Dzūkų žinios

Vilniaus daugiabučio tragedijos epicentre – ir mūsų žemiečių šeima

Dalintis:
Iš degančio daugiabučio su broliu išlėkusi 18-metė: nebuvo kada galvoti, ar susipjaustysiu kojas. (Asmeninio arch. nuotr.)

Prieš savaitę Lietuvą sukrėtė žinia apie tai, kad Vilniuje, Viršuliškėse, esančiame daugiabutyje įvyko sprogimas, pareikalavęs dviejų žmonių gyvybių ir be stogo palikęs kelias dešimtis namo gyventojų.

Šią tragediją teko išgyventi ir mūsų žemiečiams – Aranauskų šeimai: Rimantui, kilusiam iš Rolių kaimo, jo sutuoktinei Jurgitai, išeivei iš Lazdijų, ir dviem jų vaikams. Nors jų butas per sprogimą smarkiai nenukentėjo, tačiau jiems, kaip ir kitiems šio namo gyventojams, į namus sugrįžti neleidžiama, nes dėl pažeistų namo konstrukcijų tai gali būti nesaugu.

Antradienio vakarą, kai „Dzūkų žinios“ kalbėjosi su R. Aranausku, jis buvo ką tik grįžęs iš nukentėjusio namo gyventojų susitikimo su Vilniaus meru Valdu Benkunsku, kur buvo pristatyta nukentėjusio namo situacija, persikėlimo į socialinį būsto galimybės ir piniginės išmokos.

Kadangi namo situacija yra nestabili, tai gyventojai ir draudikai jame galės apsilankyti tik po dviejų savaičių, kai bus gautos išsamios ekspertų išvados.

Rimantas pasakojo, jog per sprogimą nukentėjo vienas jų buto kambarys, kurio viena siena siejasi su butu, kur įvyko sprogimas.

„Sprogimo metu bute buvo aštuoniolikmetė dukra ir šešiolikmetis sūnus. Tik per stebuklingą atsitiktinumą vaikai nenukentėjo. Dukra parodė šaltą protą, pažadino brolį, ir jie, vilkėdami pižamomis, išbėgo į lauką. Kaimyninių namų gyventojai atnešė striukes ir batus, kad žmonės nesušaltų. Dukra paskambino savo draugui, kuris netrukus juos išvežė į saugią vietą“, – apie tragiškus įvykius pasakojo Rimantas.

Dabar šeima gyvena pas giminaitį, nes jiems pasiūlė tokį socialinį būstą, kuriame nieko nėra – nei viryklės, nei spintelės, nei lovos, tik grindys, lubos ir sienos.

Tragediją patyrusiame name Aranauskai gyveno beveik dvidešimt metų.

„Iš Dzūkijos išvažiavau 1992 metais. Kol buvo gyvi tėveliai, dažnai grįždavau į tėviškę Rolių kaime. Ryšys su tėviške nutrūko po tėvelių mirties, prieš septynerius metus. Paveldėjau tėvų sodybą, bet pamačiau, jog negaliu ja deramai pasirūpinti, tai teko parduoti. Mano žmona – iš Lazdijų, dabar dažnai grįžtame pas žmonos mamą ir per šias Kalėdas buvome parvažiavę“, – pasakojo Rimantas.

Jis pripažino, jog jų šeimai reikalinga bet kokia finansinė pagalba, nes, jei bus nuspręsta nugriauti nuo sprogimo nukentėjusį namą, jo gyventojams teks ieškoti pirkti kitą būstą.

„Savo FB profilyje kreipiausi pagalbos, tačiau netrukus sulaukiau pranešimo iš FB administratoriaus, kad mano žinutė ištrinta, nes, skelbdamas ją, galimai apgaudinėju žmones ir noriu išvilioti jų pinigus. Mums svarbi bet kokia finansinė parama – ir penki, ir dešimt eurų, bet kokiu atveju teks įsigyti naują stambiąją buitinę techniką, nes dabar turimosios neleis išsinešti iš nuketėjusio buto“, – sakė Rimantas.

Nors Aranauskų būstas ir jame esantis turtas buvo apdrausti, tačiau niekas nežino, kada ir kokia kompensacija jiems bus išmokėta.

Rimantas bus dėkingas už bet kokią piniginę pagalbą. Pinigus jam galima pervesti: Rimantas Aranauskas, LT 347044000487611990.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: