Dzūkų žinios

Lazdijuose – nauji vėjai: tarybos narys nusprendė atsiskaityti savo rinkėjams

Dalintis:
Prisiekia tarybos narys Deivydas Palačionis, priklausantis opozicinei Krikščionių sąjungos frakcijai.

Panašu, jog Lazdijų politinėje padangėje atsiranda tam tikrų prošvaisčių. Naujojoje tarybos kadencijoje randasi jaunų politikų, kurie iš esmės suvokia savo atsakomybę prieš rinkėjus ir nori ne tik „būti valdžioje“, bet ir konkrečiai dirbti Lazdijų krašto žmonių labui bei apie nuveiktus darbus viešai atsiskaityti rinkėjams.

Tarybos narys Deivydas Palačionis, priklausantis opozicinei Krikščionių sąjungos frakcijai, praėjus metams po naujosios sudėties tarybos darbo pradžios, oficialiai pristato savo, kaip tarybos nario, veiklos ataskaitą, tuo Lazdijuose atversdamas naują demokratijos puslapį.

„Dzūkų žinios“, prieš pateikdamos tarybos nario ataskaitą, D. Palačionio paprašė pasidalinti pirmųjų darbo metų Lazdijų rajono savivaldybės taryboje įspūdžiais.

Kokie buvo Jūsų pirmieji darbo taryboje metai?

– Pirmieji metai rajono taryboje apskritai man įsimintini kaip nauja gyvenimiška patirtis. Labai smagu padėti rajono gyventojams vienokia ar kitokia forma. Net ir jei negali realiai padėti, išklausai žmogų ir jo problemą ir atrodo, kad vien jo išklausymas jau yra pagalba žmogui, kartais atrodo, kad tik to ir tereikia. 

Kokios galimybės atlikti tarybos nario funkcijas, dirbant opozicijoje?

– Kadangi tiek aš, tiek mano frakcija dirbame opozicijoje, tikrai ne visada randame bendrą sutarimą su valdančiaisiais. Kartais labai apmaudu, kad visi esame rajono gyventojų išrinkti pagal vienodas teises, todėl turėtume turėti vienodas sąlygas, bet taip nėra. Nors mes, kaip opozicija, teikiame sprendimų projektus, kas, mūsų manymu, būtų naudingiau rajono gyventojams, valdantieji, turėdami balsų persvarą, jų nepalaiko. Tad šiek tiek man, kaip naujokui politikoje, būna apmaudu. Bet tai nereiškia, kad ir mes esame 100 proc. teisūs, bet reikia kalbėtis ir diskutuoti. Tad palinkėčiau, kad taryboje būtų daugiau dialogo svarbiais rajonui klausimais ir būtų randami tam tikri kompromisai, nes mes visi dirbame rajono žmonių labui, o ne vienai interesų grupei. 

Tarybos nario Deivydo Palačionio veiklos ataskaita

Kaip Lazdijų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamente numatyta, noriu Jums atsiskaityti ir glaustai pristatyti pagrindines savo veiklos savivaldybės taryboje kryptis bei nuveiktus darbus. Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nario pareigas pradėjau eiti 2023 m. balandžio 18 d. Tai mano pirmoji kadencija savivaldybės taryboje. Per visą ataskaitinį laikotarpį dirbau griežtai vadovaudamasis Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentu. Esu išrinktas tarybos Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininku, taip pat esu tarybos kolegijos narys. Ataskaitinio laikotarpio metu vyko 13 tarybos posėdžių, kuriuose buvo priimti 370 sprendimų, 10 komiteto posėdžių, kuriuose buvo svarstyti 32 klausimai, 3 kolegijos posėdžiai, kuriuose svarstyta 15 klausimų.

Atidžiai studijavau parengtus tarybos sprendimų projektus. Palaikiau ir pritariau racionaliems ir pasvertiems sprendimams, kurie tenkino Lazdijų rajono gyventojų poreikius ir interesus. Nepritariau tiems sprendimams, kurie, mano nuomone, buvo neteisingi ir neracionalūs, nusišalinau nuo tų klausimų svarstymo, kuriuose galėjo kilti viešų ir privačių interesų nesuderinimas.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Krikščionių sąjungos frakcija, kuriai priklausau ir aš, dirba opozicijoje. Opozicijos iniciatyva buvo parengti du sprendimo projektai: „Dėl žemės mokesčio tarifų nustatymo“ ir „Dėl žemės mokesčio lengvatų nustatymo“, kuriuos teikėme savivaldybės tarybai svarstyti 2 kartus, bet kadangi valdantieji turi daugumą taryboje ir jų balsai nulemia norimą balsavimo rezultatą, šiems sprendimo projektams nebuvo pritarta. Kada buvo parengti valdančiosios daugumos sprendimų projektai, mes siūlėme alternatyviu balsavimu palaikyti mūsų pirminį siūlymą, kad naudojamiems žemės sklypams būtų taikomas 0,5 tarifas, lengvatos būtų taikomos iki 3 ha turintiems žemės sklypams, bei siūlėme sumažinti 2024 metams žemės mokestį 60 proc. Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje žemės turintiems ir žemės mokestį mokantiems asmenims. Šiam mūsų siūlymui taip pat nebuvo pritarta.

Taip pat opozicija kreipėsi į Lazdijų rajono savivaldybės merę dėl ekstremalios situacijos Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje paskelbimo, kadangi aš, kaip Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, sulaukiau daug rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančių ir ūkininkaujančių asmenų kreipimųsi, kad dėl 2023 metų pavasarį ir vasarą besitęsiančios sausros jie patiria didelius nuostolius. Gaila, bet į šį mūsų kreipimąsi nebuvo atsižvelgta.

Per ataskaitinį laikotarpį kaip tarybos narys dalyvavau Alytaus regiono funkcinės zonos, Kalniškės mūšio vietos įamžinimo vizijos, Lazdijų rajono savivaldybės teritorijos bendrojo plano pristatymuose. Taip pat merės potvarkiu buvau paskirtas į „Metų ūkio“ rinkimų komisiją, nes kiekvienais metais tradicinėje Ūkininkų šventėje būna apdovanoti geriausieji rajono ūkininkai. Komisijos susirinkimo metu pasiūliau komisijos nariams atgaivinti tradiciją ir apdovanoti jaunuosius ūkininkus, kurie susilaukė naujagimių. Komisija pritarė šiam siūlymui, ir rajono vadovai vykusios šventės metu apdovanojo jaunuosius ūkininkus.

Taip pat Krikščionių sąjungos frakcijos siūlymu bei tarybos pritarimu buvau deleguotas atstovauti Lazdijų rajono savivaldybei bei Lietuvai Wieleno savivaldybėje, Lenkijoje, kur Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras konferencijos metu Wieleno (Lenkija) ir Kirkelio (Vokietija) savivaldybėms pristatė Lazdijų kraštą. Taip pat dalyvavau daugelyje rajone vykusių valstybinių bei kitokių renginių, į kuriuos buvau kviestas kaip tarybos narys ir ne tik.

Viešojoje erdvėje sistemingai analizavau Lazdijų rajono kelių būklę ir siūliau šios srities problemų sprendimus.

Per šį laikotarpį buvo gauta nemažai skambučių įvairiais klausimais. Elektroniniais laiškais susirašinėjau su rajono gyventojais, kurie kreipėsi dėl medžių išpjovimo ir genėjimo Veisiejų mieste, dėl kelio remonto Kukliuose ir kitais aktualiais klausimais. Visiems besikreipiantiems stengiausi padėti bendradarbiaudamas su savivaldybės darbuotojais, padėdamas parengti gyventojų prašymus savivaldybei ir nukreipdamas gyventojus tinkama linkme, kad būtų išspręstos jų problemos.

Tai buvo pirmieji mano, kaip tarybos nario, darbo metai, tai tik darbų pradžia. Kadangi žmonės mus išrinko, neturime teisės jų nuvilti. Esu atviras išklausyti kiekvieną iš Jūsų ir, kiek leis mano galimybės, Jums padėti.

Deivydas Palačionis

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: