Dzūkų žinios

Būsimieji kandidatai į Prezidentus jau surinko beveik 400 tūkst. eurų rinkimų kampanijai finansuoti

Dalintis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad likus mažiau kaip 3 mėnesiams iki Respublikos Prezidento rinkimų, juose dalyvauti užsiregistravę pretendentai į kandidatus politinei kampanijai finansuoti bendrai jau yra gavę beveik 400 tūkstančių eurų.

Remiantis politinės kampanijos iždininkų pateiktais duomenimis, didžiausią dalį šios sumos – beveik 245 tūkst. eurų sudaro lėšos, kurias pervedė kandidatus keliančios ar juos rinkimuose remiančios politinės partijos.

Beveik 145 tūkst. eurų iki š. m. vasario 14 d. būsimiesiems kandidatams yra suaukoję fiziniai asmenys. Dar 10 tūkst. eurų iš savo asmeninių lėšų yra skyrę kandidatuojantys į Prezidentus asmenys.

Daugiausiai lėšų Respublikos Prezidento rinkimų politinei kampanijai finansuoti vasario 14 dienos duomenimis yra užregistravę:

Aurelijus Veryga (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas kandidatas) – 202 000 eurų;

Ignas Vėgėlė (išsikėlęs kandidatas) – beveik 71 tūkst. eurų; 

Gitanas Nausėda (išsikėlęs kandidatas) – beveik 47 tūkst. eurų;

Giedrimas Jeglinskas (Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas kandidatas) – beveik 36 tūkst. eurų;

Eduardas Vaitkus (išsikėlęs kandidatas) – apie 25 tūkst. eurų; 

Dainius Žalimas (Laisvės partijos keliamas kandidatas) – beveik 16 tūkst. eurų;

Valdas Tutkus (išsikėlęs kandidatas) – beveik 2,7 tūkst. eurų.

Iš viso iki š. m. vasario 14 dienos informaciją apie tai, kiek lėšų jau yra gavę, VRK yra pateikę 7 iš 12 politinės kampanijos dalyvių.

Darbo partija, kandidatu kelianti Andrių Mazuronį, Ingrida Šimonytė, keliama Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, save keliantys Zenonas Andrulėnas, Arūnas Rimkus ir Remigijus Žemaitaitis kol kas jokių duomenų apie gautas aukas nėra pateikę VRK.

VRK primena, kad politinės kampanijos dalyviai ar jų iždininkai duomenis apie gautas aukas politinei kampanijai finansuoti ir aukotojus turi pateikti VRK ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo aukos gavimo dienos. Per tokį patį terminą VRK taip pat turi būti informuota  apie politinės kampanijos dalyvio patirtas išlaidas ar prisiimtus finansinius įsipareigojimus, įskaitant ir sudarytų sutarčių tekstus. Apie mažų aukų rinkimo kitomis priemonėmis sutartis VRK turi būti informuota ne vėliau kaip per 3 darbo dienas.

Jeigu rinkėjas nėra deklaravęs pajamų, vienam politinės kampanijos dalyviui paaukoti jis gali pervesti iki 50 eurų dydžio sumą.

Verta žinoti, kad skaičiuojama visų pervestų aukų suma, pavyzdžiui, paaukojus du kartus po 30 eurų, bendra aukos suma būtų jau 60 eurų, todėl prieš pervesdamas antrą auką, rinkėjas jau turėtų būti deklaravęs savo pajamas VMI. Jei antra auka vis tiek būtų pervesta, tokiu atveju politinės kampanijos dalyvio iždininkas ją privalėtų grąžinti.

Labai svarbu, kad rinkėjai, nusprendę paaukoti daugiau kaip 50 eurų, kartu su pavedimu nurodytų savo asmens kodą. Kitu atveju, kandidato iždininkas negali užregistruoti gautos aukos, patikrinti, ar gali ją priimti ir turi grąžinti aukotojui, o nespėjus to padaryti, perveda į valstybės biudžetą. Todėl VRK ragina kandidatuojančius asmenis priminti rinkėjams šį svarbų aspektą, kad paaukota suma sėkmingai pasiektų kandidatą. Taip pat svarbu paminėti, kad kiekvienas aukotojas turi aukoti asmeniškai, negalima pervesti lėšų už kitą asmenį.

Tokiais atvejais, kai rinkėjas yra deklaravęs pajamas, jis gali aukoti didesnes sumas. Svarbu, kad vienam politinės kampanijos dalyviui jis bendrai per visą politinę kampaniją paaukotų ne daugiau kaip 10 vidutinių darbo užmokesčio (17 990 eurų) dydžių ir kad bendra visų aukotojo aukų suma per metus neviršytų 10 proc. jo deklaruotų pajamų. Kandidatai į Prezidentus savo kampanijai gali skirti dvigubai daugiau lėšų (iki 35 980 eurų).

Juridiniams asmenims (išskyrus kandidatus remiančias politines organizacijas) aukoti draudžiama.

Detali informacija apie tai, kas, kada ir kokią sumą paaukojo politinės kampanijos dalyviams, skelbiama ir nuolat atnaujinama VRK interneto svetainėje.   

VRK informacija

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: