Dzūkų žinios

Mobingo šmėkla iš Lazdijų nesitraukia?

Dalintis:
Lazdijų švietimo ir viešojo sektoriaus darbuotojai šiuo metu aktyviai aptarinėja galimo mobingo apraiškas Lazdijų mokykloje-darželyje „Vyturėlis“. Savivaldybė sudarė komisiją šiems įtarimams įvertinti.

Lazdijiečiai dar nepamiršo prieš kelerius metus rezonansą sukėlusios mobingo istorijos Lazdijų krašto muziejuje, kuri baigėsi ypač tragiškai. Kiek vėliau buvo fiksuoti galimi mobingo atvejai Lazdijų socialinių paslaugų centre. Abiem atvejais įstaigų vadovai buvo priversti palikti savo postus.

Lazdijų švietimo ir viešojo sektoriaus darbuotojai šiuo metu aktyviai aptarinėja galimo mobingo apraiškas Lazdijų mokykloje-darželyje „Vyturėlis“. Savivaldybė sudarė komisiją šiems įtarimams įvertinti.

Diskusija prasidėjo po to, kai socialiniuose tinkluose pasirodė informacija, neva „Vyturėlio“ direktorė galimai mobingavo vieną iš savo pavaldinių.

Socialiniuose tinkluose buvo pateikta informacija, jog po nedarbingumo į darbą grįžusi darbuotoja paprašė kolegių išleisti ją trumpam į gydymo įstaigą – priduoti tyrimus.

Bet kolegės tai palaikė baisiu įžeidimu ir priskundė auklytę direktorei Astai Labalaukienei.

A. Labalaukienė išsikvietė minėtą auklytę „ant kilimo“ ir taip „paauklėjo“, kad grįžusi į grupę moteris išsikvietė greitosios medicinos pagalbos medikus. Pastarieji išvežė į gydymo įstaigą, kur moteriai prireikė lašinės. Gydanti gydytoja po pacientės apklausos iš karto atpažino mobingo apraiškas ir kad ligonės būklė yra to pasekmė, ir tą pažymėjo medicinos dokumentuose“, – buvo teigiama socialiniuose tinkluose.

„Vyturėliui“ vadovauja tarybos nario Beniaus Rūtelionio pusseserė A. Labalaukienė.

Jau anksčiau dėl jos elgesio ir galimo mobingo darbuotojų atžvilgiu buvo kilę klausimų, apie tai liudijo garsiai Gintaras
Gražulevičius, kurį direktorė atleido iš darbo. Bet tada direktorė, kuri yra ir merės partietė, išsisuko ir, įtakingo giminaičio užtariama, liko direktorės pareigose.

Pasirodžius šiai informacijai, į ją sureagavo ir pati A. Labalaukienė, pateikusi savo įvykių versiją.

Vadovės teigimu, pernai buvo sukeistos grupės ir socialiniuose tinkluose minima auklytė pradėjo dirbti mažiausiųjų grupėje. Direktorės teigimu, moteris tikrai dirba pareigingai ir sutaria su vaikų tėvais.

„Tačiau po kiek laiko prasidėjo nesutarimai tarp tos grupės darbuotojų. Prasidėjo skundai, pykčiai, tada supratau, kad reikia imtis priemonių. Tada išsikviečiau auklytę ir pasiūliau jai pereiti dirbti į kitas pareigas. Tada auklytė pranešė, kad išeina, nes jos atvažiavo greitoji. Bet greitosios nebuvo, bet atvažiavo mėlynos spalvos automobilis, kuris ją išvežė. Kitą dieną auklytė vienai iš darbuotojų pranešė, jog turi nedarbingumą. Ji sakė, jog pakilo kraujospūdis“, – sakė A. Labalaukienė.

Kadangi savivaldybė sudarė komisiją šiam atvejui ištirti, „Dzūkų žinios“ pateikė klausimų savivaldybės Švietimo kultūros ir sporto skyriaus vedėjai Astai Zablackienei.

Iš kur savivaldybė sužinojo apie galimą mobingo atvejį „Vyturėlio“ darželyje-mokykloje?

– Iš pačios įstaigos direktorės A. Labalaukienės. Įstaigos direktorė A. Labalaukienė paskambino telefonu įstaigą kuruojančiai Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistei ir pakvietė ateiti pasikalbėti apie įvykį įstaigoje.

Kokių priemonių buvo imtasi aiškinantis susidariusią situaciją?

– Specialistė A. Stirbienė apsilankė įstaigoje dar tą pačią dieną, kai tik sulaukėme skambučio, pabendravo su visomis darbuotojomis, kurios ir dalyvavo pokalbyje su darbuotoja, kai įvyko šis nemalonus įvykis. Šiuo metu išklausyta tik viena įvykio dalyvių pusė. Darbuotoja, kuri jaučiasi nukentėjusi, šiuo metu turi nedarbingumą, neturėjome galimybės ją išklausyti. Laukiame, kol ji sugrįš į darbą, tuomet pakalbėsime ir su ja. Tuomet ir paaiškės, kokie sprendimai reikalingi šioje situacijoje.

Ar anksčiau nebuvote sulaukę pranešimų apie mobingą šioje ugdymo įstaigoje?

– 2022 m. pabaigoje ir 2023 m. pradžioje buvo gauti 2 to paties turinio anoniminiai kreipimaisi.

Kaip savivaldybė vertina mobingą jos kuruojamose įstaigose?

– Vertiname neigiamai. Darbuotojus, kurie jaučiasi nesaugiai, prašome netylėti, informuoti Švietimo, kultūros ir sporto skyrių ar savivaldybės administraciją. Visuomet laukiame užeinančių pasikalbėti rūpimais klausimais.

Ar anksčiau būta mobingo atvejų savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto įstaigose? Kokių poveikio priemonių sulaukė mobingo autoriai?

– Tokie atvejai man nėra žinomi, išskyrus anksčiau paminėtą atvejį Lazdijų mokykloje-darželyje „Vyturėlis“, kuris nepasitvirtino.

Kaip, Jūsų nuomone, geras mikroklimatas įstaigoje lemia rezultatų kokybę?

– Geras mikroklimatas gali padėti pasiekti aukštos kokybės rezultatų ir sukurti laimingesnę ir sveikesnę darbo aplinką. Kai darbuotojai jaučiasi saugūs, palaikomi ir gerbiami, jie labiau linkę įsitraukti į savo darbą ir siekti geresnių rezultatų.

Geras mokyklos mikroklimatas yra būtinas norint pagerinti mokinių akademinius pasiekimus, ugdyti jų socialinius įgūdžius.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: