Dzūkų žinios

Kodėl reguliarus ortakių valymas yra toks svarbus?

Dalintis:

Dauguma daiktų ir įrenginių veikia geriau, kai yra švarūs, tad ir vėdinimo sistemos valymas ir priežiūra yra itin svarbus dalykas. Jei to reguliariai nedarysite, gali kilti pavojus jūsų sveikatai ir labai sumažėti patalpų vėdinimo efektyvumas.

Ar oro kanalų valymas svarbus sveikatai?

Ventiliacijos kanalas – tai vieta, kurios nematote iš vidaus, kai naudojatės bet kokiomis patalpomis. Tai reiškia, kad joje gali kauptis tam tikri nešvarumai ar šiukšlės. Tokioje vietoje gali atsirasti įvairių grybelių, pelėsių ar bakterijų. Kai kurios jų rūšys ir tipai gali būti labai kenksmingi sveikatai. Štai kodėl svarbu ne tik įsigyti kokybišką ortakių sistemą, bet ir reguliariai ją valyti.

Kaip teršalai veikia patalpų oro kokybę?

Teršalai, patekę į oro kanalą ir jame susikaupę, gerokai pablogina oro kokybę. Tiek kokybę, kurią jaučiate iš karto, t. y. patalpoje gali atsirasti pelėsių ar puvėsių kvapas, tiek sveikatos kokybę, nes kartu su šiuo kvapu atsiranda pavojingų bakterijų, grybelių ar pelėsių. Jei ortakiai užteršiami arba juose net apsigyvena gyvūnai, o tai gali būti paukščiai, vabzdžiai ar smulkūs graužikai, kartu su jais gali atsirasti labai pavojingų virusų.

Taršos pasekmės alergiškiems ir astma sergantiems žmonėms

Patalpų oro kokybė labai svarbi visiems, kurie serga įvairiomis alergijomis ar astma. Svarbiausi yra du dalykai: iš lauko į patalpas patenkančio oro filtravimas ir efektyvus užsistovėjusio oro šalinimas. Jei vienas iš šių elementų neveikia, ore nuolat bus daug alergenų.

Užterštumo poveikis vėdinimo sistemos veikimui ir efektyvumui

Jei užterštumas didesnis arba auga pelėsis, gali sutrikti ir sulėtėti oro srautas vėdinimo kanalu. Tai gerokai sumažins gravitacinio vėdinimo efektyvumą, o mechaninio vėdinimo atveju tai bus kompensuojama padidinus ventiliatoriaus greitį ir veikimo trukmę iki tam tikros ribos. Tačiau tai bus daroma didesnių energijos sąnaudų ir papildomo triukšmo sąskaita. Esant didelei taršai ir čia galiausiai sumažės tiekiamo oro kiekis.

Kokią naudą teikia reguliari vėdinimo sistemos priežiūra?

Pagrindinė nauda – švarus oras, kuriame nėra pavojingų mikrobų. Papildoma reguliaraus ortakių valymo nauda yra ta, kad užtikrinamas tinkamas srautas, kuris, jei yra ribotas, dėl didesnio ventiliatoriaus darbo gali padidinti mechaninio vėdinimo išlaidas. Gravitacinio vėdinimo atveju į patalpas paprasčiausiai patenka mažiau oro, todėl jose bus mažiau deguonies ir ilgiau išliks nemalonūs kvapai. Taigi, apibendrinant galima pasakyti, kad išvalius oro kanalus, gaunate naudos:

  • švarų orą – be grybelių, pelėsių, bakterijų, virusų ir nemalonių kvapų;
  • daugiau deguonies patalpose;
  • greičiau pašalinami kvapai (cigarečių dūmai, virtuvės kvapai ir pan.);
  • energijos taupymą, jei vėdinimas atliekamas mechaniniu būdu;
  • mažesnį veikiančių ventiliatorių keliamą triukšmą.
Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: