aktyvų dalyvavimą ir gerinti įsidarbinamumą“ ir 4.9 konkretų uždavinį „Didinant socialinę ir ekonominę marginalizuotų bendruomenių, migrantų ir nepalankias sąlygas turinčių grupių integraciją įgyvendinant integruotas priemones, įskaitant aprūpinimą būstu ir socialinių paslaugų teikimą“.

Pastebėjo ir pliusų, ir minusų

„Dzūkų žinių“ kalbinta Tarybos narė Vilma Danauskienė, dalyvavusi strategijos pristatyme, išskyrė du aspektus. Jos nuomone, teigiama yra tai, jog yra galimybės teikti tokias strategijas ir gauti joms finansavimą.

„Jų esmė, tai yra skurdo ir socialinės atskirties mažinimo regionuose priemonė, tai finansinis instrumentas labiausiai pažeidžiamiems regionams. Tokių programų rengimą palaikau, valstybė turi prisidėti prie skurdo mažinimo“, – sakė Tarybos narė.

Ji išskyrė ir tamsiąją pusę, anot Tarybos narės, dažniausiai tos strategijos yra įdomios ir naudą nešančios ne toms tikslinėms grupėms, kurioms iš tiesų jos skirtos, bet tiems, kas jas vykdo – administratoriams, paslaugų teikėjams, viešųjų priemonių vykdytojams, nes jie tuos pinigus įsisavina.

„Ar ta strategija išpildo tą tikslą, kuriam skirti tie pinigai? Kiek strategija iš tikrųjų sumažina skurdą ir socialinę atskirtį toms tikslinėms grupėms? Tačiau nereikia smerkti, kad kažkas rašo tokias strategijas“, – svarstė V. Danauskienė.

Sunku surasti dalyvaujančiųjų programose

Politikė pastebėjo, jog vykdant tokią strategiją Lazdijuose, kyla labai rimta problema – neįmanoma surasti tų, kurie yra labiausiai pažeidžiami, kad jie dalyvautų programose – ilgalaikiai bedarbiai, pensininkai, senjorai, neįgalūs, patyrę smurtą.

„Gauti beveik milijoną per kelerius metus yra gerai. Tačiau tam, kad pasiektum strategijai įgyvendinti būtiną 240 žmonių skaičių, turi jų ieškoti, o paskui dar sugalvoti, kaip juos paskatinti ateiti į renginius, mokymus, programas ir kitas priemones. Mane tai šokiruoja: tą pagalbą lyg grūdi per prievartą, o jie nenori jos gauti“, – kalbėjo Tarybos narė.

Jos nuomone, vertinimo kriterijai yra ydingi, nes į šią strategiją gali aplikuoti tik Lazdijų miestas, bet ne rajonas, užmiestis, kaimeliai, kur koncentruojasi gyvenamųjų namų kvartalai, negali dalyvauti toje strategijoje.

„Nėra lankstumo, nes mažos kaimo bendruomenės negali dalyvauti šios strategijos veiklose. Pagal atrankos principus ši strategija yra diskriminuojanti kitų miestelių atžvilgiu. Tokios strategijos reikia, bet vertinimo sistema verčia gudrauti. O to neturėtų būti“, – sakė V. Danauskienė.

Nuliūdino statistika

Tarybos nario Deivydo Palačionio nuomone, strategijos pinigai labiau reikalingi ne Lazdijų miesto, bet rajono žmonėms, nes jų socialinė atskirtis daug didesnė nei mieste.

Tarybos narys Deivydas Palačionis, dalyvavęs strategijos pristatyme, pastebėjo, jog jį nemaloniai nustebino ten pateikta statistika apie Lazdijų rajono socialinę, demografinę situaciją.

„Ten buvo pateikti įvairūs statistiniai duomenys apie Lazdijus nuo 2016 metų iki dabar. Labai liūdna, bet per tuos septynerius metus mes labai smarkiai sumenkome visomis prasmėmis“, – sakė D. Palačionis.

Jo nuomone, strategijos pinigai labiau reikalingi ne Lazdijų miesto, bet rajono žmonėms, nes jų socialinė atskirtis daug didesnė nei mieste.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: