Dzūkų žinios

VMVT pokyčiai prasideda: du teritoriniai departamentai jau dirba pagal naują struktūrą

Dalintis:

Nauja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) struktūra oficialiai įsigalios tik kitais metais, tačiau jos veikimo principai jau išmėginti dviejuose teritoriniuose VMVT departamentuose: Marijampolės, kuris po teritorinių padalinių stambinimo bus apjungtas su Alytaus padaliniu, bei Šiaulių, kuris apims Šiaulių ir Telšių savivaldybes.

„Svarbiausia – tiesiog pradėti dirbti pagal naujos struktūros principus. Trikdžių ir iššūkių bus, bet tai – išsprendžiama. O mes jau įsitikinome, kad taip dirbti yra lengviau, paslaugos verslui teikiamos kokybiškiau“, – teigia VMVT Šiaulių departamento vadovė Daiva Kazlauskienė.

Nauja VMVT struktūra įsigalios 2024 m. vasario 15 d. Pagrindiniai pasikeitimai susiję su paslaugų teikimo ir priežiūros vykdymo funkcijų atskyrimu teritoriniuose padaliniuose.

Iki šiol teisę išduoti leidimą ūkio subjekto veiklai, nustatyti jo riziką bei kontrolės dažnumą, vykdyti šio subjekto kontrolę ir skirti nuobaudas turėjo tas pats departamentas. Įdiegus naują struktūrą bus atskirtos šios funkcijos ir pakeistas jas atliekančių specialistų pavaldumas, siekiant užtikrinti geresnę VMVT teikiamų paslaugų kokybę verslui ir didesnį skaidrumą organizacijoje.  

Marijampolės (kartu su Alytumi) ir Šiaulių (apimant Telšius) teritoriniai padaliniai jau veikia vadovaudamiesi naujais principais. Pilotinius projektus įgyvendinančių padalinių vadovai sutinka: pokyčiai visuomet kelia klausimų, tačiau dirbant nuosekliai, įvertinus žmogiškųjų resursų paskirstymą bei atsižvelgus į darbuotojų kompetencijas, darbas naujoje struktūroje gali vykti sklandžiai.

Marijampolės departamento vadovas Gediminas Gvazdaitis pasakoja, kad lapkričio mėnesį užduotis padalinyje skirstė taip, kaip numatoma tą daryti nuo 2024 m. vasario 15 d., kuomet visoje organizacijoje įsigalios nauja VMVT struktūra. 

„Pasitikrinome, kiek žmogiškųjų išteklių reikia paslaugoms, kiek – priežiūrai, derinomės su Alytaus departamentu. Tolygus darbų paskirstymas labai svarbus, kadangi paslaugų srityje mus įpareigoja terminai: paslaugas verslui privalome suteikti per dvi-tris dienas ir šis procesas negali sustoti. Paaiškėjo, kad paslaugų srityje specialistų gali pritrūkti, pavyzdžiui, tais atvejais, kai darbuotojas suserga ir atostogauja. Į tai atsižvelgę, iš dalies perskirstėme funkcijas, perkėlėme kai kuriuos žmones iš priežiūros srities į paslaugų teikimo sritį“, – praktinius permainų niuansus atskleidžia G. Gvazdaitis.

Pasak jo, nors dėl pasikeitimų darbuotojams kyla klausimų, tačiau išsamiau pasikalbėjus apie jų norimo darbo pobūdį bei kompetencijas, galiausiai randamas kompromisas, kuri pozicija specialistui palankiausia profesinės saviraiškos atžvilgiu.

„Kiekvienas pokytis kelia daugiau ar mažiau įtampos, mes ją stengiamės sumažinti paaiškindami, kad persitvarkymas – neišvengiamas, kadangi geroji praktika reikalauja atskirti paslaugas nuo priežiūros funkcijų. Manau, kad būsime neblogai pasiruošę darbo organizavimui visiškai atskyrus funkcijas“,  – mano G. Gvazdaitis.

Šiaulių departamento vadovė D. Kazlauskienė sako, kad ir jiems teko spręsti panašias problemas. „Projektas buvo aptartas su visais darbuotojais. Lengviau buvo priežiūros skyriuje, kadangi šias funkcijas iki pilotinio projekto pradžios atliko visi darbuotojai, sudėtingiau – paslaugų skyriuje, nes reikėjo darbuotojus išmokyti naujų darbų, suteikti prisijungimus prie kai kurių informacinių sistemų, kuriomis jie anksčiau nesinaudojo ir pan. Kiekvienas paslaugų skyriaus darbuotojas žino, kad, kilus neaiškumams, gali kreiptis į departamento vadovybę, ir bus priimti reikiami sprendimai“, – sako D. Kazlauskienė.

Jos nuomone, projektas vyksta sklandžiai, darbuotojai suprato, kaip turės dirbti įsigaliojus naujai struktūrai.  

„Darbas tapo konkretesnis, nebereikia blaškytis po įvairias sritis, lengviau planuoti darbus. Darbuotojai turės galimybę labiau specializuotis konkrečiose srityse, tuo pačiu gerės VMVT teritoriniuose padaliniuose teikiama paslaugų kokybė“, – prognozuoja D. Kazlauskienė.

VMVT primena, kad pertvarkant organizacijos struktūrą kiekviename teritoriniame padalinyje numatoma įsteigti 2 pavaldumu atskirtus skyrius, kurių vienas bus atsakingas už licencijų išdavimą, sertifikavimą, kitas – už kontrolės vykdymą.  Sprendimai bus priimami atskiruose tarpusavyje nesusijusiuose padaliniuose,  pavaldžiuose skirtingiems vadovams. Tokius sprendimus padiktavo tiek tarptautinių ekspertų rekomendacijos, tiek VMVT viduje atlikti auditai.

Taip pat optimizuojama VMVT teritorinė struktūra bei ligšioliniai 10 teritorinių departamentų apjungiami į 6 stambesnius teritorinius padalinius, kurie vadinsis – apygardomis.

„Licencijavimo ir leidimų išdavimo (paslaugų) atskyrimas nuo kontrolės funkcijų leis tarnybai skirti tinkamą dėmesį paslaugų kokybei, taip pat gerinti verslo aplinką ir suteikti reikiamą dėmesį šalies maisto pramonės eksporto skatinimui. Nauja struktūra siekiama ne tik skaidrinti kontrolės mechanizmą, bet ir didžiausią dėmesį skirti labiausiai rizikingoms veiklos sritims kurių kontrolė  pagrįsta rizikos vertinimu ir valdymu. Be to, aiškesnis funkcijų padalijimas leis tiksliau planuoti ir investuoti į skaitmenines technologijas, kurios gerokai padidintų VMVT veiklos efektyvumą ir tarnybos paslaugų prieinamumą“, – komentuoja VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.

Visos fizinės skyrių ir iki šiol buvusių departamentų darbo vietos išlieka. Keičiasi specialistų atliekamos funkcijos ir jų pavaldumas, pabrėžia VMVT.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: