Artėjant Velykoms, daugelis ieško įdomių ir kūrybiškų būdų papuošti kiaušinius. Nebūtina griebtis dirbtinių dažų – įvairios šviežios daržovės, kurios kasdien atsiduria mūsų virtuvėse, gali virsti natūraliais dažais. Toks būdas, pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, ne tik suteiks margučiams gyvybingų spalvų, bet ir leis tą padaryti taupiai – kai kurie tokių dažų tekainuos centus.
„Kad lietuviai mėgsta kiaušinius marginti natūraliomis priemonėmis, išduoda ir pardavimų statistika. Jau tapę tradicija, kad artėjant Velykoms išauga ne tik kiaušinių ar majonezo, bet ir margučių dažymui naudojamų daržovių paklausa: burokėlių, raudonųjų kopūstų ir, žinoma, svogūnų. Iškalbinga ir tai, kad ciberžolės prieš Velykas parduodame beveik dvigubai daugiau. Tai įrodo, kad pirkėjai jau atradę šį būdą kiaušinius nuspalvinti ryškia geltona spalva dažams neišleidus nė euro“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Patarimai, kad spalva būtų intensyvesnė
Kiaušinius dažyti natūraliais dažais bus lengviau ir gausite daug geresnių rezultatų, jei atminsite kelias universalias taisykles, kad ir kokius produktus naudotumėte. Natūralūs kiaušinių dažai paprastai nėra tokie intensyvūs kaip cheminiai. Tačiau yra būdų, kad natūraliai dažytų velykinių margučių efektas būtų geriausias ir spalva sodriausia.
„Svarbus klausimas yra kiaušinių pasirinkimas, ypač lukšto spalva – kuo ji šviesesnė, tuo grynesnė ir intensyvesnė bus velykinio kiaušinio spalva. Geriausių rezultatų pasieksite dažydami kiaušinius baltu lukštu“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Dažant natūraliais dažais taip pat reikėtų nepamiršti rūgštinės aplinkos ingrediento. Galite naudoti actą, jeigu nenorite – tuomet įpilkite citrinos rūgšties ar citrinos sulčių, siūlo G. Urbonavičiūtė. Esant rūgštiniam elementui, pasikeičia pH, todėl dažymas bus patvaresnis ir stipresnis.
„Kiaušinius galima dažyti tiek šaltu, tiek karštu metodu. T. y., kietai išvirtus kiaušinius sudėti į spalvotą skystį ir palikti kelioms valandoms ar net per naktį, arba žalius nuplautus kiaušinius dėti į puodą su dažančiu ingredientu ir juos kartu pavirti. Tačiau virti nerekomenduojama ilgiau nei 10 minučių. Kitaip kiaušiniai gali būti pervirti ir aplink trynį gali susidaryti pilkas žiedas. Verčiau pavirus dar palikti kiaušinius skystyje, kad spalva suintensyvėtų“, – sako G. Urbonavičiūtė.
Dar viena gudrybė – kiaušinius virkite pasūdytame vandenyje. Druska padeda sumažinti įtrūkimus, kurie gali atsirasti kiaušiniams šokinėjant burbuliuojančiame vandenyje.
Po dažymo sudėkite kiaušinius į atskiras lėkštes, išklotas popieriniais rankšluosčiais, kad margučiai nesiliestų vienas prie kito – tai padės išvengti dryžių ir dėmių. Tačiau neverta pernelyg nerimauti dėl galimų netobulumų, juk šie velykiniai kiaušiniai yra rankų darbo, natūralūs, tad netolygumai tik prideda žavesio.
Galiausiai, po dažymo, kiaušinių atvėsinimo ir nudžiovinimo margučius kulinarijos technologė pataria nuvalyti alyvuogių aliejuje pamirkytu skudurėliu – jie gražiai blizgės ir atrodys dar įspūdingiau.
Kaip išgauti sodrią raudoną, mėlyną ar geltoną spalvas
Su svogūnais – aukso rudumo, bronzinė spalva. „Kiaušinių dažymas svogūnu yra žinomiausias būdas, kurį noriai naudojo dar mūsų močiutės. Populiaru kiaušinius įsukti į lukštus, tačiau paruošti gražuolius margučius galima ir paprasčiau. Į puodą sudėkite 2-3 saujas svogūnų lukštų (kuo daugiau – tuo sodresnė spalva pavyks) ir užpilkite juos vandeniu. Virkite apie 15 minučių, tuomet įdėkite 3 šaukštus druskos ir 3 šaukštus acto. Sudėkite nuplautus kiaušinius ir virkite 10 minučių. Kiaušinius verta palikti tirpale per naktį, tada spalva bus stipresnė“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Dangaus žydrumo margučiai – panaudojus raudonąjį kopūstą. Supjaustykite pusę raudonojo kopūsto galvos stambiais gabalėliais, užpilkite vandeniu ir virkite 30–40 minučių, kol skystis įgaus sodrią mėlyną spalvą. Išvirusius kopūstus perkoškite, į karštą nuovirą įdėkite 2 šaukštus druskos, 2 šaukštus acto ir į jį įmerkite kietai išvirtus kiaušinius. Palikite, kol kiaušiniai įgaus norimą mėlyną atspalvį. Jei norite labai intensyvios spalvos, J. Sabaitienė rekomenduoja palikti juos skystyje per naktį. Jeigu norite ryškesnės mėlynos, galima naudoti ir šilauoges ar mėlynes.
Raudonieji svogūnai padės nudažyti sodria raudona. Kad spalva būtų intensyviai graži, reikės apie 1 kilogramo raudonųjų svogūnų. Nuimkite jų lukštus, užpilkite maždaug 1 litru vandens ir pavirkite 15–20 minučių. Perkoškite ir į dažytą vandenį įpilkite 3 šaukštus acto, įdėkite 3 šaukštus druskos. Nuplautus kiaušinius virkite paruoštame tirpale 10 minučių, tuomet palikite juos jame pamirkti pernakt.
Sužavėkite rožiniais kiaušiniais – pagelbės burokėliai. Lietuvių taip mylima daržovė virsta ne tik šaltibarščiais ar mišrainėmis, užkandžiais, bet ir natūraliais dažais margučiams.3–4 burokėlius išvirkite, sutarkuokite arba supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu ir leiskite 1–2 valandas pastovėti. Nukoškite skystį ir sudėkite į jį po 3 šaukštus druskos ir acto, taip pat kietai virtus kiaušinius. Spalvos intensyvumas priklausys nuo to, kiek laiko kiaušiniai laikomi sultyse – palikite mažiausiai kelioms valandoms.
Norite geltonų kiaušinių? Juos ryškiai nuspalvins ciberžolė. Šie geltoni milteliai intensyvia spalva nudažys kiaušinius, tačiau nepamirškite, kad tą patį gali padaryti ir su rankomis ar stalviršiu. Tad berkite ciberžolę atsargiai. Į nedidelį indą įpilkite 1,5 l verdančio vandens ir įdėkite 4 šaukštus ciberžolės, 3 šaukštus druskos ir 3 šaukštus acto. Įmerkite kietai išvirtus kiaušinius į tirpalą ir palikite, kol jie įgaus norimą geltoną atspalvį. Ryškią geltoną spalvą turėtumėte išgauti jau po 2 valandų.
Natūralūs žalios spalvos dažai – švieži špinatai ir petražolės. Be žalumynų pavasarį – ne iš vietos, jie pasitarnaus ir ruošiant margučius.Į nedidelį puodą sudėkite maišelį šviežių špinatų ir petražolių ryšulėlį, viską užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Tada sudėkite nuplautus kiaušinius taip, kad lapai juos uždengtų, ir virkite 10 minučių. Palikite kiaušinius puode per naktį arba ilgiau, jei norite intensyvesnės žalios spalvos.
„Tiesa, su žalumynais išgaunamos spalvos nebus be galo intensyvios, tačiau jos vis tiek bus labai žavios, – sako „Iki“ daržovių žinovė. – Pastelinės spalvos juk puikiai dera prie Velykų ir atbundančios gamtos. O jeigu norite ryškesnės spalvos, kiaušinius pamirkykite visų pirma raudonojo kopūsto tirpale, o paskui – skystyje su ciberžole. Išeis graži gaivi žalia spalva.
Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė