Dzūkų žinios

Sudeginę Morę ir išviję Zlastį lauksime pavasario

Dalintis:

Per Dzūkiją nuvilnijo Užgavėnės – žiemos pabaigos, džiaugsmo, juoko, smagių pokštų šventė, turinti ir krikščioniškų, ir pagoniškų tradicijų. Smagi šventė kaimuose ir miesteliuose sutraukė būrius žmonių, pasiilgusių pavasario šilumos ir žalumos.

Šiemet pirmą kartą Merkinėje buvo surengtos užeivių Užgavėnės. „Žemaičiai degina Morę, aukštaičiai Gavėną, o mes Zlastį“, – sakė gastronomijos, aktyvaus laisvalaikio ir kultūros centro „Merkinės fabrikas“ įkūrėjas, keliautojas ir ragautojas Vytaras Radzevičius.

Dzūkai sakydavo, kad per Užgavėnes negalima sėdėti namuose, reikia pabėgti kuo toliau nuo buities rūpesčių ir būtinai kur nors keliauti, o dar geriau po sniegą pasivolioti. Tik šiemet pasivolioti per Užgavėnes Dzūkijoje niekam nepavyko, nes sniego apspurę lopinėliai tik kur ne kur bolavo. Tačiau tai nė kiek nenuslopino susirinkusių švęsti Užgavėnių nuotaikos.

„Merkinės fabrike“ amatininkų turgelis šventės dalyvius viliojo įsigyti amatininkų dirbinių ir maisto gamintojų produktų. Blynus su varške ir uogienės bei grietinės pagardais didžiulėje keptuvėje kepė pats V. Radzevičius. Blynų kaina buvo nenurodyta, kas kiek galėjo, tiek mokėjo. Visi surinkti pinigai buvo atiduoti į vietos bendruomenės sukurtą fondą unikalių Merkinės bažnyčios vargonų atgaivinimui.

Tautodailininkas, drožėjas, senųjų amatų puoselėtojas Algirdas Juškevičius fabriko lankytojus pakvietė į Užgavėnių kaukių parodos atidarymą ir iš karto visus norinčius pakvietė į kūrybines dirbtuves išsidrožti savą Užgavėnių kaukę. Po to visi kaukėmis pasipuošę šventės dalyviai buvo pakviesti į geriausios Užgavėnių kaukės konkursą, kuris ypač patiko vaikams, pasipuošusiems velniukų ir raganaičių kaukėmis.

Užgavėnių dalyvius šildė ne tik karšta arbata ir garuojantys blynai, bet ir į Dzūkiją iš Žemaitijos atvykusi folkroko grupė „Kitava“. Skambant gyvai muzikai, lietuviškos folk muzikos intonacijoms persipinant su šiuolaikinės muzikos ritmika, melodika bei instrumentuotėmis, šokio sūkuryje sukosi smagiai nusiteikę ir užsigavėję šventės dalyviai.

Merkinės miestelis – iš užmaršties kylanti istorinė Lietuvos vieta. Anot V. Radzevičiaus, šiuolaikinė kūryba ir tradicijų puoselėjimas yra tinkamas būdas atskleisti šios vietos unikalumą, ypač žvelgiant iš šių dienų perspektyvos.

Alytaus rajone, Miklusėnuose, į Užgavėnes susirinkę vietiniai ir svečiai kepė blynus, virė zupę, tradiciškai bendravo su iš Genių kaimo atvykusiu čigonų taboru, vijo žiemą lauk.

Užgavėnių linksmybių netrūko ir populiariajame Makniūnų bagažinių turgelyje, ten šėliojo persirengėliai, liepsnojo Morė, vyko atkakli kova tarp Kanapinio ir Lašininio.

Organizatorių nuotraukos

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: